Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Uklonjene prepreke za gradnju fabrike "Jeanci Serbia"
Predsednik Skupštine Leskovca Živojin Stefanović izjavio je u subotu (26. januara 2013. godine) da je uklonjena prepreka za izgradnju fabrike "Jeanci Serbia", jer je Vlada Srbije dala saglasnost da se građevinsko zemljište ustupi turskom investitoru Taneru Bujkačinu.

On je na konferenciji za novinare objasnio da je saglasnost dobijena u četvrtak (24. januara 2013. godine), posle višemesečnog čekanja, i da će gradonačelnik Goran Cvetanović naredne nedelje potpisati ugovor sa kompanijom "Jeanci".

Reč je o parceli u severnoj industrijskoj zoni od oko 4,2 ara, na kojoj "Jeanci" planira da izgradi proizvodni pogon od 22 hiljade kvadrata, sa mini postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, i uposli 1.150 radnika. Zemljište se turskom investitoru daje u zakup bez nadoknade na 99 godina.

- Za dolazak kompanije "Jeanci" u Leskovac najviše je zaslužan bivši gradonačelnik Slobodan Kocić, jer je Taner na zvaničnom sastanku rekao da je zbog tog čoveka došao. Smatram da je sadašnji gradonačelnik Goran Cvetanović, postupio ispravno što ovaj projekat nije zaustavio. To znači da smo na istom poslu i zato se svima zahvaljujem što će se ovaj objekat privesti nameni - istako je Stefanović.

"Jeanci Serbia" u zakupljenom prostoru u Leskovcu već dve godine proizvodi odeću od teksasa za poznate svetske kompanije, a u novoj fabrici će iz Turske biti prebačena celokupna proizvodnja, što podrazumeva i pranje i obradu teksas platna.

Potpisivanjem saglasnosti ukoljena je prepreka za izgradnju fabirke, u koju će Turci, prema projektu, uložiti oko 4 mil EUR. Stefanović je kazao da će gradnja fabrike početi sa prvim toplim danima.


"Gazprom" kupuje državni udeo u hrvatskoj kompaniji INA?
Prema navodima "Moscow Times"-a, hrvatska Vlada bi mogla da proda svoj udeo u nacionalnoj naftnoj kompaniji INA, a prva u redu za otkup tog udela mogla bi da bude ruska državna gasna kompanija "Gazprom". Čelnici te firme nedavno su posetili Hrvatsku i kupovina udela u INA-i se uklapa u "Gazprom"-ovu investicionu strategiju.

Podsetimo, u Zagrebu su se čelnici "Gazprom"-a sastali sa predstavnicima Vlade i predsednikom Ivom Josipovićem.

"Gazprom" je, između ostalog, zainteresovan za izgradnju elektrane na gas i za istraživanje nalazišta nafte i gaas u Hrvatskoj, otkrila je nakon sastanka održanog pre desetak dana prva potpredsednica Vlade Vesna Pusić.

Predsednik kompanije "Gazprom" Aleksej Miler naglasio je da je osim izgradnje gasne termoelektrane, "Gazprom" zainteresovan i za isporuku derivata prirodnog gasa kao pogonskog goriva za vozila.

- Tu ima velikih perspektiva jer bi zajedničkom saradnjom mogli da osiguramo smanjenje cene goriva za lokalne prevoznike, jer je gorivo koje se proizvodi iz gasa puno jeftinije od onog koje se proizvodi iz nafte. Mnogo je mogućnosti za saradnju i mi smo za nju u potpunosti otvoreni - zaključio je Miler.


Novi Sad-Ruma highway construction to start by end-2013
Construction of the Novi Sad-Ruma highway should be expected to start by the year's end, Minister of Regional Development and Local Self-Government Verica Kalanovic announced.

She pointed out in a statement to Tanjug news agency that technical and project documentation for that regional highway had not been prepared yet, adding it would take nine months to draw plans and complete field survey.

A preliminary agreement was signed late last year, whereas an agreement specifying the duties of both sides will be signed by the end of February 2013, the minister reminded.

We won't be able to start the implementation of this project before the end of this year, when construction machines and people will be on the spot, said Kalanovic.

She invited the provincial government, City of Novi Sad, municipalities of Irig and Ruma to join the Serbian government in the work on that project.

If we work as partners, together and synchronized, on expropriation, issuing of permits, reorganization of the cadastre, the highway will be completed in 30 months, said Kalanovic.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta