Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jat ima kupca?
Malezijska niskotarifna avio-kompanija Er Azija kandidat je za kupovinu Jat ervejza, pišu Novosti.

Predstavnici ovog loukostera trebalo bi da se sastanu i sa ministrom za saobraćaj Milutinom Mrkonjićem, i da svoje namere za partnerstvo u Jatu predočiće premijeru i predsedniku Srbije.

Do kraja nedelje u Vladu Srbije šalju i svoj predlog preuzimanja Jat, pišu Novosti.

Plan Er Azije je da u Beogradu imaju regionalni centar iz kojeg bi se preko Kuala Lumpura letelo i ka najudaljenijim destinacijama - Japanu i Australiji.

U ovom trenutku je poznato da potencijalni partner nudi nove avione, a njegove reference najbolji su pokazatelj da bi srpska nacionalna avio-kompanija u kratkom roku mogla da postane profitabilna.

Po kom modelu bi se obavila kupoprodaja, biće tema pregovora, jer naravno moraju da se ispoštuju i sve procedure predviđene zakonom, što pre svega znači raspisivanje tendera.

Naravno, Maležani u ovoj priči imaju svoj interes. Prema saznanjima Novosti, njima je potrebna jedna tačka u Evropi u kojoj će sa starog kontinenta prikupljati putnike za Kuala Lumpur i dalje ih prevoziti ka destinacijama na istoku.

Beograd su, kako tvrde, prepoznali kao tu tačku i za prikupljanje putnika iz Evrope potrebna im je avio-kompanija u našem gradu i otuda zainteresovanost za Jat.

Četrdesetsedmogodišnji Fernandes nalazi se na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu i vrednost njegove imovine se procenjuje na oko 700 miliona dolara.

Flotu “Er Azije” trenutno čini 101 avion, a poslednja letilica od još 200 naručenih “erbasova” biće isporučena ovom loukosteru 2016. godine. “Er Azija” saobraća ka 400 destinacija u 25 zemalja i već četvrti put zaredom je proglašena za najbolju loukost kompaniju u svetu.


Otvara se novi pogon u Sojaproteinu
Viktorija grupa najavila je da će sutra u Bečeju svečano otvoriti i pustiti u rad novi pogon fabrike Sojaprotein, koja je članica te kompanije.

Sojaprotein će sa novim pogonom za proizvodnju sojinih proteinskih koncentrata biti jedinstveni fabrički kompleks u Evropi sa objedinjenim fazama prerade sojinog zrna, saopštila je kompanija.

Vrednost ovog ulaganja iznosi 30 miliona evra i ono predstavlja deo investicionog plana Viktorija grupe od ukupno 100 miliona evra za period 2012-2013.

Sutra će biti obeleženo i 10 godina od uspešne privatizacije kompanije Sojaprotein, koja je 2002. postala članica Viktorija grupe.


Out-of-court settlement possible between Smederevo and Comico Oil
Serbian Energy Minister Zorana Mihajlovic said on Monday that there was a possibility of an out-of-court settlement between Smederevo and the Comico Oil company, which planned to build a refinery in that town, and underlined that it was in the interest of the Serbian government that the investment be implemented as soon as possible, Tanjug reports.

- It is in our interest that the investment be implemented as soon as possible. If it can be implemented, we will back the project. Otherwise, we will concentrate on those implementable - the minister said after the talks with Comico Oil representatives at the Ministry of Energy.

The government would like to secure more investments and expects that the project would create around 500 jobs in Smederevo, as promised by the investor, she said.

- If Comico Oil gives assurances that it is capable of meeting its obligations, I expect an out-of-court settlement with those who have sued them, so that the investment could be implemented - Mihajlovic told journalists.

Underlining that it was going to be evident within the next month whether the investment could be implemented or not, she called on investors to abide by the decisions of government bodies and act in line with what they had pledged to the local self-government in Smederevo.

The town of Smederevo filed a lawsuit against Comico Oil, demanding the termination of a lease contract for the land where a refinery should be built by the US-Dutch consortium, because it failed to make a payment of RSD 652 million within the stipulated time.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta