Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ledo preuzeo Frikom
Kao što je i bilo najavljeno, hrvatski Ledo je preuzeo drugu kompaniju iz Agrokorovog koncerna, srpski Frikom.

U blok trgovini na Beogradskoj berzi danas je prodano 629.806, od ukupno emitovanih 657.182 deonica Frikoma, što predstavlja oko 96 posto deonica, za 10,8 milijardi dinara (oko 96,4 miliona evra).

Nedavnom dokapitalizacijom, u kojoj su većinu izdanja novih deonica upisali penzioni fondovi, Ledo je prikupio sredstva za kupovinu Frikoma iz Beograda i Leda Podgorica od Agrokora.

Službeno iz Todorićevog koncerna kažu da žele da obedine celokupnu vlasničku strukturu Agrokora u segmentu sladoleda i smrznute hrane i postanu regionalni lider u tom segmentu, dok deo analitičara ovo tumači kao preslagivanje kompanije uoči preuzimanja Merkatora.


Francuski lanac "Carrefour" kupuje "Ideu"
Najveći trgovinski lanac u Evropi, francuski "Carrefour", odlučio je da kupi hrvatsku kompaniju "Idea Srbija" koja je u vlasništvu hrvatskog biznismena Ivice Todorića, saznaje "Alo!", dok je srpski "Frikom" od juče u vlasništvu hrvatskog "Leda", a obe kompanije su inače u vlasništvu Todorićevog "Agrokora".

Posle višegodišnjeg čekanja, drugi najveći maloprodajni lanac na svetu će kupovinom hrvatske maloprodaje ući na mala vrata i na tržište u Srbiji. Iako su se poslednjih godina u nekoliko navrata pojavljivale informacije o preuzimanju hrvatskog "Agrokora" od strane vodećih evrposkih trgovinskih giganata, izvor "Alo!" tvrdi da je posao između "Agrokora", odnosno njegovih firmi "Konzum" u Hrvatskoj i "Idee" u Srbiji, i Francuza već sklopljen.

- Duži niz godina se baratalo informacijama koje se tiču prodora najvećih trgovinskih lanaca na tržište Balkana. Iako se u medijima pisalo da će "Kerfor" da kupi "Merkator", a da britanski "Tesco" od 2000. godine planira kupovinu "Agrokora", poslednjih meseci, pogotovo otkako je Hrvatska dobila i konačno zeleno svetlo za ulazak u EU, intenziviralo se i interesovanje najjačih evropskih lanaca za hrvatsku maloprodajnu mrežu, što u Hrvatskoj, što u Srbiji - navodi izvor lista "Alo!".

Inače, francuski "Carrefour", koji je drugi najveći trgovinski lanac na svetu i drži trećinu (37,7%) trgovinskog tržišta Evrope, već posluje i u regionu, odnosno u Albaniji, Makedoniji i Rumuniji. U kompaniji "Idea Srbija" juče nisu želeli da komentarišu saznanja "Alo!", a ostali smo uskraćeni i za odgovor iz Todorićeve centrale u Hrvatskoj.


Benlian Foods opens confectionery plant in Nis - Jobs for 100 workers
Benlian Foods has opened a new confectionery plant in the industrial zone Istok (EI). This facility, which took only eight months to build and equip, employs 80 workers.

Benlian Foods Deputy CEO Bojan Vukadinovic stated that another 20 or so people would be hired within the next few months.

- The plan is to commission new production lines, which will result in production growth and new vacancies. This new plant will be monthly producing 200 tonnes of confectioneries including Rocky Rice, pralines and chocolate bananas - said Vukadinovic.

Benlian Foods received support from the Investment and Export Promotion Agency (SIEPA) and local authorities to open the new plant.

The City of Nis allotted a 4,350 square meter building land to this company, which is owned by Raffi Karapet Benlian, to build a 1,680 square meter factory on it.

As eKapija wrote earlier, about EUR 1.3 million were invested in the construction of this confectionery plant, whereas the announced value of its annual production is EUR 3 million.


Majority stake in Frikom sold for RSD 10.82 billion
The total of 629,806 of 657,182 Frikom shares issued were sold Wednesday in a block trade on the Belgrade Stock Exchange for RSD 10,823,845,916, the BSE said in a report.

The total turnover of shares and bonds amounted to RSD 10,870,804,122, while indices sufferred a decline - BELEX15 dropped 0.07 percent to 528.65 index points, whereas BELEXline fell 0.56 percent to 1,007.94 points.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta