Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
I Korejanci otkrili bakinu tajnu - "Foodland" iz podnožja Kopaonika kreće u pohod na Bliski istok

Kada podvuku crtu, do kraja ove godine rukovodstvo kompanije "Foodland" očekuje da će ostvariti prihod od 12 mil EUR, gde bi izvoz trebalo da čini 40%. Tome je doprineo i izuzetan uspeh u Japanu, nakon čega se ova kompanija sprema u pohod i na Bliski istok.

Prva tura proizvoda zdrave hrane krenula je prošlog meseca ka Južnoj Koreji, a već narednog ajvar, slatko i sokovi iz okoline Brusa, krenuće ka Kataru.

"Foodland" izvozi na preko 25 različitih tržišta. Iako je tek prošle godine kompanija počela plasman robe na tržište Japana, danas je zemlja izlazećeg sunca jedno od tri najbrže rastuća tržišta. Trenutno se izvozi 65% kompletne proizvodnje, a do 2014. godine postavljeni su planovi da kompanija "Foodland" bude pretežan izvoznik, i da u 2015. realizuje izvoz u vrednosti od 7,5 mil EUR.

Preduslov za realizaciju izvoza bilo je ulaganje u nove kapacitete fabrike i opremu u selu Igroš u opštini Brus. Novim pogonom godišnje je moguće proizvoditi 5.000t u odnosu na prethodnih 2.000t.

I pored uspeha u inostranstvu u kompaniji "Foodland" za naš portal naglašavju da za njih i dalje veliki značaj ima domaće tržište. Kao dokaz tome, ne prestaje se sa ulaganjem i zapošljavanjem lokalnog stanovništva. Takođe razvijaju se odnosi sa poslovnim partnerima u Srbiji, ali se, kako kažu, i nesprestano komunicira direktno sa domaćim finalnim potrošačima.Ugovor o izgradnji fabrike vode u Kikindi čeka na odobrenje Vlade Srbije

Ugovor o izgradnji fabrike vode u Kikindi čeka na odobrenje Vlade Srbije, a direktor JKP "6. oktobar" Milan Karać očekuje pozitivan odgovor. Nakon toga predstavnici KFW banke i Ministarstva za energetiku i zaštitu životne sredine dolaze u Kikindu gde će biti dogovoreni dalji potezi. Najkasnije u januaru ugovor bi trebalo da bude potpisan, rekao je Karać dodajući da sledi izrada projekta, a odabir firme koja će ga raditi znaće se nakon raspisivanja međunarodnog javnog tendera.

Za fabriku vode biće odobreno 6 mil EUR od čega je 30% gratis, sa grejs periodom od dve godine. Nakon grejs perioda, 4,2 mil EUR otplaćivaće se 15 godina uz fiksnu godišnju kamatu dva odsto.

- Kada je reč o otpadnim vodama, nezvanična informacija koju imam jeste da je Kikinda ušla u program KFW. Radi se o 5,5 mil EUR sa grejs periodom tri godine, na šta je gratis od 70 do 95%, o čemu će odlučiti Vlada Srbije. Rok otplate ovog kredita odnosno razlike koja ostane je 15 godina. Ovaj ugovor bi trebalo da bude potpisan sredinom naredne godine. Deo tog novca utrošiće se za magistralnu kanalizacionu mrežu, a deo za unapređenje prečistača, čime će se poboljšati kvalitet otpadnih voda koje se ispuštaju u kanal Dunav-Tisa-Dunav.

Do sada je u Kikindi obnovljeno 40% vodovodne mreže, a hitna je rekonstrukcija isto toliko vodovodnih cevi. Ove godine rekonstruiše se tri kilometara vodovodne mreže i do sada je završeno 1.839 metara.Austrijski investitor zainteresovan za Hypo na Balkanu?

Bečki dnevnik "Kurir" tvrdi da je austrijski investitor Roni Pečik navodno zainteresovan za kupovinu šest sestrinskih banaka austrijske Hypo Alpe Adria na Balkanu, što je on demantovao. List ističe da u bankarskim i političkim krugovima kruže "intenzivne glasine" da bi Pečik uskoro mogao ostvariti veoma unosan posao.

On bi, kako piše dnevnik, od Republike Austrije trebalo da otkupi banke Hypo Alpe Adria na Balkanu, i to za povoljnu cenu sa šansom da profitira kada ih kasnije bude pojedinačno prodavao.

Neimenovani eksperti iz bankarskog sektora potvrdili su "Kuriru" da je Pečik među malobrojnim zainteresovanima koji nameravaju da učestvuju u kupovini banaka Hypo na Balkanu. Pečik je, međutim, demantovao bilo kakvo interesovanje.

- Nemam interesovanje i ne želim da kupim bilo kakvu banku - podvukao je on dodajući da nije dao ni ponudu.

Portparol Hypo Alpe Adria Nikola Donig je rekao da je trenutno u toku postupak ponude sa više interesenata, kao i da još nije pokrenut formalni postupak predaje ponude i da ne postoje nikakvi favoriti. Do kraja godine se očekuje fiksna ponuda.

Hypo banka želi 800 do 900 mil EUR za šest sestrinskih banaka na Balkanu, što eksperti smatraju, kako ističe "Kurir", prevelikom cenom, jer se banke širom sveta trenutno gotovo ne prodaju.

Ministarstvo finansija Austrije, kako tvrdi list, razmatra i mogućnost njihove pojedinačne prodaje sestrinskih i navodi da je Erste banka zainteresovana da preuzme Hypo Srbija.Otvorena fabrika "Magna Seating" u Odžacima
Kompanija "Magna Seating" otvorila je danas fabriku u Odžacima u kojoj će proizvoditi presvlake za automobilska sedišta.

U fabrici kanadskog investitora posao je našlo 314 radnika, a do kraja sledeće godina biće ukupno 450 zaposlenih.

U pogonu veličine 4.300 kvadratnih metara proizvodiće se presvlake za sedišta od tekstila i kože za vozila "smart", "renault" i "ford".

"Magna Seating" je do sada uložila u Odžake pola miliona evra, a planiraju da ulože još 5 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta