Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Italijanski "Fulgar" počeo izgradnju nove hale u Zrenjaninu
Italijanska kompanija "Fulgar East" počela je da gradi nove proizvodne hale u Zrenjaninu, vrednost građevinskih radova je oko 2 mil EUR, a čitavog proširenja proizvodnih pogona oko 8 mil EUR, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Čedomir Janjić.

"Fulgar East" proizvodi sintetička prediva, a posle izgradnje novih pogona proizvodni kapaciteti te fabrike će biti uvećani za 40%.

- U fabrici će, pored 115 već zaposlenih, posao dobiti još 100 radnika. Dolazak i proširenje kapaciteta jednog investitora povlači dolazak drugih kompanija i očekujem da će nam 2013. godina u tom smislu biti uspešna - dodao je Janjić.

Nova proizvodna hala "Fulgar East"-a gradi se uz postojeću, podignutu 2008. godine u industrijskoj zoni "Bagljaš - Elemir". Izvođač radova je građevinsko preduzeće "Letač" iz Novog Sada.


Erste kupuje Hipo banku u Srbiji?
ustrijska Erste grupa je dostavila pismo o zainteresoavnosti za kupovinu Hipo Alpe Adrija banke u Srbiji i čeka odgovor austrijske vlade.

"Ukoliko odgovor austrijske banke bude negativan ili naša ponuda neprihvatljiva, imamo rezervni plan za širenje Erste banke u Srbiji", rekao je predsednik Izvršnog odbora Erste grupe Andreas Trajhl.

On je precizirao da rezervni plan podrazumeva "organski rast" Erste banke u Srbiji, odnosno širenje poslovanja, pre svega u poslovima sa stanovništvom.

"Za Erste banku u Srbiji 2012. godina je bila uspešna", ocenio je Trajhl i dodao da je za Erste grupaciju Srbija važno tržište, sa potencijalima za rast.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Slavko Carić je rekao da ta banka nije zainteresovana za preuzimanje Razvojne banke Vojvodine.

"Bili smo spremni da konkurišemo za preuzimanje depozita Razvojne banke Vojvodine, ali kad je Vlada Srbije promenila plan i najavila da će u paketu sa depozitima biti ponudjene i filijale Razvojne banke odustali smo do ponude", rekao je Carić.

Bankarski sektor u Srbiji, po njegovoj oceni, ima odličnu saradnju sa Narodnom bankom Srbije, od kada je na njenom čelu Jorgovanka Tabaković.

"Prvi put je guverner NBS spreman da u saradnji sa bankama traži rešenje kako da se više investira u Srbiji", rekao je Carić i pohvalio odluku NBS o mogućnosti ustupanja problematičnih kredita preduzaća.

Predsednik Izvršnog odbora Erste grupe Anreas Trajhl je preporučio Vladi Srbije da ima jasan, dugoračan plan ekonomskog razvoja zemlje i da forimara "snažnu administraciju" koja će pregovarati sa Medjunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom.

"Od sposobnosti državne administracije zavisi rezultat tih pregovara, koji je važan za budućnost Srbije i sposobnost zemlje da bude konkurentna i privlači strane investicije", ukazao je Trajhl.


NIS planira ulazak na još dva tržišta u regionu
Direktor za planiranje investicija u "Naftnoj industriji Srbije" (NIS) Vladimir Vukojević izjavio je danas da ta kompanija planira ove godine da uđe na još dva tržišta u regionu, ali nije precizirao o kojim državama je reč.

Na konferenciji "Simensovi dani nafte i gasa", on je podsetio da je NIS kupio benzinske pumpe u Bosni i Hercegovini i u Bugarskoj i da će početi razvoj prodajne mreže u Rumuniji.

- Nameravamo da se proširimo i na ostala tržišta u regionu - kazao je Vukojević.

On je kazao da NIS trenutno posluje ili ima predstavništva u devet zemalja i da snabdeva dve trećine srpskog tržišta derivatima nafte.

- Cilj NIS-a je da postane vodeća naftna kompanija u regionu - naglasio je Vukojević.

On je kazao da je prema još nezvaničnim podacima NIS investirao 460 mil EUR u 2012. godini i da je plan da se u naredne tri godine uloži će 1,5 mlrd EUR u razvoj poslovanja.

Kako je istakao Vukojević, među investicijama su i prelazak na proizvodnju baznih ulja u rafineriji u Novom Sadu do 2015. godine i modernizacija duboke prerade sirove nafte u pančevačkoj rafineriji, koja bi trebalo da bude završena do 2016. godine.

Prema njegovim rečima, u ovoj i 2014. godini očekuju se i prvi rezulatati istraživanja nalazišta nafte i gasa koje je NIS započeo u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Rumuniji.

- NIS namerava da razvija sve segmente poslovanja uključujući i deo koji će se baviti proizvodnjom struje - zaključio je Vukojević.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta