Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Energetski sektor ima potencijal"
Energetski sektor u Srbiji ima potencijala za razvoj, rečeno je na otvaranju Naftnog foruma Energetske zajednice jugoistočne Evrope u Beogradu.

Pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević rekao je da ima potencijala da se granica održivog razvoja pomeri i dodao da se u Srbiji u prethodnih godinu i po dana dosta urađeno na unapređenju uslova u oblasti energetske sigurnosti.

On je na otvaranju skupa podsetio da je usvojen Zakon o energetskoj efikansosti i nacionalni akcioni plan o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Nastavićemo da ulažemo u modernizaciju malih hidroelektrana, rafinerija, termoelektrana, kao i distribuciju i izgradnju gasovoda, dodao je Stanojević.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Frek Janmat ukazao je na to da energetski sektor u Srbiji ima potencijala i da je veoma važno formiranje povoljne klime za njegov razvoj.

Na forumu, učesnici su podsetili da su Hrvatska, Srbija, Slovenija, Italija, Rumunija potpisale 2007. godine deklaraciju o izgradnji Panevropskog naftovoda kojim su se obavezale da će preko Međudržavnog komiteta definisati zajedničke mehanizme i aktivnosti za komercijalnu realizaciju, uključujući i osnivanje kompanije za razvoj tog projekta.

Naftni forum, koji u Beogradu traje dva dana, okupiće predstavnike zemalja članica Energetske zajednice, investitore i kompanije iz oblasti energetike.

Članice Zajednice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija, Moldavija, Ukrajina i EU.

Na dvodnevnom skupu biće reči, između ostalog, o sigurnom snabdevanju energentima, zakonskoj regulativi i naftnoj berzi.


Neto prihod banaka 15,9 mlrd. RSD
Bankarski sektor Srbije je do kraja drugog kvartala 2013. ostvario neto-prihod od 15,9 milijardi dinara, objavila je danas Narodna banka Srbije.

Kako se navodi, to je 58,8 odsto više nego u istiom periodu prošle godine.

U izveštaju, objavljenom na sajtu Narodne banke, ističe se da je ključni razlog takve promene oduzimanje dozvole za rad Razvojnoj banci Vojvodine koja je u istom periodu prošle godine poslovala s gubitkom od 6,9 milijardi dinara.

Precizira se da je 18 banaka poslovalo s dobitkom od ukupno 20,6 milijardi dinara, a 13 banaka s gubitkom od ukupno 4,7 milijardi dinara.

Kako navodi NBS, pokazatelji profitabilnosti rastu, ali su i dalje manji nego pre krize.

Dalji oporavak će zavisti od poslovne politike banaka koje se za sada uzdržavaju od kreditnog rasta i investiraju u najlikvidnije, nerizične oblike ulaganja - kao što su repo hartije Narodne banke Srbije i obveznice Republike Srbije.

"Dugoročno posmatrano, održiv oporavak profitabilnosti može da bude rezultat samo kreditnog rasta zasnovanog na adekvatnom procesu upravljanja rizicima", ukazuje NBS u izveštaju o bankarskom sektoru u drugom kvartalu 2013.

Najveću dobit u drugom kvartalu uglavnom su ostvarile velike banke, dok su najveći gubici kod banaka srednje veličine.

Prema podacima NBS, rang-lista najvećih dobitnika i gubitnika relativno je neizmenjena u odnosu na prethodno tromesečje, tako da je banka sa najvećom neto-dobiti Banka Inteza, a s najvećim gubitkom NLB banka Beograd.

Inteza je, kako se navodi, u drugom kvartalu imala neto-dobit od 4,3 milijarde dinara, a slede Rajfajzen banka sa 3,6 milijardi dinara dobiti, Unikeredit sa tri milijarde, Komercijana banka sa dobiti od 2,6 milijardi dinara i Vojvođanska banka sa 1,3 milijarde dinara neto-dobiti.

Po najvećem neto-gubitku posle NLB (gubitak u drugom kvatalu 1,2 milijarde dinara), slede Alfa banka sa gubitkom od oko milijardu dinara, Univerzal banka sa 554 miliona dinara, OTP banka sa 531 milionom i Pirus banka s neto-gubitkom od 431 miliona dinara.


"Jugoimport-SDPR" ugovorio izvoz vojne opreme vredan 200 mil USD
Zamenik vršioca dužnosti direktora "Jugoimport SDPR"-a Branislav Prostran izjavio je u četvrtak (10. oktobra 2013. godine) da je to državno preduzeće ugovorilo izvoz vojne opreme u vrednosti od 200 mil USD.

Prostran je u četvrtak, zajedno sa ministrom odbrane Srbije Nebojšom Rodićem, obišao fabriku "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani, u kojoj se grade novi pogoni.

Zamenik direktora SDPR-a je rekao da se od ukupne vrenosti ugovorenih poslova, 102 mil USD odnosi na opremu koja se proizvodi u pogonima u Velikoj Plani.

Nakon otvaranja novih pogona u "Borbenim složenim sistemima" u Velikoj Plani, broj zaposlenih povećaće se sa 70 na 120.


Rusi zainteresovani da grade cementaru u Pljevljima - Procenjena vrednost projekta 225 mil EUR
Građevinsko-proizvodno udruženje SFERA iz Sankt Petersburga zainteresovano je za gradnju cementare u Pljevljima, čija je predviđena vrednost 225 mil EUR, saopštio je generalni direktor Igor Kravčenko na sastanku sa predstavnicima Socijalističke narodne partije (SNP).

Predstavnici SNP-a su naveli da ta partija podržava raspisivanje tendera za istraživanje i eksploataciju cementnog laporca sa tehnogenog ležišta Jagnjilo u Pljevljima, kao i da cene sve ozbiljne investitore spremne da ulažu u Crnu Goru.

Ovaj projekat u Pljevljima predviđa zapošljavanje oko 600 radnika u proizvodnji.

Predsednik SNP-a Srđan Milić je najavio da će tražiti od Vlade da se što pre uđe u proceduru raspisivanja tendera za eksploataciju cementnog laporca, shodno propisanim zakonskim pravilima. U SNP-u smatraju da bi Vlada i nadležno ministarstvo trebalo da omoguće svim investitorima ravnopravno učešće na tenderu, čije se raspisivanje očekuje uskoro.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i zastupnik udruženja SFERA za Crnu Goru, Rajko Petranović, kao i član Odbora direktora pljevaljskog preduzeća "Crnogorski cement", Rajko Palibrk, razmijenjena su mišljenja i od drugim privrednim oblastima, posebno turizmu.


Poslovna vest - NIS a.d., Novi Sad - NIIS
NIS počeo izgradnju aminskog postrojenja u pogonu za proizvodnju TNG u Elemiru.
 


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta