Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kreće proizvodnja u „Jugoremediji”
Početkom sledeće nedelje u pogonima zrenjaninske Fabrike lekova „Jugoremedija”, koji stoje već duže vremena, ponovo kreće proizvodnja. Deo radnika ove nekada renomirane farmaceutske fabrike opet se našao na svojim radnim mestima, a vest će obradovati i pacijente, jer će se na našem tržištu, nakon nestašice, pojaviti njeni poznati lekovi.

„Jugoremedija” je nakon neuspešne privatizacije i niza problema završila u stečaju, a u tom procesu pogone je zakupila firma „Union-medik” – Novi Sad. Sada ubrzano teku pripreme za obnovu proizvodnje. Neki delovi fabrike već su u funkciji. Laboratorija obavlja analize i uzorkovanje sirovina koje su stigle u magacine, a 39 bivših radnika ove farmaceutske kuće angažovano je na svojim radnim mestima. Očekuje se da od 18. novembra proizvodnja potpuno krene.

Do početka proizvodnje ovde će biti angažovano ukupno 86 radnika. U toku je i obaveštavanje svih značajnijih dosadašnjih poslovnih partnera zrenjaninske fabrike da će ona uskoro biti spremna za ponovne isporuke tableta.

Kristina Duđik šef proizvodnje kaže da je izbor radnika već obavljen i veoma je bitno da od 86 zaposlenih, koliko je planirano u prvoj fazi, nema nijednog koji prethodno nije radio u „Jugoremediji”. Sve su to ljudi koji imaju veliko radno iskustvo. Ukoliko se ostvare planovi u sledećem krugu biće angažovano još 60 ljudi. Krenuće proizvodnja u dve smene. Radnici koji su angažovani ranije i primili prvu platu ne kriju zadovoljstvo i nadaju se da je konačno prekinuta višegodišnja neizvesnost.

Kad je reč o postupku stečaja koji se nad „Jugoremedijom” vodi pred zrenjaninskim Privrednim sudom stvari ne idu glatko. Nedavno se baš novosadska firma „Union medik”, kupovinom vlasničkog dela koji je pripadao firmi Dušana Davida Mladena, američkog biznismena našeg porekla, svrstala među njene poverioce i njoj je dato pravo da ponudi plan reorganizacije. To praktično znači da se i sudbina „Jugoremedije” nalazi u njenim rukama. Najavljena je i nova procena kapitala čija vrednost je i do sada jedva prekrivala jednu trećinu njenih dugovanja, pa nije isključen ni bankrot. Bivši radnici i akcionari strahuju da će pad vrednosti fabrike, koji se predviđa, najviše pogoditi njih jer oni neće imati odakle da se namire. Ipak, kako se procenjuje, sudbina fabrike lekova pred sudom neće se odraziti na početak proizvodnje u njenim pogonima.


U Sofiji formirana Bugarsko-srpska privredna komora
U Sofiji je danas formirana Bugarsko-srpska privredna komora, s ciljem pospešivanja spoljnotrgovinske razmene između dve zemlje, a posebno jačanja privredne saradnje Niškog regiona sa privrednicima u Bugarskoj.

Komora je formirana u okviru Bugarsko-srpskog ekonomskog foruma, koji danas završava rad, a na kojem je učestvovao veliki broj predstavnika privrednih komora i privrednika iz dveju zemalja.

Među osnivačima Bugarsko-srpske komore su regionalne privredne komore Niša, Zaječara i Leskovca, opština Pirot i Slobodna zona Pirot, a sa bugarske strane tu su Bugarski ekonomski forum i privredne komore Vidina i Montane.

Kako je izjavio sekretar Privredne komore Niša, Zoran Marković, spoljnotrgovinska razmena kompanija iz niškog regiona sa Bugarskom trenutno je izuzetno niska.
"Prvi korak je napravljen, što je jako bitno, a raduje i činjenica da su u poslednja dva meseca u Bugarskoj organizovana tri susreta državnih čelnika Srbije i Bugarske", rekao je Marković.

On je u tom kontekstu podsetio da su pre par meseci o unapređenju bilateralne ekonomske saradnje razgovarali predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev, nedavno je takođe održana velika konferenciju klastera, a ovo je treći skup gde je prisutan veliki broj privrednika.
"Imaćemo i poslovne susrete predstavnika bugarskih i srpskih firmi, a ima ih preko 170. Iz Srbije imamo preko 70 učesnika, što nas jako raduje, jer očigledno da postoji interesovanje privrednih subjekata za poslovanje sa Bugarskom", kazao je Marković.

Pomoćnik ministra za ekonomiju i energetiku Bugarske Krasin Dimitrov kazao je da je cilj ovog sastanka unapređenje privredne saradnje i da je reč o obostranom interesu.
"Imamo nizak obim saradnje, ispod milijardu evra, gde Srbija ima blagi negativan saldo. Smatramo da ta saradnja može da se unapredi, jer je reč o bliskim narodima, sa sličnim jezikom, sa dobrosusedskim odnosima, i novoosnovana komora upravo predstavlja dobar način da se ide u tom pravcu", rekao je Dimitrov.


Novi direktor Knjaz Miloša
Novi generalni direktor kompanije "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca biće Daniel Boehi, saopštila je danas ta kompanija.

Boehi je od juna 2012. bio direktor operacija Koncerna "Bambi" iz Požarevca, a ranije je radio u IBM-u, Nestleu, Danoneu.

"Knjaz Miloš" i "Bambi" su deo Denjub fuds grupe, čiji je vlasnik investicioni fond Salford.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta