Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Udvostručena proizvodnja sumporne kiseline u Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor"
Fabrika sumorne kiseline Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor", nakon završenog remonta, povećala je dnevnu proizvodnju monohidrata koji se pravi od sumporne kisleine na više od 400 tona, što je dvostruko više u odnosu na 2008. godinu.

Zahvaljujuci uspešnom remontu, Fabrika sumorne kiseline RTB "Bor", iako je stara više od 40 godina, približila se maksimalnom projektovanom kapacitetu od 420 tona sumporne kiseline na dan.

- Odlično obavljen remont kojim smo sve agregate doveli maltene u projektovani dizajn, poboljšanje radne i tehnološke discipline i redovno održavanje dovelo nas je dotle da danas Fabrika sumporne kiseline radi kao 1971. godine, kad je izgrađena. Proizvodnja monohidrata je udvostrucena u odnosu na, recimo, 2008. godinu kada smo dnevno davali oko 200 tona sumporne kiseline. Namerno poredim sa tom godinom, jer smo i tada imali istovetnu mesečnu proizvodnju anodnog bakra - izjavio je Tanjugu direktor Topionice i rafinacije bakra RTB "Bor" Boban Todorović.

On je objasnio da se, za razliku od tog vremena, danas "hvata" duplo više gasova koji, umesto da odlaze u atmosferu, završavaju u fabrici i preraduju se u sumpornu kiselinu.

Todorović je dodao da je za 11 dana novembra topionica preradila 9.528 tona šarže i proizvela 1.469 tona anodnog bakra. Plan je da se do kraja meseca proizvede 4.200 tona anoda, odnosno 2.950 tona katoda.


Posao veka za Gadžin Han
Preduzeće "Resor" iz Gadžinog Hana izvoziće u Alžir opremu za komunalna vozila u vrednosti od 50 miliona evra na godišnjem nivou.

Prva isporuka kompletnih komponenti za nadgradnju desetak, od 500 vozila, uslediće već do kraja ove godine. Ugovor o ovom vrednom izvoznom poslu u Nišu su potpisali vlasnik i direktor "Resora" Branislav Mihajlović i Tauti Elhadi, predstavnik alžirske kompanije "ETCI" sa sedištem u Slovačkoj.

"Resor" se, inače, u ovom poslu pojavljuje kao direktni potpisnik ugovora, ali će pojedine elemente za kamione, koji će biti montirani u Alžiru, proizvoditi i kruševački "14. oktobar", "Prva petoletka" iz Trstenika i preduzeće "Gerber" iz Ražnja. Posao se neće zaustaviti samo na izvozu, jer će stručnjaci "Resora" i montirati pomenutu opremu na kamionima koje će Alžir nabavljati u Japanu.

"Ovakav ugovor se potpisuje možda jednom u životu i ovo je šansa da se otvore nova radna mesta i da veliki broj radnika uzme učešće u ovom projektu", kaže Branislav Mihajlović.

Tauti Elhadi već 28 godina živi i radi u Slovačkoj i ističe da je ovo prvi ugovor koji kompanija "ETCI" potpisuje sa nekom srpskom firmom. Verujem, dodaje Elhadi, da je ovo samo početak dugogodišnje saradnje sa "Resorom" i voleo bih da se ponovi ekonomska saradnja koja je nekada postojala između Srbije i Alžira.

Potpisivanju ugovora u Nišu prisustvovali su i gradonačelnici Niša i Kruševca, Zoran Perišić i Bratislav Gašić, kao i predsednik opštine Gadžin Han, Saša Đorđević.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta