Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Obezbeđeno finansiranje budžetskog deficita za 2012. - Srbija prodala evroobveznice za milijardu dol
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je juče u Beogradu da je Srbija uspela da proda evroobveznice na međunarodsnom tržištu u vrednosti od milijardu dolara, čime je obezbeđeno finansiranje budžetskog deficita za ovu godinu.

- Prinos na evroobveznice je 6,625% godišnje, mnogo povoljnije od prodaje koju je organizovala prethodna vlada koja je prodala evroobveznice za milijardu dolara sa prinosom od 7,5% - reako je ministar Dinkić u četvrtak novinarima u Skupštini Srbije.

Tokom reotvaranja postojeće emisije evroobveznica koje dospevaju za naplatu 2021. godine, od 10 do 19 sati u četvrtak, tražnja je bila iznad 4 mlrd USD ili više od četiri puta, i među zainteresovanima je bilo oko 200 investitora.

- Najviše kupaca je bilo iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije - rekao je Dinkić.

- Vlada je tokom dana, kada je videla rast tražnje, odlučila da podigne ponudu evroobveznica sa 750 mil USD na milijardu - rekao je Dinkić.

Dinkić je, takođe, podsetio da bi do kraja 2012. Ruska federacija trebalo da odobri Srbiji 1 mlrd USD, čime će time biti završena finansijska konstrukcija za finansiranje budžeta za ovu godinu.

Dinkić je, odgovarajući na pitanje šefa poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića, rekao kako je netačan podatak da se ova vlada zadužila već za 500 mil EUR.

- U pitanju je svega 140 mil EUR - kazao je ministar.


NIS ulaže u snabdevanje nalazišta
Beograd -- Naftna kompanija Srbije (NIS) najavila je da će uložiti milion evra u izgradnju postrojenja na nalazištu kompanije u blizini naselje Sirakovo u Vojvodini.
Tamo će se istovremeno proizvoditi električna i toplotna energija.

Montaža tog postrojenja i dodatne opreme planirana je u okviru prve faze realizacije NIS-ovog projekta razvoja sištema snabdevanja nalazišta električnom energijom.

Puštanje postrojenja u rad očekuje se krajem prvog kvartala 2013. godine, a imaće kapacitet 850 kilovata.

NIS je, povodom početka realizacije projekta razvoja sistema snabdevanja električnom energijom nalazišta kompanije saopštio da je cilj povećanje efikasnosti proizvodnje ugljovodonika, zahvaljujući maksimalnom mogućem iskorišćenju tečnog naftnog gasa.

"Realizacija projekta omogućiće ne samo da se obezbedi nezavisnost nalazišta NIS u snabdevanju toplotnom energijom, već i da se značajno poveća energetska efikasnost njihovog rada, što će dovesti do smanjenja emisije štetnih materija, nastalih kao posledica spaljivanja tečnog naftnog gasa", piše u saopštenju.

Dodaje se da je uključivanje kogeneracionih kapaciteta, odnosno postrojenja koje ujedno proizvode električnu i toplotnu energiju, u tehnološku infrastrukturu naftnih bušotina u potpunosti u skladu sa savremenim praksama najvećih naftnih kompanija.


Funding provided for 2012 budget deficit - Serbia sells USD 1 billion Eurobond
Serbian Finance and Economy Minister Mladjan Dinkic said yesterday in Belgrade that Serbia had managed to sell USD 1 billion Eurobond in the international market, thus providing funding for the 2012 budget deficit.

- The yield on this Eurobond is 6.625 percent per year, which is much more favorable then the sale organized by the previous government, which sold USD 1 billion Eurobond with the yield of 7.5 percent - Dinkic told the press in the Serbian parliament on Thursday.

About 200 investors were interested in this Eurobond, which matures 2021.

- Most buyers were from the United States of America and Great Britain - said Dinkic.

- Due to a growth of demand, the government decided to sell USD 1 billion instead of initially planned USD 750 million Eurobond - Dinkic added.

Dinkic also reminded that the Russian Federation should grant USD 1 billion to Serbia by the end of 2012, which would complete the financial structure for this year's budget funding.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta