Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Gabor Bekefi novi generalni direktor "Carlsberg Srbija Grupe"
Gabor Bekefi je novi generalni direktor "Carlsberg Srbija Grupe", koja posluje u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, saopšteno je iz kompanije.

On je na ovoj poziciji zamenio Ralfa Zigerliga 14. oktobra 2013. godine.

Gabor Bekefi je od ranije povezan sa poslovanjem kompanije u Srbiji, prvenstveno kao generalni direktor "Carlsberga" za jugoistočnu Evropu od 2010. godine, ali i kao v.d. generalnog direktora "Carlsberg Srbija Grupe" od 2010. do 2011. godine.

U 2013. postao je i v.d. direktora kompanije "Carlsberg Bugarska".

Ubuduće, Gabor Bekefi biće generalni direktor "Carlsberg Srbija Grupe" i kompanije "Carlsberg Bugarska".


Napreduje izgradnja solarnog parka u Kladovu - "Solaris Energy" do kraja oktobra postavlja panele
Izgradnja solarnog parka u Kladovu dobro napreduje, piše "Danas". Ovih oktobarskih dana, s obzirom na to da je građevinska operativa završila grube zemljane radove, na površini od 2,5 hektara užurbano se radi.

U toku je izgradnja trafo-stanice kapaciteta 2 megavata, postavljeno je 1.200 stubova za ugradnju horizontalne i vertikalne konstrukcije na kojoj će biti montirano 4.160 fotonaponskih panela površine 1,6 kvadrata pojedinačne snage 245 vati. Sledeća faza je montaža aluminijumskih nosača, a potom i solarnih panela koji treba da budu postavljeni do kraja oktobra, objasnio je novinarima direktor kompanije "Solaris Energy" Miloš Kostić. Vrednost ove investicije je 1,7 mil EUR, a investitori imaju reči hvale za lokalnu samoupravu koja je prepoznajući značaj ulaganja u obnovljive izvore energije i ovoj kompaniji, kao i drugim investitorima, poštujući zakonsku regulativu, olakšala izdavanje građevinskih dozvola i pruža podršku u realizaciji.

- Bili smo i u drugim opštinama u kojima smo uvideli da nisu spremni za moderne projekte kao što je izgradnja solarne elektrane. Pored toga što je opština pomogla u brzoj proceduri ishodovanja saglasnosti i dozvola potrebnih za gradnju, nastavila je da nas prati i u samoj izgradnji. Mi smo angažovali lokalna preduzeća koja će sprovoditi mere bezbednosti radnika na radu, a od opštinske uprave imali smo pomoć kroz inspekcijsko-nadzorne poslove koji su potrebni da bi se gradilište uspešno vodilo - rekao je Miloš Kostić.

Uz podsećanje da je Kladovo pre nekoliko godina predstavljalo svojevrsni bum u kolektivnoj stambenoj izgradnji, kada je lokalna samouprava izdala građevinske dozvole za osam zgrada sa oko 400 stanova i preko 23.000 kvadrata, načelnik opštinske uprave u Kladovu, Jovan Stingić navodi i da je pre nekoliko dana izdata građevinska dozvola, takođe na brz i efikasan način, za izgradnju fabrike peleta u Kladovu.

- Ne praveći razliku i ne favorizujući investitore sa strane, imamo potpuno isti tretman za investitore sa strane i one iz Kladova. Kad se pojavi investitor, nastojimo da se postavimo kao partner, a ne kao neko ko će sprečavati investitora da dođe do građevinske dozvole i na taj način odvraćati potencijalnog investitora - objašnjava Stingić.

Što se solarne elektrane tiče, završetak montaže opreme prvog od tri solarna bloka, kažu nadležni, zavisi od vremenskih uslova. Prema planu, fotonaponski paneli trebalo bi da budu postavljeni za dve nedelje, što znači da bi od polovine novembra solarni blok mogao da bude u funkciji.


"Bambi" stekao čak 5,6% sopstvenih akcija
Konditor "Bambi" je 14. oktobra objavio da je u nedavno okončanoj Ponudi za sticanje sopstvenih akcija otkupio čak 19.089 akcija ili 5,61% vlasništva.

S obzirom na to da je cena iznosila 24.000 dinara može se izvesti računica da je kompanija investirala 458,1 milion dinara.

Nakon pomenute kupovine, "Bambi" u svom portfelju poseduje ukupno 7,825 sopstvenih akcija ili 26.629 komada.

Akcije najvećeg domaćeg konditora, za kojeg se špekuliše da je u završnoj fazi prodaje, od početka godine beleže porast od 7,7% i na gotovo istorijskom maksimumu od 24.986 dinara tržišna kapitalizacija iznosi 8,5 milijardi dinara (74,5 mil EUR).


Prinudni otkup akcija izdavaoca PP "Zlatica" a.d. Lazarevo
IM Matijević d.o.o. Novi Sad obaveštava sve preostale akcionare AD PP Zlatica Lazarevo da će u roku od 3 dana biti izvršen prenos akcija sa računa HoV akcionara AD PP Zlatica Lazarevo na račun HoV IM Matijević d.o.o. Novi Sad (po ceni od 4.000,00 RSD po akciji) uz istovremeni prenos novca na novčane račune članova Centralnog registra kod kojih akcionari imaju otvorene vlasničke račune hartija od vrednosti.
Za akcionare koji nemaju otvoren vlasnički račun hartija od vrednosti, Centralni registar će novčana sredstva preneti korporativnom agentu Ciljnog društva – Vojvođanska banka a.d. Novi Sad.


Prodati zapisi za 10 milijardi dinara
Uprava za javni dug prodala je u utorak sve ponudjene trogodišnje državne obveznice za ukupno 10 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Te dužničke hartije prodate su po godišnjoj kamatnoj stopi od 11,85 odsto, a na naplatu dospevaju 17. oktobra 2016. godine.

Potražnja za zapisima iznosila je 17 milijaradi dinara, što je 170 odsto obima emisije.

Naredna aukcija državnih hartija od vrednosti zakazana je za 17. oktobar kada će na prodaju biti ponudjeni tromesečni zapisi u vrednosti tri milijarde dinara.


Italijanski privrednici zainteresovani da ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji
Italija je zainteresovana da sarađuje sa Srbijom i zemalja Balkana na unapređenju zaštite životne sredine i iskorišćenju obnovljivih izvora energije, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde su u toku bilateralni razgovori italijanskih i privrednika iz regiona o mogućim ulaganjima u te dve oblasti.

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji "Tehnologije životne sredine i obnovljivi izvori energije na području Balkana", koju je otvorio potpredsednik PKS-a, Raša Ristivojević, istaknuto je da Srbija od obnovljivih izvora ima najveći potencijal u biomasi.

On je italijanskim privrednicima predočio pogodnosti investiranja i poslovanja u slobodnim zonama u Srbiji, u kojima imaju povoljnosti koje pruža država, ali i lokalne samouprave, podsetivši da u njima već posluje mnogo italijanskih firmi.

Italija je jedan od prva tri spoljnotrgovinska partnera Srbije u proteklih 20 godina, a 2013. zauzima ubedljivo prvo mesto, sa obimom razmene od oko 3 mlrd USD, naglasio je potpredsednik PKS-a.

Poljoprivreda, drvna, tekstilna i automobilska industrija su sektori perspektivni za saradnju dve zemlje, rekao je Ristivojević, istakavši da već više od 600 italijanskih firmi radi u Srbiji.

Ukazujući na značaj sektora energetike za Italiju i celu EU, predstavnica italijanskog ministarstva privrede Ticijana Vekio, govorila je o italijanskom Zakonu 84, koji je pravni okvir za pomoć zemljama jugoistočne Evrope i kroz koji su u slobodnim zonama u Srbiji pomognuta dva projekta - u zoni Kruševac i rečnoj luci Novi Sad.

Cilj Zakona 84 je da podrži stabilnost i rekonstrukciju zemalja Balkana do njihovog prijema u EU, rekla je Vekio i izrazila uverenje da će Srbija pregovore o članstvu početi u januaru 2014. godine.

Ona je podsetila na velike italijanske investicije u energetski sektor Srbije, među kojima su rekonstrukcija Kolubare B, zajedničko ulaganje EPS i "Seci energije" u hidroelektrane.

Na osnovu direktive 8 EU, urađen je i zajednički projekat sa Crnom Gorom, a ovogodišnje aktivnosti usmerene su prvenstveno na obnovljive izvore energije, rekla je Vekio.

Projekat, u okviru koga je realizovana međunarodna konferencija u PKS-u, pokrenula je italijanska vlada na osnovu Zakona 84, s ciljem da podstakne razmenu znanja, zajednička ulaganja, investicije i druge oblike poslovne saradnje italijanskih kompanija sa preduzećima iz Srbije, Makedonije, BIH i Crne Gore.


Imlek kupio Mlekaru iz Subotice
Na Beogradskoj berzi u utorak je ostvaren dobar promet od 2,85 milijardi dinara (25 miliona evra) i to zahvaljujući prodaji 82,4 odsto akcija subotičke mlekare [MLSU].

U Salfordu je agenciji Beta rečeno da je kupac akcija "Mlekare" beogradska mlekara "Imlek" koja je takodje u vlasništvu investicionog fonda Salford.

Kroz blok trgovanje na berzi je prodato 1.889.129 hartija subotičke mlekare po ceni od 1.499 dinara.

Imlek [IMLK] je vlasnik nekoliko mlekara u zemljama u okruženju a do sada je kao posebno pravno lice u okviru Salforda poslovala samo Mlekara Subotica.

Indeks akcija Belex15 je danas ojačao 0,16 odsto, i zaključen je na 518,08 poena, dok je opšti Belexline tek neznatno u plusu i završio je na 1.025,51 poena.

Najviše je poskupela deonica Tigra, za 3,2 odsto, na 160 dinara uz prodatih tek 45 komada, dok je najviše pojeftinila akcija Dunav osiguranja [DNOS] za preko 10 odsto, na 788 dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta