Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
JGL preuzima kompaniju "BG Pharm" - Riječka kompanija planira da u poslovanje u Srbiji uloži 2 mil E
"Jadran Galenski Laboratorij" je preuzeo preduzeće "BG Pharm" ustečaju, a kako je saopštila ta riječka kompanija, vrednost ove investicije u Srbiji, uz planirana ulaganja i tehnološko opremanje, procenjuje se na 2 mil EUR.

Ovom kupovinom, riječki JGL je preuzeo proizvodni i skladišni prostor kompanije"BG Pharm" u Sopotu kraj Beograda, deo opreme, kao i dvadesetak registrovanih licenci.

- S obzirom na pokretanje proizvodnje koja će velikim delom biti usmerena na domaće, a delimično na izvozna tržišta, verujem da će srpsko zakonodavstvo znati da prepozna naš status domaćeg proizvođača, značajno investiranje u tehnologiju, a što je najvažnije, i otvaranje novih radnih mesta. JGL će ovim korakom nesumnjivo imati i konkurentnu prednost i značajne carinske uštede na tržištima s kojima Republika Srbija nema carina, odnosno ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini poput Rusije, Kazahstana, Belorusije, Turske, kao i svih zemalja CEFTA-e – izjavio je Ivo Usmiani, predsednik uprave JGL.

Kako je naveo, s obzirom na to da JGL u Srbiji već godinama ima kćerku kompaniju, osnivanjem zasebnog pravnog lica, koje će spojiti dve celine, mogu dobiti državne subvencije za novootvorena radna mesta koje nisu zanemarive.

- Naš proces selekcije kandidata koji imaju specifičan set kompetencija i znanja iz područja oblikovanja lekova, tehnološkog razvoja, kontrole i osiguranja kvaliteta, već je započeo - rekao je Ivo Usmiani spominjući i liberalniju poziciju kompanije u Srbiji zbog patentnih zaštita koje nameće Evropska unija, a koje se u Hrvatskoj poštuju od 1. jula 2013.

U ovoj godini JGL planira izvoz u zemlje Jugoistočne Evrope od oko 6,7 mil EUR, kao i na tržištu CIS-a (Rusija, Ukrajina, Kazahstan), u regiji nastupa sa širokim portfeljem u nekoliko odabranih terapijskih segmenata – ginekologiji, oftalmologiji, pedijatriji, otorinolaringologiji, gastroenterologiji i dermatologiji.

S prosečnim i kontinuiranim godišnjim organskim rastom od 25% u dosadašnje 22 godine postojanja, ovo je najbrže rastuća hrvatska farmaceutska kompanija i trenutno se nalazi na trećem mestu u nacionalnoj farmaceutskoj industriji. Ukupni konsolidovani prihodi JGL Grupe narasli su s 1.500.000 kuna u 1991.godini na 800.000.000 kuna u 2012. godini, pri čemu je udeo izvoza u prodaji iznosio 75%.


Italijani zainteresovani za kupovinu surduličke fabrike "Zastava Pes"
Za kupovinu surduličke fabrike "Zastava Pes" ("RS Partner Pes"), zainteresovani su italijanski proizvođači sanitarije, prenosi portal "Jugmedia".

Opština Surdulica inače planira da na primeru ovog preduzeća promoviše novu ponudu za strane investitore.

- Država preko SIEPA-e daje veliki novac stranim investitorima koji grade fabrike u našoj zemlji, a sa druge strane imamo puno praznih fabričkih hala koje ničemu ne služe - kaže predsednik opštine Novica Tončev u izjavi za portal "Jugmedia".

On predlaže da umesto para iz budžeta investitorima ponudimo po nižoj ceni ili čak besplatno prazno fabričke hale pod uslovom da oni zaposle određen broj ljudi, koji će zavisiti od veličine proizvodnje.


Klijenti PBB od danas u PŠ
Klijenti Privredne banke Beograd od danas su u Banci Poštanska štedionica.

Svako od njih na sajtu može da proveri da li je njegov račun preuzet, rekao je danas direktor Sektora za poslove sa stanovništvom u Štedionici Zoran Rosić.

"Sredstva su preneta normalno" i biće samo potrebno da klijent dodje na šalter Banke Poštanska štedionica i potpiše novi ugovor, rekao je Rosić za RTS-a.

On je najavio da će "scenario preuzimanja biti približno isti" kao u slučaju još dve propale državne banke - Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine i dodao da "Poštanska štedionica u tome ima iskustvo".

S obzirom na to "da postoje razlike izmedju depozita i potraživanja", Rosić je rekao da Štedionica očekuje pomoć države.

Banka Poštanska štedionica preuzela je od danas klijente - pravna i fizička lica, korisnike kreditnih kartica PBB, koji su uredno izmirivali obaveze i primali zaradu na tekuće račune otvorene kod PBB, s obzirom da je republička vlada u petak dala "zeleno svetlo" za ovo pripajanje.


"Montavar Metalna Lola" stiže i na norveško tržište - Gotovo 90% opreme za termoelektrane i hidroele
Posle Nemačke i Švedske, kompanija "Montavar Metalna Lola" proširila se i na tržište Norveške. Kako je u razgovoru za "eKapiju" rekao menadžer beogradske kompanije Bojan Veličković, "Montavar" je sa norveškom kompanijom "Energi Teknikk" ugovorio proizvodnju ukupno šest kućišta turbina za male i srednje hidrocentrale vrednosti oko 400.000 EUR. Prve tri su već isporučene, a dostava ostalih je planirana do kraja godine.

- U našem pogonu proizvodimo kućište turbina i uvodne cevi koje šaljemo našim norveškim partnerima. Oni od svojih drugih kooperanata dobijaju druge delove koje montiraju i šalju proizvod do krajnjeg kupca – kaže Veličković

Naš sagovornik dodaje da ima dogovor sa norveškom kompanijom da će se ta sardnja nastaviti i da će ugovori biti veće vrednosti, jer im je skandinavsko tržište zanimljivo.

Inače, kompanija "Montavar Metalna Lola" proizvodi opremu za termoelektrane i hidroelektrane, odnosno metalne i čelične konstrukcije. Vlasnik kompanije Goran Mladenović je 2007. godine privatizovao deo velike državne firme "Ivo Lola Ribar" iz Železnika. U tom trenutku "Montavar" grupaciju su sačinjavale firme u Mariboru i Nikšiću, a danas su članice "Montavar Metalna Lola" u Beogradu i "Metalvar" u Mariboru, gde je Mladenović većinski vlasnik.

- Sva proizvodnja na teritoriji Srbije nalazi se u Železniku. Ukupno imamo 240 radnika. U samom proizvodnom pogonu zaposleno je 130 radnika, a ostali su angažovani na remontima i montaži naših proizvoda širom Evrope – ističe Veličković i dodaje da je u poslednjih godinu dana broj radnika u toj firmi povećan za 80%.

Iako je "Montavar" uglavnom prepoznatiljiv po svojim projektima u oblati hidroenergetike, zanimljivo je da je ova firma bila prva iz Srbije koja je bila angažovana na projektu izgradnje fabrike biogasa u Geteburgu.

- U prvom kvartalu ove godine se u pogonu u Železniku završila proizvodnja kompletnog cevovoda za tu fabriku oko 450 tona. Te proizvode smo transportovali u Švedsku, a tamo su naši radnici iz Beograda sa kolegama iz Maribora završili te radove početkom oktobra – navodi sagovornik "eKapije".

Osim geteburške fabrike, kao svoj najvažniji projekat u proteklih pet do šest godina u "Montavaru" navode serijsku proizvodnju oko 140 šasija za autokranove za nemačku kompaniju "Manitowoc Crane Group" nosivosti oko 80 tona.

Zaiteresovani i za domaće tržište

Vrednost izvoza komopanije "Montavar Metalna Lola" na godišnjem niovou u 2012. iznosio je oko 10 mil EUR, a gotovo 90% proizvodnje namenjena je izvozu. Međutim, u poslednje četiri godine "Montavar" je imao i koliko značajnih projekata na domaćem tržištu.

Veličković među tim projektima izdvaja izradu sistem za odlaganje pepela u TE "Kostolac", izradu pet paralelnih cevovoda dužine za TE Kostolac, zatim odložne strele bagera za "Kolubaru", kao i montažu unutrašnjeg cevovoda na vodovod Makiš 2 u Ostružnici. Kako navodi, sarađuju i sa našim velikim energetskim sistemima kao što su TE "Nikola Tesla" (TENT) i HE "Đerdap".

- Želimo da taj udeo poslovanja u Srbiji bude veći. Mislimo da smo stekli mnoga znanja koja bismo mogli da promenimo na domaćim projektima i da zajedno sa našim inostranim partenirama učestujemo na tenderima u Srbiji – smatra naš sagovornik i dodaje da će učestvovati na tenderima za izradu cevovoda za Južni tok.

Štand firme "Montavar" na Sajmu energetike

Neprocenjivo iskustvo iz Slovenije

Bojan Veličković ističe i da imaju veliku pomoć kolega iz "Metalvara" koji imaju ogromno iskustvo u oblasti montaže.

- Kolege iz Maribora su radili na revitalizaciji termoenergetskih postrojenja u Nemačkoj, Finskoj, Švedskoj, Austriji, pa nam njihovo iskustvo mnogo znači. Proizvode iz naših pogona u Železniku, u saradnji sa našim radnicima montiraju na zapatnoevropskim projektima i na tu saradnju smo jako ponosni – kaže Veličković.

"Montavar Metalana Lola" se predstavio na ovogodšnjem Sajmu energetike u Beogradu zajedno sa slovenačkim "Metalvarom" i norveškim patnerom "Energi Teknikk".


Turske kompanije zainteresovane za ulaganje u Suboticu
Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja, primili su 18. oktobra u Gradskoj kući ambasadora Turske u Srbiji Mehmeta Kemala Bozaja.

Kroz razgovor, oni su predstavili potencijale Subotice za ulaganje, kao i podatke o tome koje su sve firme do sada investirale u tom gradu.

Predstavnici lokalne samouprave istakli su i činjenicu da Subotica leži na koridoru 10, što je prednost i u razvoju turističkih potencijala Palića, što je ambasador Turske ocenio kao zanimljivu zemu za buduću saradnju.

Palić i Subotica se nalaze na pola puta između destinacije koju državljani Turske koji rade u Evropi, koriste po dolasku u svoje matične zemlje, pa mogu biti dobro mesto za ulaganje u turizam.

Ambasador Turske istakao je da je grad Subotica strateški veoma zanimljiv grad za investiranje.

- U Turskoj postoji veliko interesovanje za dolazak investitora u Suboticu i ceo ovaj region, a na sličan način smo pratili i sve projekte vezane za Beograd. Na poziv gradonačelnika, posetio sam i Slobodnu zonu, da bih video ko je tamo ulagao i preneo utiske turskim investitorima - kazao je Mehmet Kemal Bozaj.

On je istakao da bi pre svega trebalo sagledati mogućnosti saradnje u tri bazične oblasti – turizma, kulturne razmene i zdravstvu.

Gradonačelnik Subotice je istakao da potencijala za saradnju ima i u tekstilnoj industriji, ali ni da bi izgradnja turističkog objekta mogla biti veoma zanimljiva.


"Japan tobacco international" 30. oktobra pušta u rad novu liniju u Senti
Kompanija "Japan tobacco international" najavila je da će u sredu, 30. oktobra, svečano pustiti u rad novu liniju za obradu duvana u svojoj fabrici u Senti.

Kako je saopšteno, nova linija deo je ovogodišnjih ulaganja kompanije JTI u Srbiji u iznosu od 6 mil USD.

Puštanju u rad nove linije prisustvovaće ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki, generalni direktor i potpredsednik kompanije JTI za Zapadni Balkan Kris Vuds i potpredsednik proizvodnje duvana na globalnom nivou u JTI Džejms Riordan.


Japan Tobacco International to commission new line in Senta on October 30th
Japan Tobacco International (JTI) has announced that it will ceremoniously commission a new tobacco processing line in its factory in Senta on Wednesday, October 30th.

This new line is part of JTI's promised USD 6 million investments in Serbia in 2013.

The ceremony of putting the new line into operation will be attended by Agriculture Minister Dragan Glamocic, Japanese Ambassador to Serbia Masaphumi Kuroki, JTI General Manager and Vice President for the Western Balkans Chris Woods, and JTI Vice President of Tobacco Production James Riordan.


Zaduženja putem državnih hartija od vrednosti u novembru 24 milijarde dinara i 150 mil EUR
Uprava za javni dug planirala je za novembar aukcije državnih hartija od vrednosti u dinarima u iznosu od 24 milijarde i hartija denominovanih u evrima od 150 miliona, objavila je ta uprava.

Za 6. novembar planirana je aukcija dvogodišnjih državnih obveznica sa godišnjim kuponom od 10% u iznosu od pet milijardi dinara, a dan kasnije aukcija tromesečnih državnih zapisa vredna četiri milijarde dinara.

Za 19. novembar zakazana je aukcija petogodišnjih državnih obveznica sa godišnjim kuponom od 10% od pet milijardi dinara.

Nedelju dana kasnije planirana je aukcija dvogodišnjih amortizacionih obveznica sa varijabilnim kuponom, pri čemu je godišnji kupon jednak referentnoj kamatnoj stopi, uvećanoj za fiksnu maržu, u iznosu od 10 milijardi dinara.

Za 12. novembar zakazana je aukcija pedesettronedeljnih državnih zapisa u iznosu od 50 mil EUR, a za 20. novembar aukcija dvogodišnjih državnih obveznica sa godišnjom kuponskom stopom od 4,5%, od 100 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta