Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Referentna kamatna stopa 10, 5 %
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da referentna kamatna stopa ostane 10,5 odsto.

"Imajući u vidu da se na dominantne faktore koji sada utiču na rast inflacije ne može efikasno uticati referentnom kamatnom stopom, Izvršni odbor je odlučio da zadrži dostignuti stepen restriktivnosti monetarne politike", saopštila je NBS.

Izvršni odbor očekuje i pozitivne efekte fiskalne stabilizacije.

Mere usmerene na povećanje prihoda države, kako je ocenjeno, imaće jednokratni uticaj na inflaciju, dok će smanjenje rashoda uticati na pad tražnje, a time i na smanjenje inflatornih pritisaka i pritisaka na devizni kurs.

Po oceni Izvršnog odbora, "rast cena hrane na domaćem i stranom tržištu kao posledica loše poljoprivredne godine, očekivani rast regulisanih cena u narednom periodu i povećanje cena uvoznih proizvoda uz iscrpljivanje ranije deprecijacije dinara, ključni su faktori rasta inflacije u Srbiji".

Izvršni odbor NBS ukazao je i da će stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiti od uticaja eksternih faktora, uspešnosti obuzdavanja inflatornih očekivanja i efekata fiskalne konsolidacije.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 18. oktobra 2012. godine.


Vlada zabranjuje izvoz soje, suncokreta i šećerne repe
Rasim Ljajić , ministar unutrašnje i spoljne trgovine najavio je da će vlada na današnjoj sednici doneti uredbu o zabrani izvoza šećerne repe, soje i suncokreta, kao i odluku o razmeni veštačkog đubriva za merkantilnu pšenicu i kukuruz za Robne rezerve po vrlo povoljnim uslovima.

Te odluke vlada donosi sa ciljem da obezbedi snabdevenost tržišta jestivim uljem i šećerom i pristupačnost cena prehramebnih proizvoda za sve potrošače, rekao je sinoć Ljajić i dodao da su te mere usmerene na stabilnost cena mleka, mesa, šećera, ulja i brašna.

Intervenisaćemo sa merkatilmon kukuruzom iz Robnih rezervi, a za uzvrat će tražiti da tu za količinu kukuruza vrate isporukom mesa, kako bi se stabilozoavla ponuda i cena mesa, najavio je ministar trgovine.

Vlada razmišlja i o interventnom uvozu osnovnih životnih namirnica, pri čemu će taj uvoz biti oslobođen plaćanja carine, ali će ta mera biti doneta kasnije i zavisiće od situacije na tržištu, nagovestio je Ljajić i dodao da ta mera još nije doneta, a na spisku je od 15 mera koje će predložiti resorno ministarstvo.

Ljajić je rekao da je u Robnim rezervama trenutno oko 209.000 tona pšenice, što je zadovoljavajuće i oko 79.000 tona kukuruza, pri čemu otkup tih žitarica i dalje traje.

On je najavio i da će vlada otkupiti oko 200.000 tona merkantilnog kukuruza da sa ciljem da se pomogne stočarstvu i obezbedi stabilnost cena mesa.


AirAsia denies interest in Jat, Mrkonjic expects successful sale
AirAsia group CEO Tan Sri Tony Fernandes has dismissed reports that his airline is eyeing Serbia's JAT Airways and is trying to make Belgrade a hub just months after pulling out of the European market.

According to www.themalaysianinsider.com, Fernandes said "Not true" in a text message when contacted over the report in Serbia's Vecernje Novosti newspaper.

AirAsia's sister airline AirAsia X halted flights to Paris and London, the group's only European destinations, in March this year, reportedly due to high fuel prices and weak demand.

Fernandes, who is also the company's founder, stated in May this year that the plan was to launch a transoceanic service to connect Australia and Europe again using Airbus airplanes A350-900.

On the other hand, Serbian Transport Minister Milutin Mrkonjic said Wednesday that the negotiations with AirAsia on the acquisition of the Serbian flag carrier had started, adding that he hoped for a positive outcome.

- I don't know how this has been leaked into the media, but it is hard to hide something like that in Serbia. It is not good that newspapers publish the information that AirAsia does not want to be published. Otherwise, there is no secret. It is a serious company. Negotiations have commenced and I expect serious results - said Mrkonjic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta