Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U Srbiju stižu novi nemački investitori
Nemačke firme se sve više interesuju za srpsko tržište i u Srbiji će biti sve više investicija iz Nemačke, ali i drugih evropskih zemalja, izjavio je Tanjugu novi direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap. Preduzeća iz Nemačke se interesuju posebno za saradnju sa srpskim privatnim sektorom, ali i državnim koji još nije privatizovan, rekao je Knap u svom prvom javnom obraćanju medijima.

- Srpsko tržište nije jedinstveno zato što postoje veoma vitalna i dinamična preduzeća, za koja se ne treba brinuti i koja će ići dobrim putem, ali postoje i veliki ili veći državni sistemi koje tek čeka proces privatizacije - kazao je Knap.

Reč je o jednom širokom spektru nejedinstvenog karaktera, naveo je Knap i dodao da u oba sektora postoji prostor za veću saradnju.

Delegacija nemačke privrede, prema njegovim rečima, ima intenzivne aktivnosti u Srbiji ali i Nemačkoj koje doprinose jačanju privredne saradnje dve zemlje.

Podsećajući da konkretne podatke o planiranim investicijama nemačkih firmi ne može da prosleđujemo javnosti, Knap je poručio da je pouzdano da će sada biti sve više investicija.

Delegacija Nemačke privrede u Srbiji, naglasio je, aktivna je na mnogobrojnim prirvredim manifestacijama u Nemačkoj, gde informiše potencijalne investitore o Srbiji i ovom regionu.

Knap je napomenuo da se nemačka privreda bazira na srednjem peduzetništvu i da postoji mnogo manje poznatih firmi iz Nemačke koje žele da posluju u Srbiji, ali da moraju dobro da promisle i pripreme se pre nego što se odluče za nastup u inostranstvu.

- Kada se preduzetnik iz Nemačke odluči da dođe u Srbiju, sigurno će tu i ostati i doprineti razvoju branše u kojoj je aktivan - dodao je Knap.

Delegacija Nemačcke privrede u Srbiji je ove sedmice organizovala posetu privrednika iz Bavarske koji u više oblasti traže poslovne partnere u Srbiji.


New German investors coming to Serbia
German companies are increasingly interested in Serbian market so Serbia should attract more and more investments from Germany as well as from other European countries, Martin Knapp, new director of the German Chamber of Commerce in Serbia, told Tanjug news agency.

Companies from Germany are especially interested in cooperation with Serbia's private sector, but also with the state-owned companies pending privatization, Knapp said in his first public address to the media.

- The market of Serbia is not homogenous as there are some very vital and dynamic companies that give no cause for concern and are expected to develop in the right direction, but there are also big state-owned systems yet to be privatized - said Knapp.

According to him, the German Chamber of Commerce has intensive activities in Serbia, as well as in Germany, that contribute to the strengthening of economic cooperation between the two countries.

As he stressed, the German Chamber of Commerce in Serbia is active at numerous economic events in Germany where it shares information about Serbia and this region with potential investors.

Knapp pointed out that German economy was based on medium-sized entrepreneurship, adding that there were many less-known companies from Germany that wanted to operate in Serbia but had to think that through and prepare well before deciding to do business abroad.

- An entrepreneur from Germany that decides to come to Serbia will definitely stay here and contribute to the development of the industry it is engaged in - Knapp added.

The German Chamber of Commerce in Serbia organized a visit of Bavarian businessmen to Serbia last week.


TENT: Velike investicije u 2014.
U Termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu u toku su pripreme za velike investicije, koje će početi sledeće godine i iznosiće oko 260 miliona evra.

TENT će za oko mesec dana raspisati tender za izgradnju sistema za odsumporavanje u TENT A, što je projekat vredan oko 170 miliona evra, izjavio je Tanjugu direktor TENT-a Čedomir Ponoćko.

Taj projekat se finansira iz povoljnog japanskog kredita , podsetio je on i dodao da bi izgradnja postrojenja trebalo da počne u leto sledeće godine.

Sistem za odsumporavanje radiće se na blokovima A 3,4,5 i 6, napomenuo je Ponoćko.

On je najavio da se uporedo sa priprema za sistem za odsumoporavanje na TENT-u A priprema i dokumenatacija za izgradnju istog takvog postrojenja i na TENT-u B, ali je taj posao još u početnoj fazi.

Ponoćko je najavio da će sledeće godine početi veliki radovi i na modernizaciji elektrane A3, u koju će biti uloženo od 30 do 40 miliona evra.

Na tom bloku će sledeće godine biti zastoj, jer će se izvoditi radovi na turbini, kotlu i mlinovima, kako bi se povećala snaga tog bloka i smanjila emisija štetnih čestica u vazduh, naveo je direktor TENT-a.

U TENT-u A se radi i projekat prečišćavanja vode koji će biti završen do 1. maja, a posle toga počinju isti takvi radovi i na TENT-u B, rekao je on i dodao da je ukupna vrednost tih radova oko 14 miliona evra.

Imamo u planu i veliki projekat od oko 40 miliona evra za ugušćeni transport pepela i šljake na deponiju, da ne bi dolazilo do razvejavanja pepela sa deponija, dodao je Ponoćko.

On je najavio da će do kraja godine biti pripremljen tender za taj projekat i da bi radovi trebalo da počnu 2014. godini.

Ponoćko je podsetio i da je nedavno u TENT-u sanirana deponija na kojoj je bilo povećano razvejavanje pepela i to nanošenjem velikih količina zemlje.

Sad se seju specijalne trave za učvršćenje tla, kako bi to postala potpuno zelena površina, a sadi se i drveće po obodu, naveo je direktor TENT-a.

On je rekao da su u tom preduzeću pri kraju pripreme za održavanje i investicije u sledećoj godini i da je TENT potpuno spreman za predstojeću zimu i po pitanju proizvodnje struje i transporta uglja, kao i da su uspešno završeni svi planirani remonti.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta