Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Javni dug Srbije 15,47 mlrd EUR
Javni dug Srbije na kraju avgusta bio je 15,47 mlrd EUR, što znači da je od početka godine povećan za oko milijardu evra, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Ukupne direktne obaveze Srbije na kraju avgusta iznosile su oko 13,06 mlrd EUR, pri čemu je unutrašnji dug bio oko 5,62 mlrd EUR, a spoljni dug 7,44 milijardi.

Ukupne indirektne obaveze na kraju avgusta bile su 2,41 mlrd EUR, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Prema podacima Fiskalnog saveta od polovine septembra, trenutni nivo javnog duga Srbije je 56,5% BDP-a, a do kraja godine će dostići, ili možda čak i prestići, 60% BDP-a.

Na kraju prošle godine javni dug je bio 14,47 mlrd EUR. To je, prema zvaničnim podacima ministarstva, iznosilo 45,1% BDP-a.

Javni dug je na kraju 2010. bio 12,16 mlrd EUR, što je bilo 42,9% BDP-a.

Na kraju 2009. godine javni dug bio je 9,85 mlrd EUR, odnosno 34,8 % BDP-a, a na kraju 2008. godine javni dug Srbije iznosio je 8,78 mlrd EUR, što je bilo 29,2% BDP-a.


Italijani žele da grade "Prokop" i autoput Ruma-Šabac
Konzorcijum koji čini 10 italijanskih kompanija iz oblasti građevine i projektovanja, želi da učestvuje u nastavku izgradnje železničke stanice "Prokop" u Beogradu, po modelu javno-privatnog partnerstva, kao i u izgradnji autoputa Ruma - Šabac.

- Investicioni fond tog konzorcijuma je, na godišnjem nivou, oko 300 mil EUR - saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić juče je razgovarao sa potecijalnim investitorima iz Konzorcijuma "Italija", posle uvodnog sastanka realizovanog pre mesec dana u Beogradu.

Konzorcijum od 10 italijanskih firmi u svom portfoliju ima zabeležene vrhunske rezultate pre svega na planu izgradnje autoputeva, velikih tržnih centara, aerodromskih zgrada, objekata iz oblasti multimodalnog saobraćaja, železničke infrastrukture u mnogim zemljama poput Južne Amerike, Italije, Rusije, Hrvatske. Te firme učestvovale su u izgradnji tržnog centra u Inđiji.

- S obzirom na to da ste već učestvovali u izgradnji tržnog centra u Inđiji, a da ste na osnovu prezentiranog Master plana Srbije dobili sve neophodne informacije o potencijalnim poslovima na kojima možemo da radimo, veoma je značajno što ste se opredelili da u zakonski regulisanoj proceduri učestvujete u projektima na izgradnji "Prokopa" i autoputa između Rume i Šapca - kazao je Mrkonjić.

On je dodao da se nada kako će se vrlo brzo pronaći zajednički interes, te da će na ovim projektima biti angažovana i italijanska i srpska građevinska operativa.

Državni sekretar u ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica i pomoćnica ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Mirjana Trifunović, saopštili su da je Master planom Srbije za narednih 15 godina planirano da se u infrastrukturu investira 22 mlrd EUR.

Jedan deo ovih sredstava predviđen je za izgradnju projektne dokumentacije, 5 mlrd EUR prema procenama stručnjaka potrebno je za obnovu železnice, a na izgradnju projektne dokumentacije moralo bi da se uloži 200.000 EUR.

Predstavnici ministarstva su italijansku delegaciju podrobno informisali o sredstvima koje Srbija povlači iz kreditnih linija od svetskih i evropskih finansijskih institucija, kao i na osnovu aktuelnih kreditnih aranžmana sklopljenih sa kineskim, češkim, ruskim, ajzerbedžanskim i kuvajtskim finansijskim partnerima.

Italijanski konzorciju je pokazao interesovanje i da investira u oblast energetike, a o potencijalnim poslovima razgovarali su sa državnim sekretarom Ministarstva za energetiku Dušanom Mrakićem.


Italians want to build Prokop and Ruma-Sabac highway
A consortium comprising 10 Italian construction and architectural companies wants to participate in the construction of the railway station Prokop in Belgrade, under a public-private partnership, as well as in the construction of the Ruma-Sabac highway.

- The annual investment fund of that consortium amounts to about EUR 300 million - the Ministry of Transport announced.

Transport Minister Milutin Mrkonjic yesterday talked with potential investors from the consortium Italy, after an introductory meeting in Belgrade a month ago.

This consortium of 10 Italian companies primarily operates in the area of construction of highways, large shopping centers, airport buildings, multimodal transport facilities and railway infrastructure in numerous countries, such as South America, Italy, Russia, Croatia. These companies also took part in the construction of a shopping center in Indjija.

Miodrag Poledica, state secretary in the Ministry of Transport, and Mirjana Trifunovic, assistant to the Minister of European Integrations and International Cooperation, announced that the Serbia Master Plan envisaged an investment of EUR 22 billion in infrastructure over the next 15 years.

The Italian consortium also expressed interest in investing in the energy sector and discussed potential projects with Dusan Mrakic, state secretary in the Ministry of Energy.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta