Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
KRAVČENKO: U julu ili avgustu isplata dividendi
Građani Srbije koji imaju akcije u "Naftnoj industriji Srbije" (NIS) u julu ili avgustu mogu da očekuju isplatu dividende rekao je danas direktor te kompanije Kiril Kravčenko.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da ne može da precizira kolika će biti vrednost dividende pošto o tome odluku treba da donese Upravni odbor NIS-a.

Kravčenko je rekao i da će ove godine NIS povećati količinu prerađene nafte, koja je prošle godina iznosila 2,3 tone, za pedeset odsto i najavio da ta kompanija planira isto povećanje i u naredne dve godine.

On je kazao da NIS kao najveći investitor u Srbiji planira povećanje izvoza u Bugarsku, Rumuniju i Bosnu i Hercegovinu i najavio moguću saradnju sa još dve države u regionu.

- Analiziramo sada Hrvatsku i Mađarsku, a čekamo i rešenje Vlade da se proširimo i na Kosovo i Metohiju. Ako to uspemo to znači da cemo imati čitav region - kazao je Kravčenko.

On je demantivao tvrdnje pojedinih medija da se rezerve nafte u Srbiji previše eksploatišu i istakao da se od 2009. godine stalno povećavaju i proizvodnja i rezerve što je strateški interes Srbije.


Foreigners to invest EUR 2.5 billion in Serbia in 2013?
We can hope for new investments in the new year. Serbia may attract EUR 2.5 billion worth of foreign investments, most of which are expected to be made in the energy sector.

In 2013 Serbia will not have to sell its "family jewelry" after all because investments are coming. An investment agreement worth EUR 120 million was signed with Germany shortly before the New Year.

- The plan is to invest in the energy sector, water supply systems, EU integration activities, legal reforms and economic development. When it comes to the energy sector, investments will be made in Nikola Tesla Steam Power Plant and a power plant in Bajina Basta. As far as EU integration activities, legal reforms and economic development are concerned, we at GIZ have a project aimed at helping municipalities in eastern Serbia create the best possible business environment - says Aleksandar Graunauer from the German organization GIZ.

People at the Foreign Investment Agency say that Serbia could attract the total of EUR 2.5 billion worth of FDI in 2013.

- Aside from the energy sector, automotive, light, textile, leather and footwear and confectionery industries are also very interesting to investors, and so is the ICT sector, to our great pleasure - says SIEPA CEO Bozidar Laganin.


Postoji interesovanje za Galeniku
Ministarstvo finansija i privrede Srbije saopštilo je u utorak da postoji interesovanje za Galeniku i da očekuje da će, po isteku roka za dostavljanje pisma o namerama za strateško partnerstvo u toj farmaceutskoj kompaniji, biti jedna ili više kvalitetnih ponuda.

"U prvoj fazi očekujemo da se jave svi potencijalni zainteresovani investitori odnosno da iskažu interes, steknu preliminarna saznanja o preduzeću i sami predlože model privatizacije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se dodaje, nakon toga, u odnosu na broj ponuda, Vlada Srbije bi se opredelila za model koji je najbolji, moguć i realan.

"Vlada Srbije odlučila se na prikupljanje pisma o namerama, umesto klasičnog tendera za prodaju, jer nam to omogućuje da nadjemo pravo rešenje za Galeniku, ali i da pokažemo svim potencijalnim partnerima da smo spremni da ih saslušamo, da budemo fleksibilni i da zajednički vratimo Galeniku na staze uspeha i na mesto koje zaslužuje", navodi se u saopštenju.

Javni poziv objavljen je u utorak u dnevnim listovima "Financial Times" i "Politika", kao i na internet stranicama Ministarstva finansija i privrede i Agencije za privatizaciju.

Prijave za učešće mogu da se dostave do 18. februara, a rok za dostavljanje pisama o namerama o strateškom partnerstvu u Galenici je 18. mart.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta