Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kolubara ostvarila profit od 1,5 milijardi dinara
Rudarski basen "Kolubara" u prvih šest meseci ove godine imao je dobitak od 1,5 milijardi dinara, dok je u istom periodu 2012. poslovao sa gubitkom od 2,8 milijarde dinara, izjavio je u sredu direktor Kolubare Milorad Grčić.

On je na obeležavanju godinu dana rada pod novim rukovodstvom, kazao da je rezultat ostvaren zahvaljući ušstedama i merama razionalizacije koje se sprovode u svim sektorima Kolubare.

Grčić je kazao da očekuje da će Kolubara 2013. godinu završiti profitom koji je na nivou rezultata iz prvih šest meseci i koji za nekoliko milijardi dinara bolji nego u 2012. godini.

Kao primer ušteda, on je naveo da su su troškovi benzina za službena vozila smanjeni sa 36,7 miliona na 17,8 miliona dinara, a da je broj službenih vozila koja su se koristila 24 sata smanjen sa 362 na 95.


Uskoro Er Srbijom od Niša do BG
Od 1. decembra bi mogla da bude uvedena avio linija između Niša i Beograda a za to se čeka potvrda Er Srbije.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da postoji mogućnost uspostavljanja vazdušnog mosta između Niša i Beograda, uvođenjem jednog jutarnjeg leta sa niškog aerodroma i jednog večernjeg sa povratkom iz glavnog grada.

"Imao sam pregovore sa 'Er Srbijom' i postoji mogućnost uspostavljanja vazdušnog mosta između Niša i Beograda od 1. decembra, o čemu očekujemo potvrdu", kazao je Perišić na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da je sa "Montenegro erlajnzom", koji leti na relaciji Niš-Podgorica, imao teške pregovore, jer Niš u ovom trenutku ne može finansijski da podnese izdatke za subvencije koje daje za održavanje te linije.

"Dug prema 'Montenegro erlajnzu' u ovom trenutku iznosi oko 95.000 evra, a izdaci za tu liniju u zimskom periodu, kada je bilo u proseku po 12 putnika, znao je da bude i 110.000 evra mesečno", kazao je Perišić.

Gradonačelnik Niša je naglasio da shvata značaj niškog aerodroma, ali i da mora da vodi računa o drugim oblastima za nesmetano funkcionisanje grada u uslovima kada su prihodi u gradskom budzetu smanjeni.

U tom kontekstu on je najavio mogućnost "zamrzavanja" letova između Niša i Podgorice samo u zimskom periodu. Perišić je rekao da će konačni predlog gradskog budzeta biti završen do kraja meseca i da će biti upućen na javnu raspravu.

"Racionalizacija u javnom sektoru na gradskom nivou ogleda se u tome što je potpuno zaustavljen prijem novih radnika u gradskoj upravi, a javna preduzeća za prijem radnika moraju da podnesu zahteve koje ja odbijam", naveo je on.

Gradonačelnik je saopštio i da je svim saradnicima dao zadatak da se pozabave prihodima gradskog budzeta, jer se do sada dešavalo, kako kaže, da se svi bave samo rashodima.

"Mere Vlade su bile nužne i očekujemo dodatne", rekao je Perišić, i najavio smanjenje transfera sa republičkog nivoa od 1. januara 2014. godine sa 64 na 54 miliona dinara mesečno.


Mlekara Subotica poslovaće zasebno
Mlekara Subotica, čiji je većinski paket akcija kupio Imlek, nastaviće da posluje kao zasebno pravno lice, kažu u Denjub fuds grupi.

Svetlana Glumac, direktorka korporativnih i regulatornih poslova Denjub fuds grupe, u čijem sastavu posluju obe mlekare, rekla je Tanjugu da ta kompanija ne planira skoru prodaju Imleka i Mlekare Subotica nekoj multinacionalnoj prehrambenoj kompaniji, ali da bi bilo dobro da neka velika strana mlekara dođe na srpsko tržište.

Imlek je u utorak na Beogradskoj berzi kupio većinski paket akcija Mlekare Subotica, što je Svetlana Glumac ocenila kao "najbolje rešenje za još bolje i efikasnije funkcionisanje oba pravna lica".

"Namerno naglašavam pravna lica zato što će Mlekara Subotica upravo to i ostati - zasebno pravno lice, tako da do fizičkog spajanja neće noći, i subotička mlekara će nastaviti sa radom kao i do sada, zadržaće sve svoje brendove i razvijati nove. Ništa novo i drugačije se neće desiti", prezicirala je Glumac.

Ona je podsetila da su Mlekara Subotica i Imlek i do sada bili vlasnički povezani.

Na pitanje da li ova transakcija znači da će Imlek i Mlekara Subotica uskoro biti "u paketu" prodati nekoj multinacionalnoj prehrabenoj kompaniji, s obzirom na ranije spekulacije u kojima su pominjani Danon i Kampina, ona je kazala da se "to neće desiti u nekom skorijem vremenu".

"Naravno da je to naš cilj, i bilo bi dobro da jedan veliki strani investitor, velika mlekara, dođe na srpsko tržište. Kad bi se to desilo, i da se desilo do sada, sve mlekare u vlasništvu Denjub fuds grupe bi išle u paketu", rekla je Glumac.

Ona je podsetila da, osim Imleka i Mlekare Subotica, ta grupa u vlasništvu ima i nekoliko mlekara u regionu - u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Na sajtu Beogradske berze objavljeno je da je u blok trgovanju juče prodato 1.889.129 komada akcija Mlekare Subotica ukupne vrednosti 2.831.804.371 dinar.

Pojedinačna vrednost akcija u blok trgovanju bila je 1.499 dinara, dok je prekjuče nakon rasta od 15,26 odsto, njihova vrednost bila 1.458 dinara.

Generalni direktor Imleka, Slobodan Petrović, izjavio je ranije Tanjugu da je odluka da se kupe akcije Mlekare Subotica doneta u cilju konsolidacije kompanije, boljeg pozicioniranja na tržištu i smanjenja troškova poslovanja.

Kompanija Imlek posluje u okviru Denjub Fuds grupe (Danube Foods Group), kojoj pripadaju i Bambi-Banat, Knjaz Miloš, novosadska i subotička mlekara...


"Tigar" povećao prodaju u trećem kvartalu - Pirotska kompanija pregovara sa potencijalnim partnerima
Pirotska kompanija "Tigar" saopštila je danas da je u trećem tromesečju povećala prodaju za 13% u odnosu na prethodni kvartal, a čak za 74% u odnosu na prvo tromesečje ove godine.

Kako se navodi, prodaja "Tigrovih" proizvoda tokom prvih devet meseci iznosi nešto više od dve milijarde dinara, od čega je polovina prodata u inostranstvu.

- Samo tokom septembra u izvozu je ostvareno 147 miliona dinara. Fabrika "Tigar Obuća" i dalje ima najveće učešće u izvozu, koje u trećem kvartalu iznosi blizu 90% - ističu u kompaniji i dodaju da se trenutno, osim sa postojećim kupcima iz Evropske unije, pregovara i sa potencijalnim partnerima iz Indonezije.

Cilj ovih razgovora je, osim uspostavljanja komercijalne saradnje koja se bazira na snabdevanju sirovinama iz Indonezije, i mogućnost zajedničkog ulaganja u neki od postojećih programa "Tigra", odnosno nov proizvodni program u oblasti gumarstva, navodi se u saopštenju.


Imlek acquires Mlekara Subotica dairy
Belgrade Stock Exchange saw a very good turnover of RSD 2.85 billion (EUR 25 million) on Tuesday owing to the sale of 82.4 percent of Mlekara Subotica shares.

People at Salford told Beta news agency that the 82.4 percent stake in the Mlekara Subotica dairy had been bought by Belgrade-based Imlek, which is also owned by the Salford investment fund.

A total of 1,889,129 shares in the Subotica dairy were sold on the stock exchange yesterday at a price of RSD 1,499 per share.

Imlek is the owner of several dairy companies in surrounding countries, whereas Mlekara Subotica has so far been the only separate juristic person within Salford.

The Belex15 index grew 0.16 percent on Tuesday, reaching 518.08 points at the end of the day, while the general index Belexline finished the day at 1,025.51 points.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta