Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dobijamo posao od milijardu dolara
edna velika domaća kompanija treba da potpiše ugovor vredan milijardu dolara za izgradnju vojno-medicinskih kapaciteta u jednoj afričkoj državi.
Kako je najavio ministar odbrane Aleksandar Vučić, Srbija nikada nije imala više ponuda iz inostranstva za izgradnju vojno-medicinskih kapaciteta i prodaju oružja, zbog čega se, u okviru reforme sistema odbrane, u budućnosti najviše mora raditi na obrazovanju i osvajanju novih znanja u vojsci i namenskoj industriji.

"Možemo da se ponosimo ljudima koji su u stanju, ne samo da na visokom tehničkom nivou unapredjuju naše naoružanje, već i da kombinujući ruske i NATO standarde ponude nešto novo što bi bilo interesantno na tržištima širom sveta", rekao je Vučić obraćajući se polaznicima druge klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja.

On je, medjutim, konstatovao da u delovima namenske industrije i dalje vlada mentalitet iz prošlosti, i da menadžment nekih fabrika i dalje ne pokazuje inicijativu već očekuje da Ministarstvo odbrane brine o ocijalnm potrebama njihovih radnika.

Vučić je, osvrćući se na doprinos sistema odbrane spoljnopolitičkom rejtingu Srbije, istakao da prvi put država ima istinski dobre odnose sa svima, da istovremeno ide ka EU i da sa Ruskom Federacijom saradjuje na nivou kojim su obe strane zadovoljne, o čemu svedoči i poseta novog ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua najavljena za mart.

"Mi ne možemo da idemo u vojne blokove, ali možemo da saradjujemmo sa svima na najbolji način. Naš je posao da vodimo računa o interesima Srbije, poštujemo i Ameriku i Rusiju, sve naše prijatelje, ali naš prevashodni posao je da volimo i štitimo Srbiju", rekao je Vučić.

Otvorenost Srbije za saradnju sa svima, kako je konstatovao, potvrdjuje i činjenica da su u ovogodišnjoj klasi Visokih studija bezbednosti i odbrane i polaznici iz regiona.

"Uveren sam da su ove implikacije rada ove škole važnije od onoga što bavljenje pitanjima bezbednosti nosi sa sobom - a to su obrazovanje i poruka koju istinski šaljemo saradjujući sa svima u regionu, u iskrenom odnosu i odnosu poštovanja. Ne moramo da se grlimo i ljubimo ali moramo da se poštujemo", objasnio je Vučić.

Prem njegovim rečima, od ekonomske baze društva važnije je obrazovanje, jer je države i u najtežoj ekonomskoj situaciji imaju šanse ukoliko svoj razvoj zasnivaju na znanju.

"Zahvalan sam prethodnicima na izvršenoj profesionalizaciji sistema odbrane, ali to je samo jedan deo. Mnogo je važnije ono što je pred nama kao najvažniji zadatak, a to je dodanta edukacija i sticanje znanja i obrazovanja za sve pripadnike VS", rekao je Vučić, objasnivši da je to najvažniji segment procesa modernizacije vojske.

Ove godine u drugoj klasi VSBO na usavršvanje je upućeno sedam pripadnika ministarstava i agencija Vlade Srbije, pet pripdnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i po jedan predstvnik Republike Slovenije, Hrvatske i BiH.

Polaznici će za vreme studija, koje će trajati od 21. januara do 5. jula, biti osposobljeni za uspešno praćenje savremenih trendova u domenima bezbednosti i odbrane i davanje doprinosa ostvarivanju ciljeva defnisanih u Strategiji nacionalne bezbednosti.


Uskoro ugovori o izgradnji autoputa
Ministarka za lokalni i regionalni razvoj Verica Kalanović najavila da će do kraja februara biti potpisan ugovor o realizaciji radova iz putne infrastrukture.

Ona je podsetila da je krajem decembra potpisan predugovor o izgradnji dva regionalna autoputa u Srbiji sa Kineskom korporacijom za puteve i mostove i najavila da će do kraja februara biti potpisan i Ugovor o realizaciji.

U pitanju su Moravski koridor od Pojata do Preljine i autoput od Novog Sada do Rume, sa tunelom kroz Frušku goru.

Kalanović je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, prenela da joj je predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao da je najveći prioritet pokrajine u ovom trenutku izgradnja autoputa od Novog Sada do Rume.

Kalanović je rekla da je Pajtić boravio u Kini da bi ono što ona radi u Beogradu rešio na neki drugi način, ali da problem nije u tome, nego što ne postoji nijedan papir za realizaciju ovog puta.

Ona je ukazala na "nedovoljnu pripremljenost pošto se radi o projektu koji u sebi sadrži izgradnju dva regionalna puta" i dodala da "nije normalno, ali je realno da ćemo godinu dana pre početi realizaciju Moravskog koridora, nego puta u Vojvodini".

"Do kraja februara potpisaćemo ugovor kako bi smo već početkom godine mogli da krenemo da radimo", najavila je Kalanović i podsetila da se sa kineskom firmom intenzivno radi na realizaciji ugovora za izgradnju mosta Zemun - Borča.

Kalanović je ocenila da je u prethodnih osam godina pokrajinska vlada pokazala bezidejnost u vodjenju politike u toj pokrajini i dodala da je Vojvodina po prvi put postala deo teritorije koji ima statistički niži stepen razvijenosti od proseka.

Ministarka Kalanović održaće sutra i sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština kroz koje će proći budući Moravski koridor i sa kojima će razgovarati upravo o početku izgradnje ove saobraćajnice.

Sastanku će prisustvovati gradonačelnici i predsednici opština Kruševac, Varvarin, Trstenik, Ćićevac, Vrnjačka Banja, Čačak i Kraljevo odnosno predstavnici svih opština kroz koje će proći Moravski koridor.

Ministarka Kalanović je 28. decembra 2012. godine potpisala Predugovor o izgradnji dva regionalna autoputa u Srbiji sa Kineskom korporacijom za puteve i mostove (CRBS).
Ukupna dužina obe ove saobraćajnice je oko 140 kilometara, a ukupna vrednost ovog predugovora je 642 miliona evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta