Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Obnovljivi izvori energije šansa za hemijsku industriju u Odžacima - Nemci, Italijani i Austrijanci
Opština Odžaci očekuje razgovore sa potencijalnim investitorima iz Nemačke, Italije i Austrije, koji su zainteresovani za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, objavio je "Radio Odžaci".

U okviru Projekta prekogranične saradnje za promociju investicija, u Odžacima je 7. oktobra održan okrugli sto na kojem su predstavljeni preliminarni rezultati analize u sektoru hemijske industrije za Zapadno-bački okrug. Ti rezultati predstavljaju polaznu osnovu u izradi studija i investicionih strategija, sa kojima će opština Odžaci nastupiti prema potencijalnim investitorima.

Projekat prekogranične saradnje za promociju investicija finansirala je Evropska unija, a sprovodi ga NALED u saradnji sa opštinama Kula i Odžaci i partnerima sa hrvatske strane - TINTL, Gradište, Lovas i Ilok.

Sastanku su, pored predstavnika partnerskih opština i NALED-, prisustvovali i predstavnici "Hipola", "Bas comp" iz Kule i konsultantske kuće "Seedev", koji su predstavili rezultate analize i aktuelne trendove u oblasti hemijske industrije za teritoriju Zapadno-bačkog okruga.

Opština Odžaci je zainteresovana da se u sektoru hemijske industrije, čiji je stub "Hipol", privuku i drugi investitori, pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije. Budućnost hemijske industrije zasniva se na obnovljivim resursima, a Odžaci raspolažu velikim potencijalom u ovoj oblasti, zahvaljujući agrarnoj proizvodnji i značajnoj količini biomase, objavljeno je nakon održanog okruglog stola.

Uskoro se očekuje da će potencijalni investitori obići i nekoliko lokacija u Odžacima, kako bi se na licu mesta uverili u mogućnosti koje ova opština pruža.


"Zaninni East" ulaže 1 mil EUR u širenje pogona za proizvodnju kartonske ambalaže za farmaceutsku in
Italijanska kompanija za proizvodnju štampane kartonske ambalaže za farmaceutsku industriju, koja posluje u Vršcu, planira širenje kapaciteta dogradnjom pogona u ovom gradu.

- Proizvodnja se trenutno odvija na 3 proizvodne linije, ali nam je postojeći prostor postao mali. Proizvodimo 320 miliona kutija za lekove godišnje, a dogradnjom pogona kapaciteti će biti uvećani za 30% - kaže za "eKapiju" Aleksandra Cvetković, direktorka logistike u ovoj kompaniji.

- Očekujemo da radovi počnu za mesec dana, a da novi prostor bude osposobljen do polovine 2014. godine. U dogradnju pogona biće uloženo 1 mil EUR, ne računajući nove mašine.

Najveći deo proizvodnje komapnije "Zannini East" namenjen je domaćim farmaceutskim kućama. Kako kaže Cvetković, kutije za lekove proizvode za "Hemofarm", "Galeniku", "Zdravlje Actavis", kompaniju "Ivančić i sinovi"...

Izvozu je namenjeno 38% proizvodnje, a prozvodi iz Vršca stižu do Italije, Švajcarske, Rumunije i Grčke.

Pogoni kompanije "Zannini East" nalaze se u predvorju Tehnološkog parka u Vršcu i prva su strana investicija u ovom gradu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta