Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS u novosadsku rafineriju ulaže 100 mil USD
Posle više najava sada je izvesno da će Rafinerija nafte Novi Sad uskoro biti obnovljena, a umesto naftnih derivata u njoj će se proizvoditi maziva. Kako je izjavio generalni direktor "Naftne industrije Srbije" Kiril Kravčenko, u toku su pripreme za modernizaciju postrojenja, a investicija je vredna više od 100 mil USD. Zahvaljujući tom ulaganju, rafinerijski pogoni biće sačuvani, a na tržište će biti plasirani kvalitetni proizvodi – bazna ulja širokog spektra.

Naime, u novosadskoj rafineriji proizvodiće se kvalitetna maziva, a ne derivati nafte, a kako je rekao Kravčenko, refinerije s takvim proizvodnim programom maziva retkost su u svetu. Takva vrsta rafinerije postoji u Švedskoj, a nakon modernizacije i planirane izgradnje, novosadska rafinerija biće jedinstvena u ovom delu Evrope.

Time se potvrđuje priča od prošle godine kada su najavljeni modernizacija i značajna ulaganja u novosadsku rafineriju. Tada je istaknuto da bi radovi trebalo da startuju ove godine, a da se njihov završetak i plasman proizvoda na tržišta, i domaće i strana, planira za 2015. godinu. Budući da je početak modernizacije najavio generalni direktor NIS-a, slobodno se može reći da je pred novosadskom Rafinerijom nafte novi početak – investiranje u osavremenjavanje postrojenja, postizanje otpimizacije rada i proizvodnja visokokvalitetnih baznih ulja. Ne treba sumnjati u to da su sadašnji planovi slični onim o kojima se govorilo lane – da se posle modernizacije i revitalizacije postrojenja u Rafineriji nafte u Novom Sadu s proizvodnih traka godišnje na tržište plasira oko 180.000 tona kvalitetnih mineralnih baznih ulja, koja imaju širok spektar namene: koriste se za proizvodnju auto-guma, u elektroenergetici, kao i u hemijskoj industriji.

Proizvodnja baznih ulja u novosadskoj rafineriji, bez sumnje, daće pozitivan impuls privredi, a sigurno je da će to pozitivno uticati i na broj zaposlenih u njoj. Naime, sada u toj rafineriji radi osamdesetak radnika, a treba očekivati da će se njihov broj znatno povećati. Baš kao što je početak radova u toj rafineriji najavljen prošle godine, tada je rečeno da se, po završetku te investicije, očekuje da u tom pogonu posao nađe i više od 200 ljudi.


Manja referentna kamatna stopa
Izvršni odbor Narodne banke Srbije danas je smanjio referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 10,5 odsto.

U saopštenju NBS-a se navodi da se međugodišnjom stopom inflacije od 4,9 odsto u septembru, kako je Narodna banka i najavljivala, inflacija vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja - četiri, plus-minus 1,5 odsto.

Tome su, po oceni Izvršnog odbora, ključni doprinos dale mere monetarne politike, zatim pad cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, relativna stabilnost kursa dinara i niska agregatna tražnja. Ovi faktori će i u narednom periodu doprinositi daljem smanjenju inflatornih pritisaka i održavanju inflacije u granicama cilja, ocenila je NBS.

Inflaciona očekivanja su takođe smanjena na najniži nivo od kada se prate i u narednom periodu će se stabilizovati u granicama cilja, konstatovao je Izvršni odbor.

Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu Izvršni odbor je imao u vidu i smanjene rizike vezane za fiskalna kretanja, nakon najavljenih mera fiskalnog prilagođavanja. Niska tražnja, uz efekte mera fiskalne konsolidacije, predstavljaće snažan dezinflatorni faktor i u narednoj godini. U takvim uslovima povećanje PDV-a, čiji je uticaj jednokratan, imaće manje direktne i indirektne efekte na inflaciju, ocenio je Izvršni odbor.

On, takođe, očekuje pozitivna kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima kao posledicu postizanja dogovora u vezi sa finansiranjem američkog budžeta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. novembra 2013. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta