Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Francuzi pokreću proizvodnju u bivšoj fabrici "Beka" u Svilajncu
Skupstina opštine Svilajnac završava rekonstrukciju bivše fabrike Beogradske konfekcije, "Beko", u kojoj će za oko mesec dana jedna kompanija iz Francuske pokrenuti proizvodnju, izjavio je danas Tanjugu predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović.

Reč je, objašnjava Milanović, o objektu u centru grada, površine 2.976 kvadratnih metara, koji je sa opremom, inventarom i zemljištem, opština kupila u aprilu ove godine na 24. licitaciji.

Fabrika "Beko" je bila u stečaju i deset godina nija radila, a za njenu kupovinu Skupština opštine Svilajnac se, odlukom odbornika, zadužila kod banke kreditom od 50.000.000 dinara, naveo je on.

Vrednost na licitaciji bila je 1.147.000 EUR.

- Pošli smo od stanovišta da licitacijama bez kupaca, niti će stečajna uprava to da proda i podmiri poverioce, niti će radnici, koji čekaju, od toga dobiti nešto, niti opština može taj pogon u sadašnjoj situaciji da stavi u funkciju i zaposli građane - istakao je Milanović.

- Naša ideja u startu je bila da mi postanemo vlasnici, da objekat koji deset godina stoji van funkcije dovedemo u stanje za normalnu upotrebu i da nađemo domaćeg ili stranog poslodavca koji će pokrenuti proizvodnju. Našli smo ga u jednom poslodavcu iz Francuske - dodao je predsednik opštine Svilajnac.

Pogon "Beka" se nalazi u centru grada i poslednja je fabrika u Svilajncu koja nema vlasnika.


French company to start production in former Beko factory in Svilajnac
Town Council of Svilajnac is close to having the reconstruction of the former factory of Belgrade-based textile company Beko completed. In about a month, a company from France will start production at this facility, Svilajnac Mayor Predrag Milanovic told Tanjug news agency Saturday.

As Milanovic explains, this 2,976 square meter facility situated in the town center was bought by the municipality along with all the equipment, stock and land at the 24th auction in April 2013.

This Beko factory was in bankruptcy and had been closed for 10 years. In order to buy it, the Town Council of Svilajnac took out a RSD 50m loan from a bank, says Milanovic.

Its value at the auction was EUR 1,147,000.

The Beko factory is the last factory in Svilajnac to have no owner.


"Gorenje projekat" kreće sa izgradnjom postrojenja na biogas u Banatu početkom 2014.
Iako je "Gorenje Group" poznata pre svega po svojim aparatima za domaćinstvo, u poslednjih nekoliko godina intenzivno ulaže i u razvoj rešenja za korišćenje energije iz obnovljivih izvora. Jedna od članica grupacije, firma "Gorenje projekt" posluje u Srbiji od početka 2013. godine, a akcenat ove kompanije je upravo na obnovljivim izvorima energiji .

U razgovoru za "eKapiju", Ankica Barbulov, direktorka "Gorenje projekta" za Srbiju, ne želeći da otkriva sve detalje, najavila je da slovenačka kompanija priprema realizaciju projekta za korišćenje biogasa u selu u srednjem Banatu, tačnije u zrenjaninskom okrugu.

Projektanti iz Sloveniji koji su radili slične velike projekte u regionu, sada su angažovani na tom projektu gde će biti iskorišćen potencijal koji Vojvodina ima - poljoprivredni ostaci.

- Kada se taj projekat realizuje, selo udaljeno od prvog grada 30-ak kilometara koje ima samo 3.000 stanovnika biće priključeno na daljinsko grejanje. Cena grejanje biće daleko niža od trenutne cene na tržištu – objašnjava Barbulov.

Početkom 2014. godine trebalo bi da počne izgradnja tog postrojenja, a do kraja sledeće godine bi trebalo da bude pušten u pogon.

Novine za buduće projekte u Srbiji

Ono gde "Gorenje projekt" vidi najveći potencijal je kogeneracija struje i toplote na čvrstu biomasu, bilo drvnu biomasu ili suve poljoprivredne ostatke.

- Kogeneracija je energetsko najefikasniji način iskoristivosti goriva, koji omogućuje i više od 25% uštede primarne energije – kaže Barbulov.

Pošto uskoro 15 toplana u Srbiji treba da počne sa projektima prelaska na biomasu, kako kaže naša sagovornica, "Gorenje projekt" je došlo na tržište Srbije sa novom tehnologijom koju želi da primeni u tim projektima.

- Reč je o novoj tehnologiji fluid kom koju smo uradili u saradnji sa nemačkim partnerima "Steenova" sa kojim nastupamo i na drugim tržištima, pored Srbije. Reč je o tehnologiji efikasnog sagorevanja biomase u posebnom fluidnom sloju, u industrijski parnim kotlovi visokog pritiska. Termalna energija je snage od 4MW pa do 100 MW, a može biti i veća ako klijent to traži – objašnjava sagovornica "eKapije".

Ti kotlovi se primenjuju u industriji za spaljivanje raznih industrijskih, komunalnih otpadaka, ali i u elektranama i toplana i uvek su kogeneracija i električne i toplotne energije, što je trend današnjice. Efikasnost takvih postrojenja je do 95%.

- Ono u čemu je njihova prednost u odnosu na slična postrojenja je tolerantnost na vlažnost biomase i do 60%, jer je poznato da je biomasa često vlažna. To je problem sa običnim kotlovima na biomasu, a ovde je problem rešen tim fluidnim slojem – ističe Barbulov.

U "Gorenje projektu" kažu da nova tehnologija ima dobar nadzor i kontrolu ubacivanja vazduha što dovodi do toga da je dobro kontrolisano samo sagorevanje. Time je maksimalna iskorišćenost goriva, pa je i efikasnost jako visoka, a i velika je tolerantnost na nečistoće goriva.

- Takođe, ovom tehnologijom dolazi do malog prljanja kotla usled minimlanog topljenja pepela. Time se i minimalno zaustavlja postrojenje, pa je njegova operativnost na godišnjem nivou oko 8.000 sati – navodi naša sagovornica.

One stop shop

Ova tehnologija je primenjena na projektima u Sloveniji, Italiji, Austriji, Bugarske, a sa njenom komercijalizacijom u Srbiji, "Gorenje projekat" kreće ovih dana. Nova tehnologija je predstavljena na ovogodišnjem Sajmu energetike u Beogradu i već su počeli pregovori sa potencijalnim klijetima iz industrije i javnog sektora koji su zainteresovani da primene tu tehnologiju.

- Imamo tendeciju da budemo "One-Stop-Shop", jer radimo po sistemu "ključ u ruke". Od savetovanja, preko idejnog rešenja do kompletnog dizajna, projektovanja, vođenje projekta implementacije i na kraju održavanja postrojenja – dodaje direktorka "Gorenje projekta" za Srbiju.


IMT traktori i u Africi
Za Industriju motora i traktora (IMT) Beograd otvara se tržište Afrike.
Tako bi oko 400 traktora iz proizvodnih pogona IMT-a, za desetak dana trebalo da krene put Nigerije, dok su u Sudanu zainteresovani za isporuku od 200 traktora mesečno.

Vrednost posla sa Sudanom za prvi kvartal iznosi oko šest miliona evra, a sa Nigerijom oko četiri miliona evra, rekao je Tanjugu predsednik nadzornog odobra IMT-a Milorad Pavlović.

"Sa ljudima iz Nigerije imamo stalnu prepisku. Njihova vlada je opredelila novac, nacionalna banka će preko njihovog Ministarstva poljoprivrede finansirati 400 traktora. Iz Sudana nam traže da u mesečnom kontigentu isporučimo po 200 traktora. Mislim da ćemo taj posao vrlo brzo dobiti, tako da ulazimo u kampanju prema Africi vrlo agresivno", naveo je Pavlović.

On je istakao da se u ovoj kompaniji, gotovo svakodnevno, razgovara sa potencijalnim partnerima iz Slovenije, Hrvatske, Grčke, navodeći da postoji velika zainteresovanost za naše traktore širom Evrope.


"Er Srbija" nam donosi 710 mil. $
"Er Srbija" doneće privredi Srbije 710 miliona dolara u 2014. godini, što je 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuje studija "Oksford ekonomiksa".

U analizi, koju je "Oksford ekonomiks" izradio za tu kompaniju, navodi se da će direktan ekonomski uticaj na srpsku privredu biti povećanje BDP-a u iznosu od 190 miliona dolara u 2014, što će kroz povećane poslovne mogućnosti, turizam, trgovinu, investicije i globalnu povezanost, dostići iznos od 710 miliona dolara.

Stručnjaci procenjuju da će nova avio-kompanija odmah doneti ekonomsku dobit Srbiji, putem nekoliko ključnih kanala: otvaranja radnih mesta, upravljanja lancem dostave i preko povećanja kupovne moći.

Očekuje se da udeo "Er Srbije" (Air Serbia) u BDP-u, kao rezultat svakodnevnog poslovanja, bude 118 miliona dolara, uz stvaranje dodatnih 4.700 radnih mesta samo u Srbiji.

Do 2014. planirano je da se broj vazdušnih linija "Er Srbije" udvostruči. Na osnovu ukupnog porasta broja vazdušnih linija, u skladu sa predloženom putnom mrežom i brojem prevezenih putnika, ta povezanost će doneti prihod srpskoj privredi od oko 54 miliona dolara, što je 0,12 odsto BDP-a zemlje.

U izveštaju se ističe da je veća vazdušna povezanost ključni pokretač ekonomskog rasta i razvoja, što olakšava integraciju zemlje u globalnu ekonomiju.

Globalni podaci takođe ukazuju na vezu između direktnih stranih ulaganja u domaću privredu i vazdušne povezanosti.

Uz to, potrošnja koja se očekuje u Srbiji, kao rezultat poslovanja nove nacionalne aviokompanije, pokrenuće dodatne aktivnosti u privredi, podržavajući dalji rast BDP-a i otvaranje novih radnih mesta.

Očekuje se da prihod od noćenja stranih putnika, što iznosi 1.500 dolara po putniku, dodatno poveća BDP za 250 miliona dolara, što će istovremeno otvoriti i oko 8.500 novih radnih mesta u 2014. Kompanija će biti od izuzetnog značaja i za izvozno orijentisano poslovanje, posebno sa EU.

Generalni direktor "Er Srbije" Dane Kondić smatra da je studija pokazala važnost snažne, komercijalno uspešne nacionalne avio-kompanije, navodi se u saopštenju te kompanije.

"Jaka 'Er Srbija' je od vitalnog značaja za našu nacionalnu privredu. To stvara radna mesta ne samo u okviru avio-kompanije, već i u nizu drugih važnih sektora. Ona donosi prihod, ne samo našoj kompaniji, već i hiljadama firmi, velikih i malih, koje posluju u našoj zemlji", kazao je Kodnić.

Prvi avion u bojama i sa oznakama "Er Srbija" zvanično će 25. oktobra predstaviti potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić na skupu zaposlenih u ovoj avio-kompaniji, međunarodnih medija, visokih vladinih i drugih zvaničnika.

Vučić će svečano otkriti prvi Erbas A319 tog prevoznika, sa novim znakom, u crvenoj, plavoj i beloj boji, na ceremoniji na beogradskom aerodromu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta