Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Prvi investicioni forum Srbije u Londonu
Vlada Srbije u utorak u Londonu priredjuje prvu investicionu konferenciju na kojoj će poslovni ljudi i investitori imati priliku da se obaveste o mogućnostima ulaganja u Srbiju.

Na skupu "Serbia Investment Day" bi trebalo da govore premijer i vicepremijre Srbije, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.

To će biti prilika za podroban uvid u mogućnosti ulaganja u ključne sektore auto-industrije, tehnologije i telekomunikacija, proizvodnje hrane i pića, kao i energetike, najavila je Britansko-srpske privredna komora u pozivu firmama-članicama.

Očekuje se da se će se razgovarati i o političkim i finansijskim pitanjima, uključujući formalan početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, Turskom i Rusijom.

Po podacima Britansko-srpske privredne komore, 70 britanskih kompanija izrazilo interesovanje za investiranje u privredu Srbije, posebno u rudarstvo, energetiku, telekomunikacije, poljoprivredu, turizam i obuku preduzetnika.

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Velike Britanije je 2012. godine imala vrdnost 385,6 miliona dolara, uz deficit Srbije od 85 miliona dolara.


Rakovica prva dobija "Lidl"
Nemački diskontni lanac "Lidl" svoj prvi supermarket u Beogradu gradiće u Rakovici! Ovo je u ponedeljak (28. oktobra 2013.) potvrđeno "Novostima" u ovoj opštini. Međutim, predstavnici kompanije "Lidl" nisu želeli da komentarišu, niti da otkriju tačnu lokaciju.

- Jedina lokacija u Beogradu koju je izabrao nemački "Lidl" je na našoj teritoriji - kažu iz Odseka za informisanje Opštine Rakovica. - Pored Rakovice, "Lidl" je obezbedio još 15 lokacija i u fazi je ekspanzije na srpskom tržištu.

Kako u Rakovici objašnjavaju, ohrabrujuća je činjenica da su ovu opštinu u "Lidlu" prepoznali "ne samo kao atraktivnu lokaciju za ulaganje, već i ozbiljnu lokalnu samoupravu sposobnu da kao poslovni partner obezbedi svu neophodnu plansku dokumentaciju, kao i da olakša birokratske prepreke".

- Iz kompanije "Lidl" imamo uveravanja da će radovi na izgradnji objekta početi do kraja 2014. - kažu u opštini Rakovica.


Veća proizvodnja u RTB Boru
U Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor za devet meseci ove godine proizvodnja plemenitih metala, zlata i srebra, bila je veća za 10 odsto od plana, saopštila je u utorak ta kompanija.

Prošle godine u RTB-u je proizvedeno 900 kilograma zlata.

Prema podacima RTB-a, u tom preduzeću proizvedeno je 27.900 tona katodnog bakra, što je 90 odsto od godišnjeg plana i 3.600 tona više nego u istom periodu prošle godine.

"Rudari Bora i Majdanpeka su za devet meseci iskopali 12,3 miliona tona rude, čime je plan premašen za dvadesetak odsto", navode u RTB-u.


UN odobrile izvoz "Zastava Oružja" u Libiju vredan 100 mil USD-Prvi kontingent kreće do aprila 2014.
Nadležni komitet Ujedinjenih nacija nedavno je odobrio ugovoreni izvoz "Zastavinog" pešadijskog naoružanja (mitraljeza, pušaka, snajpera, potcevnih bacača granata...) u Libiju, u vrednosti od čak 103 mil USD. Taj "posao decenije" kragujevačke fabrike, o kojem je "Danas" već pisao, startovaće po aktiviranju ugovora, odnosno uplate avansa libijske strane, nakon čega bi prvi kontingenti mogli da krenu već do kraja prvog kvartala naredne godine.

U prilog tim procenama idu i informacije da "Zastava Oružje" na lageru ima potrebne materijale za početak proizvodnje oružja za Libiju, te da se do kraja godine, pored već uloženih 1,2 mil EUR, očekuje nova investicija od još 6 mil EUR u nabavku savremene opreme (numeričkih i specijalnih mašina), kao i u proširenje kapaciteta i modernizaciju pogona za termičku obradu i izradu cevi. Podsetimo, državno - vojne delegacije Libije proletos u dva navrata boravile su u "Zastavi Oružju", gde su su na fabričkom i strelištima u "Ilinoj vodi" i na "Jasiku" isprobavale streljaško-tehničke karakteristike pešadijskog naoružanja. Ugovor o izvozu potpisan je letos, a doskoro se čekalo da taj poslovni aranžman odobri nadležni komitet UN.

"Zastava Oružje", najstarije industrijsko preduzeće u Srbiji i na Balkanu, koje ovih dana obeležava 160 godina postojanja i rada, u 2013. će na inostranim tržištima, prodajom znatno više od 100.000 "cevi" (mitraljeza, pušaka, lovačkih karabina, malokalibarskih pušaka, pištolja, revolvera i drugog), zaraditi oko 40 mil USD, što je rekordni izvoz te fabrike u poslednje dve decenije.

Kragujevački oružari trenutno izvoze u više od 50 zemalja širom planete, među kojima je čak i Grenland, a najznačajnija eksportna destinacija i ove godine je Amerika, koja je bila i ostala najveće, najprestižnije i najprobirljivije oružarsko tržište na svetu. "Zastavina" fabrika oružja za devet ovogodišnjih meseci u Ameriku je, posredstvom tamošnjeg poslovnog partnera, izvezla 80.000 poluatomatskih i drugih lovačkih karabina, kao i određene kontingente malokalibarskih pušaka i pištolja.

U "Zastava Oružju", na osnovu ugovora sa poslovnim partnerom, tvrde da će u Ameriku ove godine ukupno biti izvezeno oko 110.000 "cevi", u vrednosti od 25 mil USD, što je najbolji izvozni rezultat kragujevačke fabrike na američkom tržištu ikada. Još oko 15 mil USD "Zastavini" oružari zaradiće na ostalim svetskim tržištima, od kojih su, posle Amerike, najznačajnija ona na kojima se prodaje vojno naoružanje, kakva su Irak, Avganistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, čija delegacija je, krajem prošle nedelje, prisustvovala obeležavanju jubileja najstarije fabrike u Srbiji i na Balkanu.

U planu top i novi mitraljez

"Zastava Oružje" uskoro planira proizvodnju protivavionskog topa u NATO kalibru od 30 mm, koji može da se instalira na sva borbena vozila i helikoptere, i kojim se u fabriku delimično vraća artiljerijski program, oduzet još sredinom prošlog veka, zbog navodne ili stvarne opasnosti od napada Staljinovog SSSR-a. Stručnjaci "Zastave" razvili su novi mitraljez sa metkom u NATO kalibru 5,56 , čiji će kvalitet, kako se očekuje, biti u rangu "Zastavinog" teškog mitraljeza 12,7, tipa "kojot" i pešadijskog M 84 - koji slove za najpouzdanije na svetu. Razvijen je i potcevni bacač granata, takođe u NATO kalibru.


Prodati zapisi za 10 milijardi dinara
Uprava za javni dug prodala je danas sve ponuđene pedesettronedeljne državne zapise za ukupno 10 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Te dužničke hartije prodate su po godišnjoj kamatnoj stopi od 10,14%, a na naplatu dospevaju 6. novembra 2014. godine.

Potražnja za zapisima iznosila je 18,1 milijardu dinara, što je 181,5% obima emisije.

Naredna aukcija državnih hartija od vrednosti zakazana je za 6. novembar kada će na prodaju biti ponuđene dvogodišnje obveznice ukupne vrednosti pet milijardi dinara.


"Impol Seval" očekuje rekordnu proizvodnju do kraja 2013. godine
Valjaonica aluminijuma "Impol Seval" proizvešće do kraja godine preko 48 hiljada tona hladno valjanih proizvoda, što je rekord u istoriji fabrike, rekao je direktor te fabrike, Ninko Tešić na konferenciji povodom Dana firme i 38. godišnjice fabrike.

- Proizvodnja, iako rekordna, ipak je ispod plana koji predviđa 50.000 tona. Čak 97% proizvodnje namenjeno je izvozu, od kojeg smo u ovoj godini do sada ostvarili oko 75 mil EUR, što je za 3,8 miliona više nego u istom periodu prošle godine. Najviše izvozimo na tržište Nemačke i Rusije - kaže Tešić.

Direktor "Impol Sevala" je naglasio da će poslovnu godinu kompanija završiti sa pozitivnim finansijskim rezultatom, ali će dobit biti manja od planirane.

- Ostvarivanje pozitivnog finansijskog rezultata omogućiće isplatu "trinaeste plate" u visini zarade za svakog zaposlenog. S ovom isplatom, prosečna neto zarada u "Impol Sevalu" će, na godišnjem nivou, biti preko 60 hiljada dinara - dodaje Tešić.

Povodom Dana firme, 593 zaposlenena, od kojih i 29 novoprimljenih u ovoj godini, danas su primili nagradu od po 17.300 dinara.

Tešić je istakao da je "Impol Seval" usvojio strategiju razvoja od 2014. do 2020. godine, kojom su predviđene investicije u dalji razvoj proizvodnje od 26,5 mil EUR sopstvenih sredstava.

- Tako ćemo stvoriti uslove za povećanje proizvodnje hladno valjanih proizvoda sa sadašnjih 50 hiljada na 65 hiljada tona. Povećanjem kapaciteta, uz potpunu uposlenost livničkih kapaciteta i povećanje proizvodnje bojenog programa sa 12 hiljada u 2014. godini na 25 hiljada tona u 2020. "Impol Seval" će obezbediti stabilnost poslovanja na duži rok - rekao je Tešić.

On je poručio da, iako je već izvesno da će ekonomski ambijent u Srbiji naredne biti teži nego ove godine, menadžment "Impol Sevala" to ne obeshrabruje, pa očekuju uspešno poslovanje i dogodine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta