Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jugoremedija ponovo pravi lekove
Zrenjaninska "Jugoremedija" , u stečaju, čiji je zakupac novosadska firma "Union medic" sutra ponovo počinje proizvodnju lekova.

Stečajni upravnik Radovan Savić izjavio je Tanjugu da će se na tržistu prvo naći nedostajući "aminofilin", uz još tri-četiri leka sa proizvodne liste.

Obnova proizvodnje u fabrici koja je u stečaju kreće u vreme kada je zakupac preuzeo obavezu da sa najvećim poveriocem "Hipo Ape Andija bankom" pripremi izmenjeni plan reorgranizacije.

Od sutra će, u prvoj fazi proizvodnje, u pogonima, nekada profitabilne, famaceutske kuće privremeno posao dobiti 80 bivših radnika, najavio je stečajni upravnik.

Zakupac, vlasnik "Union medica" Milan Selaković se još nije oglašavao, a Savić je kazao da očekuje da se to desi sutra, na konferenciji za novinare u Fabrici lekova .

Stečaj je, zbog velikih dugovanja "Jugoremedije", uveden u Privrednom sudu u Zrenjaninu 27 decembra 2012. godine, a zakupac je, za 50.000 evra mesečno iznajmio pogone, do okončanja stečajnog postupka


Fijat zaslužan za rast izvoza
Osim izvoza voća i povrća, u kojem već duže vreme beležimo značajan rast, na svetskoj pijaci bismo mogli postati prepoznatljivi i po prodaji automobila.

Statistika pokazuje da je Srbija u prvih devet meseci izvezla robu vrednu 8,1 milijardu evra, što je skoro za trećinu više nego u istom periodu lane.

Najveću zaslugu za to ekonomisti pripisuju poslovanju „Fijata“, zbog čije se proizvodnje izvoz drumskih vozila povećao za skoro 60 odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Fijat 500L“ i ostali četvorotočkaši iz pogona u Kragujevcu doprineli su i da se Srbija sve brže vraća na američko tržište.

Čak 70 odsto ukupnog srpskog izvoza u SAD čine automobili, a „preko bare“ prodajemo i lovačko i sportsko oružje, ali i pištolje i revolvere.

Na listi deset proizvoda najzastupljenijih u izvozu u septembru, prva tri mesta zauzima izvoz različitih vrsta drumskih vozila.

Najviše izvozimo automobile čije je paljenje svećicom, zatim dizelaše, snage do 1.500 kubika i dizel automobile do 2.500 kubika. Ukupan izvoz ovih vozila „Fijata“ različitih tipova motora u septembru je bio veći od 210 miliona dolara.

"Dobri rezultati spoljne trgovine posledica su proizvodnje i izvoza „Fijat automobila Srbija“, ali i proizvođača delova za automobile i električnih mašina i aparata. Region Šumadije i Zapadne Srbije u septembru beleži rast od 33,6 odsto zahvaljujući izvozu „Fijata“ - kaže Jasmina Crnomarković, šef grupe za statistiku spoljne trgovine pri Republičkom zavodu za statistiku.

Ona, međutim, napominje da je među prvih pet konstanti sa najvećim izvozom uvek povrće i voće.

"Ima pomaka kada je naš izvozni potencijal u pitanju, iako nam ne cvetaju ruže, ali nam ide nabolje. Poljoprivredni proizvodi su do sada jedini imali siguran suficit, a on je u ovoj oblasti zabeležen i ove godine. Za prvih devet meseci uvezli smo voće i povrće u vrednosti od 1,1 milijardu dolara, a izvezli 1,9 milijardi", priča Crnomarkovićeva.

I ekonomista Miroslav Zdravković smatra da je veoma važno da raste izvoz proizvoda po kojima je naša zemlja prepoznatljiva i koji su joj i ranijih godina donosili najsigurnije prihode.

"To što je naglo skočio izvoz zbog „Fijata“, naglo može i da se uruši, poput „Ju-Es stila“, tako da je itekako važno da raste izvoz voća i povrća i prerađevina, ne računajući kukuruz zbog prošlogodišnje suše. Srbija je druga po stopi rasta izvoza, nakon Ekvadora, u odnosu na 2012 godinu. Do sredine ove godine Slovenija i Hrvatska su imale od tri do pet puta veću mesečnu vrednost izvoza u SAD od Srbije, pojedinačno, a sada je zbog „Fijata“ u avgustu i septembru izvoz iz Srbije gotovo jednak zbirnoj vrednosti ove dve države", objašnjava Zdravković.

Zdravković, međutim, kaže da je potrebno još mnogo vremena da bi Srbija mogla da dostigne nivo izvozno orijentisanih država.

"Izvoz startuje sa izuzetno niske osnovice, te je do ulaska u red izvozno orijentisanih država potrebno od 7 do 10 godina sa potpunim fokusom svih politika u pravcu njegovog rasta, a ne u pravcu otpuštanja radnika, kako u državnoj upravi tako i u javnim preduzećima", napominje Zdravković.

Među prvih pet kompanija koje su najviše izvozile su „FIJAT automobili Srbija“, NIS, „Tigar“ iz Pirota, pančevačka „Petrohemija“ i „Hemofarm“ iz Vršca. Slede „Gorenje“ i RTB Bor.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta