Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Potencijal u obnovljivim izvorima energije i mašinogradnji - Srbija i Bavarska jačaju privrednu sara
Privredna delegacija iz Bavarske sastala se u sredu (9. oktobra 2013. godine) u Beogradu sa srpskim privrednicima u cilju sklapanja novih poslova, a Bavarci su istakli da je Srbija za njih posebno interesantna zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom i niskih troškova rada.

Delegaciju Bavarske predvode rukovodilac za spoljnu trgovinu pri Bavarskom državnom ministarstvu za ekonomiju, infrastrukturu, saobraćaj i tehnologiju Ulrike Volf i rukovodilac Industrijske i trgovinske komore Nirnberga za oblast Srednje Franačke Markus M. Lok.

Najiteresantnija oblasti za saradnju su ekologija, naročito obnovljivi izvori energije, i mašinogradnja, izjavila je Tanjugu Volf.

Bavarska privreda je poznata po poznatim velikim kompanijama, kao što su "Siemens", BMW, ali i po tome što se 98% bavarske privrede zasniva na srednjem preduzetništvu, rekla je ona.

- Ova delegacija je došla da bi istražila srpsko tržište, da se vidi da li postoje mogućnosti za kooperaciju, proizvodnju i upostavljanje saradnje sa srpskim privrednicima i preduzećima srednje veličine - navela je Volf.

Srbija je, kako je rekla, interesantna bavarskim privrednicima zbog blizine tržišta Srbije i EU, ali i niskih troškova rada.

Lok je kazao Tanjugu da privrednu delegaciju iz Bavarske čini 15 preduzeća i da postoji još dosta prostora za proširivanje već dobre privredne saradnje.

- Po jednoj stvari se Srbija razlikuje od okolnih zemalja, što je po svom broju stanovnika zanimljivo tržište za ulazak proizvoda iz Nemačke u Srbiji, a Srbija je veoma interesantna zbog zaključenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom -naveo je Lok.

On je dodao da Srbija uglavnom uvozi mašine i vozila iz Nemačke i da može da bude značajan dobavljač nekih pojedinih segmenata za nemačke proizvode.

Privredna delegacija iz Bavarske, u kojoj su visoki državni zvaničnici, u sredu je završila dvodnevnu posetu Srbiji, a organizator je Delegacija nemačke privrede u Srbiji.

Prema procenama nemačke strane, 594 bavarske kompanije održavaju stalne privredne kontakte sa Srbijom, od čega je njih preko 150 prisutno na tržištu Srbije.


"Gazprom" ponudio da finansira izgradnju Južnog toka u Srbiji vrednu 1,7 mlrd EUR
"Gazprom" je ponudio da finansira izgradnju gasovoda "Južni tok" u Srbiji, vrednu 1,7 mlrd EUR, objavljeno je iz kompanije "Gazprom export".

Prema tom predlogu, naša zemlja bi to otplatila od prihoda dobijenih od tranzitne takse.

Kako se ističe, "Gazprom" i "Srbijagas" nastavljaju razgovore o mehanizmu finansiranja projekta, a ponuda neće izmeniti dogovore i Akcioni plan koji su već na snazi.

Prema Akcionom planu, početak izgradnje gasovoda Južni tok u Srbiji planiran je za januar 2014. godine, navodi se u informaciji "Gazprom export" - a.

Šef "Gazproma" Aleksej Miler nedavno je naveo da bi gradnja mogla da počne i ranije, u decembru 2013. godine, s obzirom na to da se projekat Južni tok razvija ne samo po planu, već i pre roka, naveo je "Gazprom eksport".

Završetak radova i početak isporuke gasa za Srbiju su planirani za 2016. godinu.

Prema navodima "Gazprom exporta", nacrt budžeta preduzeća "Južni tok Srbija", zajedničkog preduzeća "Gasproma" i "Srbijagasa", koje je zaduženo za realizaciju projekta gasovoda Južni tok u Srbiji, za 2013. godinu predviđa rashode od 115 mil EUR.

Budžet za 2014. godinu biće formiran krajem 2013. godine, nakon sprovođenja programa rada za ovu godinu, dodaje se u informaciji "Gasprom eksporta" o projektu "Južni tok".


MHL gradi mini HE kod Prokuplja
Kompanija MLH najavila je da će uložiti 700.000 evra u izgradnju mini hidroelektrane snage 350 kilovata na reci Rastovnici kod Prokuplja.

Direktor kompanije MLH koja je osnovane novcem srpskih iseljenika iz SAD, Vojin Lepojević je rekao je da su na ideju o gradnji te mini elektrane došli pošto im je iz Biznis inkubator centra ukazano na velike mogućnosti i nedovoljnu iskorišćenost prirodnih resursa topličkog kraja.

Prema njegovim rečima, realno je da radovi na izgradnji tog energetskog objekta počnu u proleće 2014. godine.

Za izgradnju jedne male hidroelektrane je potrebno nekoliko desetina dozvola, mišljenja i saglasnosti, pa samo od brzine i efikasnosti lokalne administracije zavisi i početak gradnje elektrane, kazao je Lepojević.


Iz Emirata 22 miliona evra za Mačvu
Prva sredstva kreditnog fonda Ujednijenih Arapskih Emirata namenjena investiciji u navodnjavanje biće usmerena u region Mačve, rekao je Mlađan Dinkić.

"Iz prve tranše kredita iz UAE jedna četvrtina će biti usmerena u region Mačve za navodnjavanje 8.000 hektara, a to je oko 22 miliona evra. Za to su zaslužne lokalne samouprave Ssapca i Bogatića koje su prve uradile studije izvodljivosti projekta", rekao je Dinkić koji je zamenik šefa Komiteta za saradnju Srbije s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

On je najavio da će ugovor o realizaciji kredita iz UAE biti potpisan do kraja oktobra.

Dinkić je kazao da je kredit fonda UAE s godišnjom kamatnom stopom od 2,5 odsto na period od 20 godina i grejs periodom od pet godina.
Cilj projekta navodnjavanja je, kako je objasnio, da poljoprivrednici uvećaju višestruko prinose bez "pomoći Boga i gledanja u nebo".

Prema rečima Dinkića, Srbija izvozi tri puta manje poljoprivrednih proizvoda po hektaru obradive površine od Hrvatske, a 30 puta manje od Holandije.

Ukupna prva tranša kredita koji Srbiji za navodnjavanje daje Abu Dabi Divelopment fonda je 100 miliona evra, a novac je namenjen opremi za navodnjavanje 25.000 hektara zemljišta.


Ugovoren izvoz hrane od 5,5 mil EUR
Srpske prehrambene kompanije ugovorile su izvoz vredan 5,5 miliona evra na sajmu prehrambene industrije Anuga, u Kelnu, saopštila je SIEPA

Kako se navodi u saopštenju, na dva nacionalna štanda u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA). u Kelnu se predstavnilo 12 proizvođača hrane iz Srbije.

Kao rezulatat nastupa na sajmu potpisano je ukupno 12 ugovora sa inostranim kupcima.

U paviljonima gotovih proizvoda predstavili su se Jafa (Jaffa) iz crvenke, Pionir iz Subotice, Venac iz Stare Pazove, Pakom (Packom International) iz Beograda i Medino iz Krnjeva, a u paviljonu zamrznutih proizvoda prestavili su se Jugprom i Strela fungi iz Leskovca, Igda Impeks iz Beograda, Sikoberi (Sicoberry) iz Kraljeva, Frigo paun iz Požege, Master Frigo iz Beograda i Fruvela iz Lajkovca.

Pored nacionalnih štandova, na sajmu se samostalno predstavilo sedam izlagača iz Srbije, a tri kompanije su izlagale na štandu Fonda za podrsku investicija u Vojvodini (VIP), tako da su se u Kelnu predstavile ukupno 22 kompanije.

Anuga je vodeći i najveći sajam prehrambene industrije na svetu, održava se svake druge godine u Kelnu i na njemu se predstavi oko 6.800 izlagača iz 97 zemalja, a poseti ga preko 150.000 stručnih posetilaca iz oblasti prehrambene industrije.


NIS masovno uvodi nove tehnologije
Naftna industrija Srbije (NIS) radi na masovnom uvođenju novih tehnologija i inovacija u svim oblastima poslovanja, rečeno je na Sajmu energetike.

NIS je na tom sajmu predstavio svoj novi Naučno-tehnološki centar (NTC).

Taj centar, koji čini srce inovacija u NIS -u, do 2015. godine će realizovati 28 inovacionih projekata, najvljuju iz te naftne kompanije.

NIS će u okviru delatnosti tog centra, u kome između ostalih radi sedam doktora nauka i oko 50 magistara, do 2020. godine uložiti oko devet miliona evra, rekao je direktor NTC-a Nikolaj Zalevski.

Pokušavamo da uvedemo nove tehnologije u sve sfere poslovanja NIS -a rekao je on i naveo da je već formirana grupa koja se bavi naučno istraživačkim radom i naučno tehnički savet pri kabinetu generalnog direktora NIS -a.

Osnovni zadatak NTC-a, kako je istakao, je monitoring naučno istraživačkih projekata i poslovanja u toj oblasti u NIS-u.

NIS već primenjuje najsavremenija tehnološka rešenja tokom istraživanja nafte i gasa i to kod bušenja malim prečnicima, kod metoda eksploatacije nekonvencionalnih resursa ugljovodonika, u istraživanjima nalazišta teške nafte Gaj i bušenju horizontalnih bušotina na poljima NIS -a, rekao je savetnik u NIS-ovom NTC Milan Lončarević.

Sve velike svetske naftne kompanije danas imaju naučno-tehnološke centre, sa ciljem pronalaženja inovativnih rešenja, pa i NIS sledi te primere, u skladu sa nastojanjem da se pozicionira kao lider u regionu, dodao je Lončarević.

On je naveo da NIS obavlja istraživanja južno od Save i Dunava na lokacijama između Guče i Negotina, kod Požarevca, Moravsko-Mlavskom području i u planu je i kod Sirakova. Dodao je da je NIS zainteresovan za istraživanja u kopnenom delu Crne Gore, na šta se čeka raspisivanje tendera, a na planiranim lokacijama u BIH su već završena detaljna seizmička ispitivanja i slede istraživanje u bijeljinskom basenu.

NIS je zahvaljujući uvođenju novih metoda eksploatacije, u poslednje četiri godine povećao obim proizvodnje nafte za 1,3 miliona tona, a u istom periodu je više od dve trećine maloprodajne mreže rekonstruisano ili rebrendirano.

Samo u prošloj godini su zahvaljujući tome u oblasti prerade ostvarene energetske uštede od 11,8 miliona evra, a NIS podseća da je, u skladu sa uvođenjem inovacija, ta kompanija prvi put u istoriji Srbije počela da ulaže I u vetroparkove.


Interrao and NIS want to invest in combined heat and power plants in Belgrade
Russia's Interrao and the Petroleum Industry of Serbia (NIS) are interested in investing in two combined heat and power (CHP) plants in Belgrade, Marko Stojanovic, director of the Energy Authority of the City of Belgrade, said Tuesday.

- Both locations are in New Belgrade. NIS is interested in building a new power plant, whereas Interrao looks to modernize an old heating plant - Stojanovic said at the CEDEF forum "Remote Heating in Serbia-Cogeneration and Heating Charge by Consumption".

- The capacity of these cogeneration plants ranges from 100 to 450 megawatts - said Stojanovic.

He stressed that another company, whose name he did not reveal, was interested in becoming a strategic partner for the construction of a CHP plant at Cerak with a capacity of 1 MW of electricity and 7.8 MW of heat.

- We are about to finish negotiations with that strategic partner - he said.


Gazprom offers to finance EUR 1.7 billion South Stream construction work in Serbia
Gazprom has offered to finance the construction of South Stream gas pipeline in Serbia, valued at EUR 1.7 billion, Gazprom Export announced in a release.

According to Gazprom's proposal, our country would repay the loan from the proceeds of transit tax collection.

As it is pointed out, Gasprom and Srbijagas will resume talks on the project funding mechanism, while the offer won't affect agreements and the Action Plan already in effect.

According to the Action Plan, construction of South Stream gas pipeline in Serbia is planned to commence in January 2014, the release reads.

Gazprom CEO Alexei Miller said recently that construction work could start earlier, in December 2013, considering that the South Stream project was developing ahead of schedule, Gazprom Export said in the release.

The plan is to complete the work and start delivering gas to Serbia in 2016.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta