Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Uniqa" preuzela "Basler osiguranje" u Srbiji i Hrvatskoj - Akvizicija vredna oko 75 mil EUR
Kompanija "Uniqa" potpisala je ugovor o preuzimanju srpskih i hrvatskih osiguravajućih kompanija švajcarske "Baloise grupe" - "Basler osiguranja". Ugovor je potpisan 21. oktobra 2013. godine. Ta akvizicija je trenutno predmet odobrenja nadležnih regulatornih organa i antimonopolskih komisija u obe zemlje, a očekuje se da će biti u potpunosti završena u prvom kvartalu 2014. godine. Visina transakcije za obe kompanije iznosi 75 mil EUR.

Volfgang Kindl, član Upravnog odbora osiguravajuće grupacija "Uniqa" i CEO "Uniqa International"-a je ovim povodom izjavio:

- Ovo je zaista izvrsna prilika za "Uniqa"-u da poboljša tržišne pozicije u Hrvatskoj i Srbiji, kao i u celoj Jugoistočnoj Evropi. Verujemo da postoji veliki potencijal za budući rast u regionu. Ova akvizicija u potpunosti podržava naš strateški program "Uniqa" 2.0, i u skladu je sa poslovnim modelom profitabilnog, dugoročnog rasta na našim ključnim tržištima".

"Basler" je u Srbiji započeo poslovanje 2007. godine. Ta osiguravajuća kompanija ima oko 110 zaposlenih, 35.000 klijenata, a u 2012. godini ostvarila je premiju od 3,7 mil EUR. Sa tržišnim učešćem od 0,7% kompanija je zauzimala 13. mesto na srpskom tržištu osiguranja na kraju 2012. godine.

Kompanija koju je prethodno "Basler" preuzeo na hrvatskom tržištu bila je osnovana 1991. godine. U Hrvatskoj, "Basler" ima oko 470 zaposlenih, 148.000 klijenata, a u 2012. godini ostvario je premiju od 53,7 miliona evra. Sa tržišnim učešćem od 4,5 odsto, kompanija je zauzimala šesto mesto na hrvatskom tržištu osiguranja na kraju 2012. godine.

"Uniqa" u Srbiji i Hrvatskoj

U Srbiji, "Uniqa"posluje na polju životnog i imovinskog osiguranja od 2007. godine. U 29 poslovnica širom Srbije, pored sedišta kompanije u Beogradu, kompanija ima 563 zaposlenih, koji brinu o 509.000 klijenata. Sa premijom od oko 39 mil EUR i učešćem od 7,3% na kraju 2012. godine, "Uniqa Srbija" je zauzimala petu poziciju na tržištu osiguranja. Zajedno sa lokalnim "Baslerom", "Uniqa" bi povećala tržišno učešće na 8% u Srbiji.

U Hrvatskoj, "Uniqa" posluje na polju životnog i imovinskog osiguranja od 1999. godine. U 43 poslovnice širom Hrvatske, pored sedišta kompanije u Zagrebu, kompanija ima 409 zaposlenih, koji brinu o 177.000 klijenata. Sa premijom od oko 30 mil EUR i učešćem od 2,5% na kraju 2012. godine, "Uniqa Hrvatska" je zauzimala 11. poziciju na tržištu osiguranja. Zajedno sa lokalnim "Baslerom", "Uniqa" bi povećala tržišno učešće na 7% i zauzela četvrtu poziciju na tržištu u Hrvatskoj.


Komercijalna banka dobila kredit od 20 miliona evra
Komercijalna banka iz Beograda saopstila je u utorak da je od Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE) dobila kreditnu liniju od 20 miliona evra, koja je namenjena podršci mikro i malim preduzećima u Srbiji.

Predsedavajuća Odbora direktora EFSE-a Monika Bek je izjavila da se očekuje da taj novi kredit omogući pristup finansiranju za više od 3.000 mikro i malih preduzeća i poljoprivrednika.

Kako se precizira, sredstva iz te kreditne linije su namenjene za kreditiranje privatnih mikro i malih preduzeća i preduzetnika, uključujući i registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Krediti će, dodaje se, biti odobravani za finansiranje obrtnih sredstava i investicije, kao što su osnovna sredstva, sirovine i drugi inputi, u svim sektorima privrede.

Komercijalna banka ističe da je poslovanje sa mikro i malim preduzećima jedna od osnovnih delatnosti te srpske banke i predstavlja veliki potencijal za njen dalji rast. Dodaje se da uspešna saradnja Komercijalne banke i EFSE u toj oblasti traje od 2009. godine.


Prodati zapisi za 9,4 mlrd. dinara
Uprava za javni dug prodala je 94,3 odsto ponuđenih dvogodišnjih državnih obveznica za ukupno 9,4 milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Te dužničke hartije prodate su po godišnjoj kamatnoj stopi vezanoj za referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije, uz fiksnu marginu od 2,70 odsto, a na naplatu dospevaju 24. oktobra 2015. godine.

Potražnja za zapisima iznosila je 10,9 milijardi dinara, što je 109 odsto obima emisije od 10 milijardi dinara.

Naredna aukcija državnih hartija od vrednosti zakazana je za sutra kada će na prodaju biti ponudjeni pedesettronedeljni zapisi denominovani u evrima u vrednosti 47,9 miliona evra.


Još 2, 5 mil EUR za vodosnabdevanje
Nemačka će uložiti još dva i po miliona evra u projekte vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo energetike.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas o tome sa Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, predstavnicima KfW banke, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i ambasadorom Nemačke u Srbiji Hajncom Vilhelmom.

Ona je sa generalnim direktorom u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke Utom Bolhofom potpisala aneks protokola iz 2013. godine o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 2,5 miliona evra za program "Vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji".

Sa direktorom kancelarije KfW banke Jirgenom Velšofom i gradonačelnicima Kruševca, Užica i Vranja, potpisani su posebni ugovori o investicijama za te gradove.

U okviru bilateralne saradnje sa Nemačkom i KfW u pripremi i realizaciji je šest projekata "Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji", čija je ukupna vrednost oko 200 milion evra.

Cilj programa je obezbeđenje održivog i kontinuiranog snabdevanja stanovništva vodom za piće zadovoljavajućeg kvaliteta i prečišćavanje otpadnih voda u skladu sa domaćom zakonskom regulativom i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Programi se sprovode u 16 gradova srednje veličine u Srbiji, dok su u još toliko opština u toku pripreme za njihovo sprovođenje.


Dolaze nam i holandski privrednici
Ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timermans obećao je da će početkom sledeće godine dovesti u Srbiju veliku holandsku privrednu delegaciju.

Ministar spoljnih poslova Holandije Frans Timermans obećao je da će početkom sledeće godine dovesti u Srbiju veliku holandsku privrednu delegaciju.

Kako je saopšteno sa sastanka sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, ta delegacija bi došla da se upozna "sa mogućnostima unapređenja saradnje i investiranja, posebno u oblasti poljoprivrede".

Oba sagovornika su se saglasila da postoji prostor za dalje proširenje ekonomske saradnje, a posebno za veće prisustvo holandskih investitora.

Timermans je ocenio da je Srbija u poslednjih godinu dana znatno ubrazala proces evropskih integracija.

Vučić je zahvalio Holandiji na podršci u procesu evropskih integracija Srbije i obavestio sagovornika o predstojećim reformama u oblasti pravosuđa i ekonomije, navodi se u saopštenju iz kabineta prvog potpredsednika Vlade.


Pripajanje Privredne banke Poštanskoj štedionici 28. oktobra
U cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema zemlje, Ministarstvo finansija je saopštilo u utorak (22. oktobar 2013. godine) da će predložiti Vladi Srbije usvajanje zaključka, kojim će se omogućiti prenos svih osiguranih i neosiguranih depozita Privredne banke Beograd (PBB), kao i dela imovine PBB-a (gotovine, obavezne rezerve, hartija od vrednosti i kredita koji se uredno vraćaju i dobro su obezbeđeni) na Banku Poštansku štedionicu (BPŠ).

Razlika između iznosa obaveza i imovine PBB-a, koji se prenose na BPŠ, biće pokrivena visoko utrživim državnim obveznicama, navedeno je u saopštenju.

Kako navodi Ministarstvo, "ova mera je nužna jer jedina obezbeđuje stabilnost finansijskog sistema, i opravdana jer je najjeftinija za građane Srbije. Pritom je u obzir uzeto i dalje uspešno poslovanje BPŠ".

Sprovođenjem ove mere svi deponenti PBB-a će, od ponedeljka, 28. oktobra, postati klijenti BPŠ-a i moći će slobodno da raspolažu svojim novcem.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta