Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kompanija MLH uskoro počinje izgradnju mini hidrocentrale kod Prokuplja
Kompanija MLH uskoro počinje izgradnju mini hidrocentrale snage 350 kilovata u Rastovnici kod Prokuplja.

Direktor kompanije osnovane sredstvima srpske dijaspore iz SAD Vojin Lepojević kaže da su na ideju došli po nagovoru tadašnjeg direktora prokupačkog Biznis inkubator centra Aleksandara Jelića.

- Kako je administrativna procedura za izgradnju jedne male hidroelektrane izuzetno komplikovana jer je potrebno preko 40 različitih dozvola, mišljenja i saglasnosti, tu je od presudne važnosti efikasnost opštinske uprave u izdavanju potrebnih dokumenata. Dosadašnja saradnja sa opštinom Prokuplje je bila besprekorna - naglašava Lepojević.

On dodaje da je neophodno pribaviti još neka dokumenta i da je planirano da izgradnja započne na proleće.

U hidroelektranu kompanija će uložiti 700.000 EUR.


"Gorenje" planira rast proizvodnje u Staroj Pazovi
Premijerka Slovenije Alenka Bratušek i slovenačka privredna delegacija posetili su sinoć Fabriku bojlera i toplotnih pumpi "Gorenje" u Staroj Pazovi, gde je istaknuto da ova fabrika planira povećanje proizvodnje za 5 do 10% godišnje.

Član uprave "Gorenja" Branko Apat naglasio je da će fabrika narednih godina postepeno prelaziti sa proizvodnje bojlera na još veću proizvodnju toplotnih pumpi, koje rade pomoću obnovljivih izvora energije.

Prelazak na proizvodnju toplotnih pumpi, kazao je Apat novinarima, potrajaće neko vreme, a narednih godinu dana do dve, fabrika će se tehnološki usavršavati.

Prema njegovim rečima, proizvodnja toplotnih pumpi znači kompleksniju proizvodnju i više posla u fabrici.

On je napomenuo da je transformacija u proizvodnji neophodna zbog toga što se u Evropi, koja je jedno od glavnih tržista "Gorenja", sada donosi novo zakonodavstvo po pitanju štednje struje, što će uticati na smanjenje proizvodnje bojlera.

Apat je najavio da se u fabrici za proizvodnju veš mašina "Gorenje" u Zaječaru pripremaju veliki planovi naredne godine, u saradnji sa japanskim "Panasonic"-om, koji je dokapitalizovao grupu "Gorenje".

Apat je podsetio da Gorenje ima fabrike u Valjevu, Zaječaru i Staroj Pazovi i da je proizvodnja proširena na sve tri lokacije.

U Staroj Pazovi "Gorenje" je u početku, pre šest godina, zapošljavalo 50 do 100 ljudi, a sada radi 430. U toj fabrici godišnje se proizvede oko 500.000 bojlera i toplotnih pumpi.

Plan rasta u toj fabrici je svih ovih godina bio iznad očekivanja, a godišnjii promet fabrike je 320 mil EUR, od čega se u Srbiji prodaje 10%, a ostalo ide u izvoz u istočnu i zapadnu Evropu.

Fabrika je četvrta u Evropi po proizvodnji bojlera i u njoj se koristi 60% sirovina i materijala iz Srbije.

"Gorenje" je u Srbiji do sada investiralo 100 mil EUR, zapošljava 1.500 radnika, a godišnji izvoz je vredan oko 130 mil EUR.


"Matijević" želi da preuzme preostalih 10,51% akcija "Ravnice"
Industrija mesa "Matijević" objavila je nameru da preuzme preostalih 10,51% akcija preduzeća "Ravnica" iz Bajmoka.

Kako se navodi u tekstu namere, objavljenom na sajtu Beogradske berze, "Matijević", zajedno sa preduzećem "Ekolab" iz Novog Sada, poseduje 89,49% akcija tog preduzeća, a planira da ponudu za preuzimanje objavi u roku od 15 dana, nakon što podnese zahtev Komisiji za hartije od vrednosti.

Industrija mesa "Matijević" je i 2011. godine imala otvorenu ponudu za preuzimanje preostalih akcija, kada je posedovala 66,18% akcija "Ravnice", međutim po ceni od 300 dinara po akciji otkupljeno je svega 6,41% akcija.

Akcije "Ravnice" listirane su na Beogradskoj berzi, a trenutna tržišna kapitalizacija preduzeća iznosi nešto više od 746 miliona dinara.

Preduzeće "Ravnica" iz Bajmoka bavi se ratarskom i stočarskom proizvodnjom, a zapošljava 140 radnika.


Prodati zapisi za tri mlrd. dolara
Uprava za javni dug prodala je danas sve ponuđene šestomesečne državne zapise za ukupno tri milijarde dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Te dužničke hartije prodate su po godišnjoj kamatnoj stopi od 9,50 odsto, a na naplatu dospevaju 3. aprila 2014. godine.

Potražnja za obveznicama iznosila je 4,8 milijardi dinara, što je 160 odsto obima emisije.

Naredna aukciji državnih hartija od vrednosti zakazana je za 8. oktobar kada će na prodaju biti ponuđene obveznice denominovane u evrima ukupne vrednosti 50 miliona evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta