Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Hrvatske kompanije investirale u Srbiju oko 600 miliona evra
Hrvatske kompanije su uložile u Srbiju oko 600 miliona evra, posebno u poslednjih deset godina, dok su kompanije iz Srbije znatno manje ulagale u Hrvatsku, izjavio je u četvrtak direktor Agencije za investicije i konkurentnost Hrvatske Damir Novinić.

On je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na Srpsko-hrvatskom poslovnom forumu pozvao srpske kompanije da investiraju u Hrvatsku, naglašavajući da prostora za saradnju ima u više oblasti, precizirajući velike potencijale u oblasti turizma.

Prema njegovim rečima, velika prednost je to što Hrvatska i Srbija imaju sličan jezik i zakonodavni okvir.

Potpredsednik PKS-a Raša Ristivojević rekao je da je Hrvatska u poslednjih 10 godina stalno u prvih 10 zemallja po ukupnoj trgovinskoj razmeni Srbije sa svetom.


Basiliki grupa širi poslovanje u regionu iz Srbije
Italijanska Basiliki grupa objavila je u četvrtak da će iz Srbije započeti širenje poslovanja u centralnoj i istočnoj Evropi.

Predsednik Basiliki grupe Marko Basiliki kazao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je ta grupacija, koja pruža usluge u oblasti elektronskog plaćanja, kancelarijskog poslovanja i bezbednosti, u julu kupila 80 odsto srpske firme Asoftforsolušons (Asoft4Solutions).

"Basiliki grupa, sa sedištem u Firenci, zapošljava oko 1.000 ljudi i ima godišnji prihod od oko 250 miliona evra. Poslednje tri godine prihodi kompanije su stagnirali i verujemo da iz Srbije možemo proširimo i razvijemo poslovanje", kazao je on.

Kompanija Asoftforsolušons, za prodaju i održavanje POS uredjaja sa promenila je ime u Basiliki CEE i postaće centar za poslovanje italijanske grupacije u regionu.


"Nectar" planira povećanje kapaciteta - U 2013. biće prerađeno oko 100.000 tona voća i povrća
"Nectar" će do kraja ove godine preraditi još 30.000 tona raznih sirovina - voća i paradajza, pa će ukupna količina u 2013. iznositi 100.000 tona, izjavio je danas Tanjugu generalni direktor fabrike "Nectar" Čedo Praška.

- Za sledeću godinu planiramo proširenje kapaciteta, što će svakako dovesti do povećanja ukupne količine sirovina za preradu - kazao je Praška.

Sirovine se prerađuju na pet lokacija - u Bačkoj Palanci, Vladičinom Hanu, Arilju, Skoplju i Ajdovščini, a od tih sirovina prave se poluproizvodi u vidu voćnih koncentrata, smrznutog voća i aseptičnih voćnih kaša.

Ti poluproizvodi se koriste za sopstvenu proizvodnju, a preostala količina se izvozi na tržišta Evropske unije i Rusije.

Praška je naglasio da su sopstvena prerada i proizvodnja velika prednost "Nectar"-a, jer imaju zaokružen ciklus od njive, preko prerade, do gotovog proizvoda, što doprinosi stadardno dobrom kvalitetu njihovih proizvoda.

"Nectar" poseduje planataže jagoda, na površini od 10 hektara, koje su ujedno među najvećim u Srbiji, kao i plantaže drugog voća poput jabuka, breskve, kajsije, kruške, sa kojih se voće direktno prerađuje u "Life 100%" sokove i "Nectar Family" nektare, saopšteno je.


Prihod Tigra dve milijarde dinara
U prvih devet meseci ove godine kompanija Tigar iz Pirota imala je prihod od dve milijarde dinara, od kojih je polovina ostvarena izvozom proizvoda od gume.

Kako se navodi u saopštenju, rezultati u trećem kvartalu ove godine, kada je prodaja bila veća za 13 odsto nego u periodu april-jun, potvrđuju pozitivni trend poslovanja.

Tokom septembra od izvoza je ostvareno 147 miliona dinara, a fabrika Tigar obuća zadržala je najveće učešće u izvozu, koje u trećem kvartalu iznosi blizu 90 odsto.

Paralelno s povećanjem isporuka postojećim kupcima u zemlje EU, menadžment kompanije je intenzivirao razgovore s potencijalnim partnerima iz Indonezije.

Plan je da se osim uspostavljanja komercijalne saradnje koja bazira na snabdevanju evropskog tržišta sirovinama iz Indonezije razmotri i mogućnost zajedničkog ulaganja u neki od postojećih programa Tigra, odnosno nov proizvodni program u oblasti gumarstva, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Nadzorni odbor kompanije Tigar usvojio je Program poslovne i finansijske konsolidacije, koji će na vanrednoj Skupštini akcionara, tokom novembra, biti predstavljen i akcionarima.

Program predstavlja celovit prikaz ključnih problema u poslovanju, uz predlog modela za trajni oporavak sistema.


Sertić u Bordu direktora Evrokomore
Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić izabran je za člana Borda direktora Evrokomore (Eurochambres).

Sertić je na tu funkciju izabran danas na 114. redovnom zasedanju generalne skupštine te asocijacije u Istanbulu.

Kao član borda iz redova zemalja van EU, Sertić će ovu dužnost preuzeti 1. januara 2014, sa mandatom od godinu dana.

"Srbiju naredne godine očekuju veliki izazovi na ekonomskom planu i krupni koraci u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Uveren sam da će mi, kao predsedniku PKS, pozicija u Bordu direktora Evrokomore omogućiti da dodatno doprinesem boljem pozicioniranju i promociji potencijala naše države i privrede", izjavio je Sertić, navdoi se u saopštenju PKS.

Privredna komora Srbije je, kao i ostale komore iz grupe zemalja koje nisu članice EU, pridruženi član Evrokomore, sa pravom da glasa i punim pravom da učestvuje u radu svih tela i organa ove vodeće evropske privredne asocijacije sa sedištem u Briselu.

U saradnji sa rukovodstvom Evrokomore, PKS učestvuje u rešavanju svih pitanja od zajedničkog i globalnog interesa na polju privredne saradnje, investicija i multilateralnih ekonomskih inicijativa.

Sertić predvodi delegaciju PKS koja učestvuje na zasedanju generalne skupštine Evrokomore kojoj prisustvuju predstavnici 49 zemalja, kao i na vodećem ekonomskom forumu koji se takođe održava u Istanbulu.


Prodati tromesečni zapisi za 3 milijarde dinara
Uprava za javni dug prodala je danas sve ponuđene tromesečne državne zapise za ukupno tri milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Te dužničke hartije prodate su po godišnjoj kamatnoj stopi od 9,25%, a na naplatu dospevaju 16. januara 2014. godine.

Potražnja za zapisima iznosila je 4,7 milijaradi dinara, što je 156,9% obima emisije.

Naredna aukcija državnih hartija od vrednosti zakazana je za 22. oktobar kada će na prodaju biti ponuđene dvogodišnje obveznice u vrednosti 10 milijardi dinar.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta