Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
GAZPROM: Gradnja Južnog toka u Srbiji počinje u decembru 2013.
Izgradnja gasovoda Južni tok u Srbiji predviđena je za decembar 2013. godine, potvrdio je "Gazprom export" i istakao da pitanje restruktuiranja "Srbijagasa" ne ugrožava Južni tok.

Realizacija projekta se odvija po planu i odluka da će Južni tok biti izgrađen u Srbiji više se ne dovodi u pitanje, navedeno je u saopštenju "Gazprom export"-a.

U "Gazprom export"-u kažu da nisu uočili probleme koji bi mogli da uspore ili obustave gradnju Južnog toka kroz Srbiji, pa ni najavljeno restrukturiranje Srbijagasa sa kojim se gradi taj gasovod kroz Srbiju.

Što se tiče restruktuiranja "Srbijagas"-a to je, kako su istakli, "interni proces Srbije, u koji nećemo i ne možemo da se mešamo."

- Ono što možemo reći je da to sigurno ne ugrožava naš odnos sa našim srpskim partnerima, niti napredak Južnog toka - ističu u tom preduzeću.

- Akcioni plan koji smo potpisali sa našim srpskim partnerima predviđa početak izgradnje Južnog toka u decembru 2013. godine, a prve količine gasa bi trebalo da budu isporučene 2016. godine.

Premijer Ivica Dačić i ministar energetike Zorana Mihajlović ovih dana su, takođe, najavili da gradnja Južnog toka kroz Srbiju treba da počne do kraja godine. Dačić je rekao da su tehničke pripreme za početak radova u toku, dok je ministar energetike napomenula da se očekuje da izgradnja tog gasovoda u Srbiji počne krajem ove ili u prvom kvartalu sledeće godine.

Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju zajednički treba da realizuju ruska kompanija "Gazprom" i srpska "Srbijagas", kroz zajedničko preduzeće, a u izgradnju tog magistralnog gasovoda kroz našu zemlju planirano je da bude uloženo oko 1,7 milijardi evra.

Na projektu će biti angažovano nekoliko hiljada radnika iz domaće građevinske operative, proizvođača opreme i uslužnog sektora.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće 40 milijardi kubnih metara, a ukupna dužina deonice od oko 420 km, uz planirane odvojke za Republiku Srpsku i Hrvatsku.


Srpski "Bitgear" drugi na listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija Centralne Evrope
Firma "Bitgear Wireless Design Services" iz Beograda, koja se bavi elektronikom, zauzela je visoko drugo mesto na rang listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi, zabeleživši petogodišnji rast prihoda od 1872%, objavila je konsultantsko-revizorska kompanija "Deloitte".

Ovo je ujedno i najbolji plasman koji je jedna srpska firma zauzela od kad se ovaj konkurs realizuje u Srbiji. Inače, "Bitgear" je i 2011. godine bio među brzorastućim kompanijama, i to na 10. mestu u kategoriji "Zvezde u usponu".

- Rezultat koji smo ostvarili na ovogodišnjem "Technology Fast 50" projektu je višestruko bitan za nas. Prvenstveno nam je zadovoljstvo zbog visokog plasmana u poređenju sa kompanijama sličnog profila iz regiona, što je priznanje velikom zalaganju i sistematskom radu. Drago nam je što smo inovacijamama u oblasti elektronike uspeli da ostvarimo kontinutet rasta u doba kada Internet i mobilne tehnologije dominiraju. Posebno nam je važno i što na pozitivan način promovišemo Srbiju kao destinaciju gde se inovacijama u tehnologiji pristupa ozbiljno - komentariše Dejan Dramićanin, direktor kompanije "Bitgear Design Services".

Na ovogodišnjoj listi našle su se kompanije iz 8 država centralne Evrope (Srbija, Mađarska, Litvanija, Poljska, Rumunija, Češka Republika, Hrvatska i Slovačka).

Za plasman na dve "Deloitte"-ove rang liste, 50 najbrže rastućih ("Fast 50") i "Zvezde u usponu" ("Rising Stars"), kompanije moraju da ostvare godišnje prihode veće od 50.000 EUR za prvu listu i 30.000 EUR za drugu listu. Za plasman na listu "Velikih 5", kompanije moraju da ostvare izuzetno veliki rast u prethodnih pet godina, i pored ostalog, moraju da imaju godišnji prihod veći od 25 mil EUR u 2012. godini. Kompanije su na listama rangirane na osnovu petogodišnje tj. trogodišnje stope rasta prihoda.

Ovogodišnji pobednik je rumunska Internet kompanija "Vola.ro SRL", koja se po treći put našla na listi 50 brzorastućih tehnolosških kompanija centralne Evrope, sa petogodišnjim rastom prihoda od 5.729% (od 2008. do 2012. godine). Rumunska softverska firma "INSOFT Development & Consulting SRL" je najbolje plasirana kompanija na listi "Zvezde u usponu". U kategoriji "Velikih 5", poljska frima "GOCLEVER Sp. z.o.o." se našla na prvom mestu, kao najbrže rastuća kompanija.

Prosečan petogodišnji rast najbrže rastućih centralno evropskih kompanija na listi je dosta niži u odnosu na prošlu godinu i iznosi 671 %.

Većina kompanija sa najbržim rastom dolazi iz Poljske, njih 22 se našlo na listi. Veoma dobro su zastupljene Mađarska sa 8 kompanija, Rumunija sa 6 i Češka sa 5 kompanija. Zauzevši 29 mesta, softverske kompanije i dalje dominiraju listomn (58%). Prate ih kompanije čije je poslovanje u vezi sa internetom (26%), dok su ostali tehnološki segmenti na listi zastupljeni u značajno manjoj meri, navedeno je u saopštenju kuće "Deloitte".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta