Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prve istražne bušotine NIS-a u Republici Srpskoj početkom 2013.
"Naftna industrija Srbije" (NIS) najavila je danas u Banja Luci bušenje prve istražne bušotine u Republici Srpskoj.

Na prezentaciji rezultata preduzeća "Jadran Naftagas", povodom godišnjice istraživanja nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske, saopšteno je da se početak bušenja očekuje početkom 2013. godine.

- Obrada do sada snimljenih seizmičkih podataka urađena je u Naučno-tehnološkom centru NIS-a, a u toku je interpretacija podataka. Cilj je da se do kraja godine, u saradnji sa stručnjacima "Gazprom Neft"-a i "Zarubezhneft"-a, definiše lokacija za bušenje prve istražne bušotine na teritoriji Republike Srpske - navedeno je u saopštenju NIS-a.

Kompanija "Jadran Naftagas" je ispitala dve stare bušotine i potvrđeno je postojanje nafte i gasa u tragovima.

Urađena su i nova ispitivanja Novi Grad - Doboj (210 kilometara), istražni prostor Semberija (516 kilometara), istražni prostor Posavina (310 kilometara), Banja Luka - Zvornik (303 kilometara), Majevica (100 kilometara), a projekat predviđa i bušenje više istražnih bušotina.

"Jadran-Naftagas", zajedničko preduzeće NIS-a i ruske kompanije "Zarubezhneft", i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS su 26. septembra 2011. godine potpisali ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na teritoriji Republike Srpske. Koncesija je na period od 28 godina (tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploataciju).

Tim ugovorom "Jadran Naftagas" se obavezao da će, na osnovu Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju ugljovodonika na teritoriji Republike Srpske investirati 229 mil USD (planirana vrednost investicija za istraživanja iznosi 40,7 mil USD, a za fazu eksploatacije 188,3 mil USD, ako se dokažu rezerve).


Na vanrednoj sednici Skupštine Komercijalne banke doneta odluka o izdavanju XXVI emisije akcija
Vanredna sednica Skupštine Komercijalne banke AD Beograd održana je 26.09.2012. godine u Beogradu.
 
Na vanrednoj sednici Skupštine Banke donete su sledeće odluke:
 
1. Odluka o izdavanju XXVI emisije akcija - preferencijalnih akcija koje se mogu pretvoriti u obične akcije Komercijalne banke AD Beograd javnom ponudom bez obaveze objavljivanja prospekta radi povećanja osnovnog kapitala;
 
2. Odluka o isključenju prava prečeg upisa preferencijalnih akcija koje se mogu pretvoriti u obične akcije.


Serbian government provides guarantees for EBRD's EUR 95 million loan to Serbian Railways
The Government of the Republic of Serbia will provide guarantees for an EBRD loan of EUR 95 million loan to Serbian Railways, which will use it to rehabilitate and modernize the railway infrastructure on Corridor X.

As it was announced in a release, the government yesterday adopted a bill confirming a guarantee agreement between the Republic of Serbia and the European Bank for Reconstruction and Development.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta