Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Za Razvojnu banku Vojvodine zainteresovane i Credit Agricole i AIK banka
Pet banaka - Societe Generale, UniCredit, Sberbanka, Credit Agricole i AIK - zainteresovane su za Razvojnu banku Vojvodine, saznaje "Blic".

O interesovanju Societe Generale, UniCredit i Sberbanke već je bilo reči, a sada su se pojavili i "novi igrači", kako piše "Blic".

Iako je prvobitno bila zainteresovana, Erste banka odustaje od RBV. Naime, austrijska Erste grupa je dostavila pismo o zainteresovanosti za kupovinu Hypo Alpe Adria banke u Srbiji i čeka odgovor austrijske vlade.

- Bili smo spremni da konkurišemo za preuzimanje depozita Razvojne banke Vojvodine, ali kad je Vlada Srbije promenila plan i najavila da će u paketu s depozitima biti ponuđene i filijale Razvojne banke, odustali smo do ponude - kaže Slavko Carić, predsednik Izvršnog odobra Erste banke.

Pet banaka trenutno analizira izveštaje o poslovanju RBV. Uporedo sa ovim procesom traje i formiranje Razvojnog fonda Vojvodine. I za Privrednu banku Beograd u toku je proces promene vlasničke strukture. Jedan od modela je pripajanje nekoj od postojećih banaka ili preuzimanje od neke nove finansijske institucije.

- Strane investicije su poželjne i sa istoka i sa zapada. Najvažnije je da pronađemo respektabilnog partnera koji će preuzeti odgovornost i koji će banku razvijati - kaže Branko Popović, savetnik za bankarstvo u Ministarstvu finansija i privrede.

S najavljenim investicijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiju stiže i najveća banka u Persijskom zalivu - First Gulf banka, koja je u sastavu "Royal grupe". Ona je zainteresovana za grinfild investiciju i neće kupiti neku od postojećih banaka, već bi trebalo da osnuje potpuno novu banku.


Hrvatski "Agrokor" kupio srpsku firmu "M-Profil SPV"
Komisija za zaštitu konkurencije u Srbiji odobrila je hrvatskom koncernu "Agrokor" kupovinu firme "M-Profil SPV" u industrijskoj zoni u Staroj Pazovi.

U "Agrokoru" su potvrdili transakciju i objasnili da se radi o skladišnom prostoru koji su dosad iznajmljivali, te da im je bilo isplativije da ga kupe nego da plaćaju najam, prenosi internet portal Poslovni.hr.

Prema podacima Agencije za privredne registre, stopostotni vlasnik kompanije "M-Profil SPV" je Zdravko Valec, bivši vlasnik preduzeća "M-Profil" iz Zaboka, koje je od jula prošle godine u stečaju.

"M-Profil" se bavio proizvodnjom čeličnih konstrukcija, krovnih i fasadnih panela, a prihod kompanije je do pre nekoliko godina, navodi se dalje, dosezao i do 65 mil EUR, uz više od 500 zaposlenih.

Danas više proizvodnje nema a poveriocima je do sada u stečajnom postupku priznato više od 25 mil EUR potraživanja. Uz nekoliko kompanija u državama regiona, "M-Profil" ima i istoimenu firmu u Srbiji, od koje 40% ulazi u stečajnu masu, dok je 60% vlasništvo kompanije sa Malte - "Adria Emerging Opportunities Limited", čiji je vlasnik, prema pisanju "Poslovnog dnevnika", takođe Zdravko Valec.
 


Croatia's Agrokor buys Serbia's M-Profil SPV
Serbia's Commission for the Protection of Competition has given Croatia's Agrokor the green light to take over the M-Profil SPV company operating in an industrial zone in Stara Pazova.

People at Agrokor have confirmed this transaction and explained that they will buy a storage space they have been renting so far, adding that it is more cost-effective for them to purchase it than to pay the rent, the web portal Poslovni.hr has reported.

According to the data provided by the Business Registers Agency, M-Profil SPV is 100-percent owned by Zdravko Valec, former owner of Zabok-based M-Profil, which is in bankruptcy since July 2011.

M-Profil was engaged in the production of steel structures, roof and facade panels, and the company's annual revenues amounted up to EUR 65 million until few years ago, when this company had over 500 employees.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta