Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Gazprom" kupuje jos 25% udela u "Yugorozgas"-u
Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da je Gazprom banka spremna da kupi još 25% vlasništva preduzeća "Yugorozgas".

Većinski vlasnik "Yugorozas"-a je "Srbijagas", a ruski "Gazprom" već ima 25% vlaništva, objasnio je Bajatović na televiziji "Pink".

On je najavio da će se o toj kupovini raspravljati na prvom sledećem sastanku u Moskvi.

Saradnju Srbije i Rusije u energetskom sektoru Bajatović je ocenio kao izuzetno dobru, ali je istakao da je neophodno potpisivanje dugoročnog ugovora.

- Nama jedno skladište ("Banatski dvor") nije dovoljno i Srbiji je neophodan dugoročan ugovor, jer će on omogućiti uz male bankarske garancije fleksibilnost povlačenja gasa po povoljnijoj ceni - kazao je Bajtović.

On je ponovio da će ove godine Srbija jeftinije kupovati ruski gas. Trentuna cena za hiljadu kubnih metara gasa je 480 USD, a od 2013. godine gas će se kupovati za 370 USD.

Govoreći o pokrenutoj finasijskoj istrazi u "Srbijagasu" Bajatović je rekao da je njegov "najveći interes da se te priče završe" i dodao da će revizor biti taj koji će staviti tačku kako je funkcionisano "Srbijagas".

Bajatović je kazao da on ne misli da nema poverenje Vlade Srbije, ali je istakao da se on neće povući sa mesta direktora "Srbijagasa".

- Dobro sam radio svoj posao svih ovih godina. Ugovoreno je sladište "Bantaski dvor", Južni tok, spasio sam 21 firmu i ja neću da se povučem, boriću se do kraja - istakao je Bajatović.


Ko je još ostao u trci za RBV
Ko će preuzeti Razvojnu banku Vojvodine znaće se za oko mesec dana, piše novosadski Dnevnik.

Sve četiri kuće koje su se pojavile kao zainteresovane za nju tražile su dodatno vreme da se detaljnije upoznaju s njenim poslovanjem i bilansima.

Pobednik će preuzeti 110 miliona evra osiguranih depozita banke i još sto neosiguranih. Od potonjih, 70 miliona evra nije pokriveno kvalitetnom aktivom, a taj deo treba da se pokrije obeznicama APV.

Već u prvom krugu kao zainteresovane javile su se Unikredit banka, poreklom iz Italije a najveća u Evropi. Tu je još ruska Sberbanka te dve francuske – Sosijete ženeral i Kredi agrikol.

Na to ko bi se mogao pojaviti kao najpovoljniji ponuđač utiču rezultati poslovanja u RBV-u ali i događanja na evropskom bankarskom tržištu. A tu je, uprkos kriznim vremenima, veoma živo: ima prodaja i uzimanja i preuzimanja.

Tako je Folks banka nedavno prodala sve svoje kuće u zemljama Jugoistočne Evrope. Kupac je bila ruska Sberbanka. Folks banka se javila kao zainteresovana za RBV, ali pre nego što je istočni deo preuzela ruska kuća tako da se više ne računaju u ozbiljnog kandidata, a baš zbog toga mogli bi da iznenade.

O Sberbanci se kod nas malo zna, izuzev da je jedna od najjačih banka u matičnoj zemlji. U bivšim republikama SSSR-a je učvrstila položaj.

To je prva veća banka koja je iz Rusije došla kod nas. O tome koliko su zainteresovani za RBV znaće se kada budu dostavili konačnu ponudu.

Kredi agrikol je po kapitalu i poslovanju u vrhu u Evropi. Zato nije čudo što želi da ojača poziciju kod nas. Francuske kompanije su veoma prisutne na vojvođanskom tržištu. Ima ih 15: osim „Lafraža„ tu su „Tarket„ i druge, a zapošljavaju 3.500 ljudi. Očigledno, vojvođansko tržište ih zanima.


"Erste commpany" ulaže 3 mil EUR u kruševački "Savremeni dom"
Turska "Erste commpany" ima nameru da uloži 3 mil EUR u drvno-prerađivačku industriju "Savremeni dom" u Kruševcu i zaposli 300 ljudi, najavio je danas direktor ove kruševačke firme Nikola Vulović.

Prema njegovim rečima, uskoro će biti potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i 15. februara u "Savremenom domu" biće otvoren prvi pogon za proizvodnju PVC stolarije i nameštaja u kome će u početku raditi 50 radnika.

- U toku procesa proizvodnje plan je da se angažuje još oko 100 radnika - kazao je Vulović Tanjugu.

Vlasnik ove turske kompanije Muamer Ozđan, koji je nedavno razgovarao s gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem i predstavnicima Nacionalne službe za zapošljavanje i Veća saveza samostalnih sindikata, rekao je da je namera ove firme najpre bila da se trguje PVC stolarijom.

- Kada smo došli u Kruševac videli smo potencijale i odlučili smo da pokrenemo proizvodnju PVC stolarije, a sada želimo da proizvodimo i nameštaj - objasnio je Ozđan.

Osim toga, ova kompanija je zaintresovana da privatizuje "Savremeni dom" i već je Agenciji za privatizaciju uputila pismo o namerama.

- U dogovoru sa nadležnim ministarstvom predvideli smo da poslovno-tehnička saradnja uđe u program restrukturiranja, a predviđena je i kupovina firme po procenjenoj tržišnoj vrednosti - rekao je direktor Vulović.

On je dodao da je ovo za sada najozbiljniji kupac, jer je, osim toga što je uputio pismo o namerama, već preneo i svoje mašine, u nameri da investira u proizvodnju.

Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić je kazao novinarima da je podrška za ovu investiciju stigla i od ambasadora Turske u Srbiji, koji će, kako je najavljeno, uskoro posetiti Kruševac.

"Savremeni dom" je ranije privatizovala beogradska kompanija "Idea projekt" i ugovor sa tom firmom je raskinut polovinom 2010. godine.


Emirates to invest EUR 130 million in Jugoimport SDPR?
After agreeing to invest in Serbia's agriculture, the United Arab Emirates will soon sign a EUR 130 million agreement with Serbia for an investment in Jugoimport SDPR, Blic reports. This newspaper cites its source as saying that Crown Prince and Lieutenant General Sheikh Mohammed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan will come to Belgrade again, but this time in a private visit to Aleksandar Vucic, the first prime minister of Serbia.

- Important agreements are expected to be signed soon between Serbia and the UAE, primarily for Jugoimoprt SDPR and the military industry. The plan is to invest in missile systems - the Cabinet of the Serbian defense minister confirmed to Blic.


EBRD to invest EUR 300 million in Serbia this year
The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) plans to invest EUR 300 million in 20 projects in Serbia and boost its investment in the private sector development in this country in 2013, EBRD's new director for serbia, Matteo Patrone, announced today in a talk with Serbian Prime Minister Ivica Dacic in Belgrade.

As it was announced by the press service of the Serbian government, Patrone said that the EBRD would finance the consolidation of large companies in Serbia, their growth and development, as well as the privatization of businesses.

PM Dacic presented the EBRD director with the advantages of investing in the development of Serbia's economy, stressing that the government was taking measures to recover that sector and improve business environment.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta