Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dinkić potpisao predugovor o investicijama sa Emiratima
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, u ime Vlade Srbije, potpisao je 13. januara u Abu Dabiju sa kompanijom "Al Dahra" predugovor o investicijama u poljoprivredi između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Predugovorom je predviđeno da njihova vodeća agro-industrijska kompanija "Al Dahra" u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 mil EUR u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava.

Iznos od 100 mil EUR "Al Dahra" će investirati u izgradnju sistema za navodnjavanje i nabavku savremene opreme, dok će dodatnih oko 100 mil EUR uložiti za sticanje 80% učešća u zajedničkim preduzećima, u kojima će država zadržati 20% vlasništva.

Zahvaljujući ovom aranžmanu srpska poljoprivreda će dobiti investitore koji trenutno raspolažu najvećim kapitalom u svetu, a upravo je kapital i uvođenje najsavremenijih agrotehničkih mera, ono što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose, navedeno je u saopštenju.

Ova kompanija će pored podizanja kapaciteta u poljopirvrednim kombinatima uposliti i domaće poljoprivrednike kao kooperante, jer namerava da viškove proizvoda plasira na inostrana tržišta, koristeći svoju trgovačku mrežu koju ima u velikom broju zemalja.

Istovremeno, kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata namerava da investira i u izgradnju logističkih centara za izvoz poljoprivrednih proizvoda, pre svega u izgradnju potpuno novih lučkih kapaciteta u Pančevu.

Na taj način će se višestruko povećati izvoz i plasman naših poljoprivrednih proizvoda na inostrana tržišta, poboljšati standard poljoprivrednika, što će uticati na ubrzanje privrednog rasta i bitno popravljanje spoljnotrgovinskog bilansa Srbije.

Partner iz Abu Dabija se ovim predugovorom obavezao da uloži 100 mil EUR u agrotehnički razvoj i izgradnju kompletne infrastrukture za navodnjavanje na površini od oko 14.000 hektara koja se nalazi u posedu ili u zakupu poljoprivrednih gazdinstava koja su predmet zajedničkog ulaganja, a namera mu je da investira i u izgradnju novih fabrika za preradu hrane.

U Abu Dabiju je danas potpisan i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i UAE.

Sporazum su potpisali ministar finansija UAE Obeid Humaid Al Tayer i Mlađan Dinkić, srpski ministar finansija i privrede.

Dinkić se sastao i sa generalnim direktorom Razvojnog fonda Abu Dabija Muhamedom Saifom Al Suvaidom.

Postignut je načelan dogovor da Srbija od ovog Fonda dobije značajna dodatna sredstva za modernizaciju postojeće i izgradnju nove infrastrukture za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj zemlji.

Deo novca iz ovog Fonda bi se koristio i za dugoročne povoljne kredite srpskim poljoprivrednicima za kupovinu nove agro-tehničke opreme, a pre svega individualnih sistema za navodnjavanje radi povećanja proizvodnje i prinosa u ratarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

Ne treba posebno naglašavati od kakvog će značaja za razvoj Srbije biti uvođenje modernih sistema za navodnjavanje, imajući u vidu nezapamćenu sušu koja je zadesila našu zemlju prošle godine i klimatske promene koje donose vrela leta ili obilne padavine, što nameće sve veću potrebu za efikasnim sistemima za navodnjavanje i odvodnjavanje.

Na ovaj način saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima će imati i širi značaj, koji će se pored privredne saradnje ogledati i u obezbeđenju stabilnosti u proizvodnji hrane u neizvesnim klimatskim uslovima koji se predviđaju u budućnosti.

Dogovoreno je da delegacija Razvojnog fonda Abu Dabija u narednim nedeljama poseti Beograd, gde će se nastaviti razgovori o detaljima ovog sporazuma.

Dinkić je imao uspešne razgovore i sa menadžmentom kompanije "Mubadala". Radi se o jednoj od najvećih investicionih kompanija u Golfskom zalivu sa izuzetno jakim prisustvom na svetskom tržištu informacionih tehnologija.

Ova kompanija vlasnik je tri fabrike poluprovodnika u SAD, Singapuru i Nemačkoj u kojima je tokom 2012. godine ostvarila prihod od 4,6 milijardi dolara.

U razgovoru sa izvršnim direktorom Mubadale, gospodinom Validom Ahmedom Al Mokarabom, dogovoreno je da ekspertski tim ove kompanije detaljno analizira mogućnost izgradnje fabrike poluprovodnika (čipova) u Srbiji, uz primenu najsavremenije visoke tehnologije i upošljavanje oko 1000 vrhunskih domaćih inženjera, što bi podrazumevalo i intenzivnu saradnju sa našim fakultetima iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka.

Dinkić je domaćinima preneo da je srpska vlada spremna da pruži punu podršku realizaciji ovog projekta, s obzirom da se radi o ulaganjima u informacione tehnologije, što je jedan od prioriteta u razvojnim planovima vlade, a ujedno bi ovo bila ubedljivo najvrednija investicija ikada realizovana na tlu Srbije - jer je procenjena vrednost ove investicije je oko 4 milijarde dolara, navedeno je u saopštenju.


"Gazprom" dolazi u Hrvatsku, na meti "Petrokemija"?
Visoko izaslanstvo "Gazprom"-a predvođeno predsednikom Uprave Aleksejem Millerom ove sedmice posetiće Hrvatsku.

Pretpostavlja se da će jedna od tema razgovora s hrvatskim ministrom privrede Vrdoljakom biti i moguće preuzimanje "Petrokemije".

Ruski div je već ranije potvrdio svoj interes za preuzimanje kutinske kompanije. Priča je aktuelizovana kad je potvrđeno da će "Gazprom" početkom ove godine otvoriti i kancelariju u Zagrebu. Dolazak "Gazprom"-a na hrvatsko tržište ukinuće dosadašnji monopol "Ine" na utvrđivanje cene gasa, zbog čega bi u idućih mesec dana gas trebao pojeftiniti za oko 70 lipa po prostornom metru.

Nova Uprava "Petrokemije" koja bi uskoro trebala biti potvrđena dobiće zadatak da kompaniju pripremi za privatizaciju koja se može očekivati do kraja ove godine, saznaje SEEbiz.

Vlada je ove sedmice predložila smenu troje članova Uprave "Petrokemije", Tomislava Seletkovića, Antonije Perošević-Galović i Nenada Marinovića i na njihovo mesto predložila imenovanje Žarka Rijetkovića, Krešimira Kvaternika i Karla Došena.

Iako za sada nije predložena smena predsednika Uprave Josipa Jagušta postoji mogućnost da Vlada zatraži i njegovu ostavku. Smena Uprave nije objašnjena, a radnici kao glavni razlog vide želju da se u celosti privatizuje "Petrokemija". Više će se znati sredinom sledeće sedmice za kada je najavljena konferencija za novinare od Stožera za obranu "Petrokemije" koji je od prekjuče ponovno aktivan.


Stranci će investirati u Srbiju 2,5 mlrd EUR u 2013?
U novoj godini možemo se nadati novim investicijama. Mogli bi da privučemo 2,5 mlrd EUR stranih investicija, a najveća su očekivanja u sektoru energetike.

Sa nemačkom vladom već je postignut dogovor vredan više od 100 mil EUR.

U 2013. godini Srbija ipak neće morati da prodaje porodični nakit, jer investicije ipak stižu. Pred kraj godine sklopljen je dogovor sa Nemačkom vredan 120 mil EUR.

- Pored energetike, vodonsabdevanje, pitanje EU integracije, to su pravne reforme ali i razvoj ekonomije. U oblasti energetike je to termoleketrana "Nikola Tesla" i elektrana u Bajinoj bašti. Ali kad pričamo o tim drugim temama, eu integracije, pravna reforme, i ekonomski razvoj u GIZ-u imamo jedan projekat koji se bavi i pomaže lokalnoj sredini u istočnoj Srbiji da napravi bolje okruženje za poslovanje - kaže Aleksandar Graunauer iz nemačke organizacije GIZ.

U Agenciji za strana ulaganja kažu da bi tokom 2013. Srbija ukupno mogla da ostvari 2,5 mlrd EUR direktnih investicija.

- Pored sektora energetike, veliko je interesovanje za automobilsku industriju, laku industriju, tekstil, industrija kože i obuće i konditorsku industriju, i naše veliko zadovoljstvo u segmentu informaciono komunikacionih tehnologija, i razgovori sa kompanijama upravo iz ovog sektora su ohrabrujući - kaže Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja.

U Privrednoj komori Srbije kažu da bi našoj privredi najviša značila ulaganja u proizvodne industrijske grane. Želje su jedno a mogućnosti drugo. S obzirom na situaciju u kakvoj se nalazimo značio bi nam svaki vid investicija.

- To podrazumeva, deo investicija koji će se odigrati kroz neminovne privatizacione procese, kroz one kompanije za koje u ovom trenutku možemo da kažemo da vrede. To je pre svega telekom to je i u farmaceutskom smislu "Galenika" - kaže Mihajlo Vesović, potpredsednik PKS.

Ohrabrenje za investitore ipak mora da dođe iz Srbije, odnosno stabilno okruženje i u političkom i u finansijskom smislu. Posle izborne 2012. godine u kojoj nas je zadesila i suša i dvocifrena inflacija, 2013. trebalo bi da bude godina veće makroekonomske stabilnosti, što znači predvidljivije okruženje za velike investitore.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta