Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Telenor" razmatra kupovinu banke u Srbiji?
Kompanija "Telenor", jedan od tri operatora mobilne telefonije u Srbiji, razmišlja da osnuje sopstvenu banku, a jedno vreme u opticaju je bila ideja da kupi neku od već postojećih banaka. U "Telenoru" za NIN nisu želeli ni da potvrde, ali nisu ni demantovali ovakvu nameru.

Dobro obavešteni izvori navode da je potencijalna meta za preuzimanje bila KBC banka u Srbiji, ali od te akvizicije najverovatnije neće biti ništa. Jedan od mogućih razloga je procena da se "Telenoru" više isplati da sam osnuje banku, za šta je dovoljno 10 mil EUR osnivačkog kapitala.

Potvrdu za tu tezu NIN je dobio i od Narodne banke Srbije, u kojoj navode da "Telenor" nije zvanično tražio saglasnost za kupovinu KBC banke. Kako je objavila "Sinteza Invest Group, nezvanično se saznaje da se "Telenor" u NBS raspitivao za uslove pod kojima bi mogao da dobije licencu za osnivanje sopstvene banke. Zvanično ni takav zahtev još nije dostavljen NBS.

Iz "Telenora" NIN-u je rečeno da "u ovom trenutku" ne mogu da odgovore na pitanja da li će osnovati sopstvenu banku ili kupiti neku od postojećih, zbog čega planiraju da se bave bankarstvom, koliko novca planiraju da investiraju bankarski sektor...

Do sada nijedna kompanija nije dobila saglasnost NBS za osnivanje sopstvene banke, a poslednju grinfild licencu pre pet godina dobila je Moskovska banka.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta