Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"DDOR Garant" preuzeo upravljanje fondovima "Societe Generale Štednja" i "Societe Generale Ekvilibri
Societe Generale Srbija i "Sogecap Insurance France", akcionari Društva za upravljanje (DZU) dobrovoljnim penzijskim fondom "Societe Generale Penzije", objavljuju da su u procesu prenosa prava upravljanja dobrovoljnim penzijskim fondovima "Societe Generale Štednja" i "Societe Generale Ekvilibrio" na DZU "DDOR-Garant".

Kako je danas saopšteno iz Societe Generale banke, za pet godina postojanja, Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom "Societe Generale Penzije" zaključilo je više od 15.000 ugovora o članstvu, upravlja imovinom od preko 420 miliona dinara, a prosečni godišnji prinosi ostvareni od početka poslovanja svrstavaju fondove "Societe Generale Štednja" i "Societe Generale Ekvilibrio" među lidere na tržištu.

- Prenos prava upravljanja ni na koji način neće ugroziti prava i interese postojećih članova, jer se ovim obezbedjuje njihovo dalje postojanje, kao i očuvanje njihovih investicionih načela. Štaviše, "DDOR-Garant" će nastaviti da prodaje investicione jedinice penzijskih fondova kroz mrežu ekspozitura Societe Generale Srbija, koristeći i dalje visoko kvalitetne usluge licenciranih ličnih bankara - izjavila je Sonja Miladinovski, član Izvršnog odbora Societe Generale Srbija.

Odluka o prenosu prava upravljanja je posledica trenda visoke koncentracije u industriji dobrovoljnih penzijskih fondova, pri čemu tržišno učešće "Societe Generale Penzije" iznosi oko 2%. Budući da je od pet trenutno aktivnih društava za upravljanje, Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom "Societe Generale Penzije" osnovano značajno kasnije, ocenjeno je da je i u interesu članova fondova "Štednja" i "Ekvilibrio" da se pravo upravljanja prenese na društvo sa jačim tržišnim učešćem i većom imovinom pod upravljanjem. Iz tih razloga, akcionari "Penzije" su se postarali da pronadju partnera, koji će, u skladu sa visokim standardima poslovanja preuzeti upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima "Štednja" i "Ekvilibrio".

Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom "DDOR Garant" prisutno je na tržištu sedam godina, zaključilo je do sada oko 70.000 ugovora sa svojim članovima i upravlja imovinom od preko 3,2 milijarde dinara. Društvo "DDOR – Garant" će obavestiti sve članove o preuzimanju fondova i dati im neophodne informacije, dodaje se u saopštenju Societe Generale banke.

Narodna banka Srbije dala je inicijalnu saglasnost na Ugovor o prenosu prava upravljanja između društava "Societe Generale Penzije" i "DDOR-Garant". U narednom periodu, očekujemo da će Narodna banka Srbija izdati DZU "DDOR-Garant" dozvolu za upravljanje fondovima "Štednja" i "Ekvilibrio", nakon čega će DZU "Societe Generale Penzije" prestati sa radom, zaključuju u Societe Generale.


Telenor zadržao isti nivo prihoda
Prihodi kompanije Telenor Srbija u trećem kvartalu 2013. godine iznosili su 11,312 milijardi dinara, saopšteno je iz te kompanije.

Time je, kako se navodi, zadržan jednak nivo prihoda u odnosu na isti period prošle godine.

Baza korisnika je, kako navode u Telenoru, stabilna u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 3,2 miliona. Usredsređenost na kapitalne investicije u 2013. godini odraz je neprekidnog širenja i unapređenja mreže i IT sistema.

"Srpska privreda suočava se sa kontinuiranom stagnacijom i zajedno sa još intenzivnijom konkurencijom na tržištu neminovno utiče na naše poslovanje. Mi se uspešno suočavamo sa ovim izazovima održavajući jake prihode i dalje jačajući našu tržišnu poziciju", izjavio je Erlan Neten, izvršni finansijski direktor kompanije Telenor Srbija.

"Ovo oslikava našu posvećenost uvođenju novih usluga i kontinuiranom unapređenju kvaliteta, koji i dalje predstavljaju naš najveći prioritet. Ulaganja u povećanje brzine, dostupnost i jednostavnost korišćenja naših usluga nastaviće se uz snažno fokusiranje na našu mrežu i informacione sisteme", poručio je on.

U trećem kvartalu 2013. godine, Telenor grupa ostvarila je prihod od 26 milijardi norveških kruna, što predstavlja organski rast prihoda od jedan odsto.

Operativni i neoperativni profit pre odbijanja kamate, poreza na prihod i troškova amortizacije (EBITDA) iznosi 9,6 milijardi norveških kruna, dok je EBITDA marža bila 37 odsto, a operativni novčani tok 5,9 milijardi norveških kruna.


Spoljnotrgovinska razmena oko 19,41 milijardi evra
Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u periodu januar-septembar bila je oko 19,41 milijardi evra, što je za 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je u četvrtak Republički zavod za statistiku (RZS) Srbije.

Iskazano u dolarima, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u prvih devet meseci 2013. godine bila je oko 25,56 milijardi ili za 16,1 odsto veća nego u istom periodu 2012. godine.

Izvezeno je robe u vrednosti od oko 8,1 milijardi evra ili za 26,7 odsto više u nego u periodu januar-septembar 2012. godine, dok je uvoz bio 11,29 milijardi evra ili za 4,8 odsto veći.

Deficit u periodu januar-septembar, prema podacima RZS, bio je oko 3,19 milijardi evra, što čini smanjenje od 27,2 odsto u odnosu na isti period 2012. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom, iznosi 71,8 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 59,3 odsto.

U strukturi izvoza i uvoza po nameni proizvoda najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju (53,1 odsto i 63 odsto), roba za široku potrošnju (39 i 18,7 odsto) i oprema (7,8 odsto i 10,7 odsto).

Prema podacima RZS, u periodu januar-septembar, spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 62,8 odsto ukupne razmene.


Bankari ipak opraštaju dug "Galenici", uskoro i prodaja fabrike?
"Galeniku" od stečaja jedino mogu spasti banke, kojima duguje oko 150 mil EUR. Kako saznaje "Blic", svesni da bi zemunska fabrika vrlo lako mogla da ode u stečaj, pojedini bankari sada su spremni da "Galenici" oproste deo duga, što je uslov nekoliko investitora i da kupe "Galeniku".

- Preostali, manji deo duga, išao bi u privatizaciju. Za "Galeniku" se već interesuje nekoliko kompanija, ali su njihovi uslovi da ova fabrika bude čista u smislu dugovanja. Zaposleni nisu problem jer u "Galenici" nema viška. Sada je realno prvo očekivati da banke otpišu deo potraživanja, a onda i tender. I sve to će ići veoma brzo - kaže dobro obavešten izvor "Blica".

Ministar privrede Saša Radulović ponudio je ranije bankama da dugove "Galenike" pretvore u vlasništvo u ovoj fabrici. Bankari ovu opciju tada nisu i prihvatili, ali su u međuvremenu shvatili da država neće bežati od stečaja koji bi ih mnogo više koštao.

"Galenika" duguje oko 200 mil EUR, četiri puta više od svoje vrednosti.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta