Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbija ulaže 40 mil EUR u naftovode
Pomoćnik ministra energetike Srbije Petar Stanojević izjavio je danas da se planira obnova i izgradnja cevovoda za transport naftnih derivata, u koje će biti investirano oko 40 mil EUR.

Na konferenciji ""Siemens"-ovi dani nafte i gasa", Stanojević je kazao da bi izgradnja tih cevovoda smanjila troškove transporta goriva i omogućila povećanje izvoza.

Stanojević je naveo i da je jedan od strateških ciljeva Srbije da formira rezerve nafte i naftnih derivata za 90 dana potrošnje i da je bi to trebalo da bude dostignuto za 10 godina.

- Planirana je investicija od 180 mil EUR u izgradnju i rekonstrukciju rezervoara i skladišta nafte i naftnih derivata - dodao je Stanojević.

Direktor za razvoj i investicije u Javnom preduzeću "Transnafta" Velimir Unković kazao je da je planirana izgradnja ukupno 400 kilometara cevovoda u tri pravca koji će imati kapacitet za transport četiri miliona toga goriva godišnje.

Unković je precizirao da se planira gradnja magistralnih cevovoda od Pančeva do Novog Sada i Sombora, od Pančeva do Beograda i od Pančeva preko Smedereva i Jagodine do Niša.

- Srbija nema produktovode i sada, kada se očekuje povećanje obima proizvodnje goriva u rafineriji nafte u Pančevu i izvoza derivata u regionu, pojavila se potreba da se oni izgrade, kao najjeftiniji i najbezbedniji način transporta - kazao je on.

Unković je kazao i da se planira izgradnja dva rezervoara za sirovu naftu na terminalu u Pančevu, kapaciteta po 20.000 kubnih metara.

- "Transnafta" je popistala i ugovor sa Ministarstvom odbrane o korišćenju rezrevoara kapaciteta 120.000 kubnih metara, u kojima bi trebalo da se čuvaju naftne rezerve Srbije, 2015. i 2016. godine - dodao je on.

Unković je kazao da je naftovodima "Transnafte" u 2012. godine preneto oko dva miliona tona sirove nafte, a da se ove godine očekuje povećanje transporta za 50% zbog završetka modernizacije rafinerije nafte u Pančevu.


Erste Group wants to buy Hypo Bank in Serbia
Austria's Erste Group has submitted a letter of intent for the purchase of Hypo Alpe Adria Bank in Serbia and now waits for a response from the Austrian government, Chairman of the Erste Group Executive Board Andreas Treichl said today in Belgrade.

- If the response from the Austrian bank is negative or our bid unacceptable, we have a backup plan for Erste Bank's expansion in Serbia - Treichl said in a talk with the press.

He specified that the backup plan was to focus on the "organic growth" of Erste Bank Serbia, that is, business expansion, primarily in retail services.

- The year 2012 was successful for Erste Bank Serbia - Treichl assessed and added that the Erste Group considered Serbia an important market with a growth potential.

Slavko Caric, chairman of the Erste Bank Serbia Executive Board, said that that bank was not interested in taking over the Development Bank of Vojvodina (RBV).

- We were ready to compete for deposits in RBV, but we decided not to bid when the Serbian government changed its plan and announced that it would offer RBV offices in a package with the deposits - said Caric.

In his opinion, cooperation between the banking sector in Serbia and the National Bank of Serbia has been excellent ever since Jorgovanka Tabakovic was named the governor.


Referentna kamatna stopa povećana sa 11,25 na 11,50 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da poveća referentnu kamatnu stopu sa 11,25 na 11,50 odsto.

Međugodišnja inflacija je, nakon jednomesečnog prekida, u decembru nastavila rast i iznosila 12,2 odsto, što je iznad dozvoljenog odstupanja od cilja.

Istovremeno, relativno je visoka i bazna inflacija, s obzirom na to da je u decembru dostigla 8,2 odsto. Uz to, u narednom periodu se očekuju već najavljene korekcije regulisanih cena. Reakcija monetarne politike usmerena je na sprečavanje prenošenja efekata rasta regulisanih cena na druge cene preko povećanja inflatornih očekivanja. Svojim merama Narodna banka će sprečiti i da povećana dinarska likvidnost utiče na kreiranje inflatornih pritisaka i pritisaka na devizno tržište, saopštila je centralna banka.

Uz mere monetarne politike, Izvršni odbor očekuje da i program finansijske konsolidacije pokaže vidnije rezultate i pruži puni doprinos smanjivanju međugodišnje stope inflacije. U narednom periodu najveći dezinflatorni uticaj imaće niska agregatna tražnja, a sa predstojećom novom poljoprivrednom sezonom i cene hrane će pozitivno uticati na kretanje inflacije.

Prema projekciji NBS pad međugodišnje stope inflacije očekuje se od drugog tromesečja, uz povratak u granice cilja do kraja 2013. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 7. februara.


Dermafarm zainteresovan za Galeniku
Nemačka farmaceutska kompanija Dermafarm je zainteresovana za kupovinu Galenike, piše Blic.

Kako navodi list, predstavnici ove kompanije posetili su Srbiju krajem prošle godine kako bi se upoznali sa mogućnošću kupovine Galenike.

Prema dostupnim podacima, Dermafarm je osnovana kao porodična kompanija 1991. godine, sedište je u Grunvadlu u blizini Minhena i po veličini je u rangu je srednjih kompanija.

Od osnivanja najviše se bavi proizvodnjom dermatoloških i antialergijskih preparata.

Vlada Srbije je 13. decembra prošle godine donela odluku da se raspiše međunarodni tender za prodaju Galenike koji bi trebalo da bude održan početkom ove godine.

Prema pisanju medija, najozbiljniji kandidat za kupovinu Galenike je kandaska multinacionalna kompanija Valeant koja je navodno spremna da za kupovinu ove firme izdvoji 120 miliona evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta