Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dolari iz Emirata zalivaju srpske njive

Razvojni fond Abu Dabija odobrio 200 miliona dolara kredita za navodnjavanje u Vojvodini i Mačvi. Polovina namenjena za izgradnju 13 sistema, a ostatak za kreditiranje poljoprivrednika.

PRVIH 200 miliona dolara kredita iz Razvojnog fonda Abu Dabija trebalo bi uskoro da "stignu" u Srbiju. Polovinu ovog iznosa otplaćivaće Srbija, na ime kredita za razvoj navodnjavanja, a polovinu srpski poljoprivrednici koji će kroz zajam kupovati savremenu mehanizaciju.

Prema rečima Mlađana Dinkića, zamenika predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Fond je Srbiji već poslao predlog ugovora koji naša vlada treba da prihvati, a potom da se ugovor ratifikuje u Skupštini.

- Prva tranša od 100 miliona dolara bila bi korišćena za sisteme za navodnjavanje na 13 lokacija, pre svega u Vojvodini i Mačvi. A prilikom boravka u Abu Dabiju, dogovorena je i tranša od 100 miliona dolara za povoljne kredite poljoprivrednicima širom Srbije - ističe Dinkić.

Vlada Srbije se, sa Razvojnim fondom Abu Dabija, krajem marta, dogovorila o investicijama od 400 miliona dolara. Polovina ove sume je bila namenjena za razvoj navodnjavanja, a ostatak za povoljno kreditiranje poljoprivrednika.

Zajam od prvih 100 miliona dolara iz Razvojnog fonda Abu Dabija biće odobren na 20 godina, pri čemu se prvih pet godina neće otplaćivati glavnica. Kamatna stopa, prema ranijim najavama, biće 2,5 odsto. Ovim kreditom trebalo bi da se 25.000 hektara plodnog zemljišta pokrije najsavremenijom opremom za navodnjavanje.

Dve opštine iz regiona Mačve, Šabac i Bogatić, prve su uradile studije izvodljivosti projekta, tako da bi, prema najavama, četvrtina novca iz prve tranše, oko 22 miliona evra, bila usmerena upravo u ovaj region za navodnjavanje oko 8.000 hekatara.

RADE U 59 ZEMALJA SVETA

Razvojni fond Abu Dabija postoji od 1971. godine, sa ciljem da finansira razvojne projekte u zemljama u razvoju. Kredite i donacije plasira u ime vlade Abu Dabija. Ukupna vrednost dosadašnjih zajmova, donacija i investicija koje je u protekle četiri decenije plasirao Fond i vlada Abu Dabija dostiže 9,5 milijardi dolara za 325 razvojnih projekata u 59 zemalja širom sveta.Najveći investicioni forum na Balkanu

Najveći investicioni forum na Balkanu - "Belgrade Venture Forum" - sa više od 50 govornika iz 15 zemalja, počeće danas u hotelu "Metropol" i trajaće dva dana.

Kako su najavili organizatori, učesnici će moći da prate 12 ključnih predavanja i sedam panela, a biće predstavljeni i primeri najbolje prakse uspešnih evropskih regiona, kao što su Flandrija i Baskija.

Na konferencijskom delu foruma biće između ostalih pokrivene i teme o ženama u preduzetništvu, o korporativnom investiranju, izazovima i prilikama prekograničnih investicija, akademske institucije i preduzetničke kompanije, nove tehnologije u zdravstvu...

Paralelno, investitorima će biti predstavljeno 38 preduzetničkih ideja, izabranih po striktno utvrđenim kriterijumima, među više od 130 prijava investicionih žirija.U novih 5 pogona u Staroj Pazovi posao za 2.000 radnika

Do polovine sledeće godine u pet novih pogona u Staroj Pazovi posao će dobiti bezmalo 2.000 radnika. Nove pogone završavaju srpske kompanije "Milšped" i "Streit nova", belgijski "Delhaize", austrijski "EyeMaxx" i Italijansko-austrijska firma "Quattro houses".

"Milšped" je završio jednu distributivnu halu od 20.000 kvadratnih metara na lokaciji u Krnješevcima, počeo da prima novih 150 radnika, a uskoro počinje izgradnju još jedne distributivne hale, u kojoj će posao dobiti još 150 radnika.

Belgijski "Delhaize" na površini od 72.000 kvadratnih metara, na potezu između Nove Pazove i Novih Banovaca, gradi distributivni centar, iz koga će robom snabdevati sve svoje prodajne objekte u Srbiji i okolnim zemljama. Do polovine 2014. godine u ovam centru, u koji "Delhaize" ulaže 60 mil EUR, biće zaposleno 750 radnika.

Austrijska kompanija "EyeMaxx" na istoj lokaciji gde je i "Delhaze", gradi distributivni centar na 55 hektara i ulaže 50 mil EUR. Završetkom ovog distributivnog centra posao će dobiti oko 600 radnika.

Buduća fabrika turbina za francuske automobile "Streit Jucit" u industrijskoj zoni u Staroj Pazovi počela je prijem 150 budućih radnika i uskoro će početi proizvodnju turbina, isključivo za izvoz.

Fabriku montažnih panela za industrijske hale gradi "Quattro houses" u Golubincima i ona takođe treba da počne proizvodnju dogodine, a u njoj će, prema planu raditi stotinak radnika.

- Počeli smo da spremamo novu industrijsku zonu između Nove Pazove i Novih Banovaca, jer postoji veliko interesovanje investitora, u tome nam je pomoglo angažovanje naših ekonomskih atašea u ambasadama, što je dalo rezultate. Nova - peta industrijska zona imaće 80 hektara građevinskog zemljišta - kaže Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova.

U novoj industrijskoj zoni je i 15 hektara, koje je kupila "Ikea", još pre deceniju. Radinović veruje da će i "Ikea" do početka sledeće godine odlučiti kako će iskoristiti ovaj plac koji joj pripada.

Obuka na viljuškarima

"Delhaize" i "EyeMaxx" su već izrazili potrebu za 300 radnika - vozača viljuškara. Firme traže obučene ljude, pa u Pazovi razmatraju mogućnost da organizuju prekvalifikaciju za ova zanimanja.Kinezi grade elektranu u Kostolcu

Modernizacija Termoelektrane i kopova „Kostolac” i gradnja nove TE snage 350 megavata obaviće se u saradnji sa kineskim partnerima. Vrednost posla je 715,6 miliona evra 

VLADA Srbije dala je zeleno svetlo za drugu fazu modernizacije Termoelektrane i kopova "Kostolac", kojom je predviđena gradnja nove termoelektrane, snage 350 megavata.

Ukupna vrednost ovog posla, koji se u Kostolcu sprovodi u saradnji sa kineskim partnerima je 715,6 miliona evra. Poslednji blok u Elektroprivredi Srbije pušten je u rad pre tačno 23 godine.

Vlada se složila sa odlukom Upravnog odbora EPS, kojom je toj kompaniji odobreno potpisivanje ugovora sa kineskom kompanijom CMEC za gradnju novog termobloka u Kostolcu i proširenje kopa Drmno sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Novi termo-blok bi trebalo da bude na mreži do kraja 2019. godine.Novi avion Er Srbije na letu za Berlin

Avion "erbas A319" kompanije Er Srbija, deo modernizovane flote nacionalnog avioprevoznika, poleteo je danas za Berlin sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla".

"Erbas A319" zamenio je "boing 737" na liniji za Berlin i sastavni je deo najavljenih izmena u saobraćajnoj mreži i redu letenja koje će igrati ključnu ulogu u stvaranju novog nacionalnog prevoznika rešenog da zadovolji potrebe putnika i pruži sasvim nov i veoma visok nivo udobnosti i usluge, saopštila je Er Srbija.

"Berlin predstavlja veoma važnu destinaciju u našoj saobraćajnoj mreži. Berlin je ne samo glavni grad Nemačke i svetska metropola, već je i sedište jednog od naših "kodšer" partnera, kompanije Er Berlin, a i sve interesantnija turistička destinacija za naše goste", rekao je generalni direktor Er Srbije Dane Kondić.

Avion tipa A319, sa kapacitetom od 128 mesta, sa novim znakom i bojama Er Srbije, koji je nedavno predstavio javnosti prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, među prvima je od osam "erbas A319" i dva A320 aviona koje kompanija uzima u najam u cilju ubrzane modernizacije flote.

Konfiguracija novih aviona predviđena je za osam putnika u potpuno novoj putničkoj kabini biznis klase i za 120 putnika u ekonomskoj klasi. Prateći novi znak i boje aviokompanije, usluga u avionu obogaćena je novim izborom jelovnika, ponudom besplatnih pića i širim izborom zabavnog programa koji se nude gostima na letovima Er Srbjia.

Saobraćajna mreža Er Srbije obuhvata 30 evromediteranskih destinacija i nudi letove ka prekomorskim destinacijama u Aziji, Australiji i Americi posredstvom svojih "kodšer" partnera i partnera sa akcijskim kapitalom, Etihad ervejza.Prikupljena sva dokumentacija za raspisivanje tendere za radove na Žeželju

Sva dokumentacija potrebna za raspisivanje tendera za izbor izvođača radova na pristupnim saobraćajnicima budućem Žeželjevom mostu, juče je dostavljena Evropskoj komisiji u Beogradu. Ta komisija će, u ime EU koju predstavlja u našoj zemlji, sa pet miliona evra i finansirati gradnju tih saobraćajnica, a tender će biti raspisan do 15. decembra.

- Za pripremu tendera EK je angažovala francusku kuću "Egis" kojoj smo dostavili sve što je neophodno za to, dakle idejni, odnosno glavni projekat, lokacijsku dozvolu i pozitivan izveštaj tehničke kontrole - precizira za "Novosti" Zorica Ninić Stupar, pomoćnik direktora za tehničke poslove u Zavodu za izgradnju grada.

Time su, praktično, stvoreni svi uslovi da se pomenutih pet miliona evra aktivira u predviđenom roku, a to je jul naredne godine. S obzirom na komplikovanu, i dugotrajnu, proceduru sprovođenja tendera, EK je, naime, procenila da je od odlučujuće važnosti da on bude raspisan najkasnije do sredine decembra i to će biti i učinjeno.

- Pristupne saobraćajnice će se prostirati na otprilike 35.000 kvadratnih metara, a deo će, uz ostalo, biti i jedan nadvožnjak i jedan kružni tok - dodaje Zorica Ninić Stupar.

Brzina izgradnje će, u velikoj meri, zavisiti od toga kad će budući izvođač radova da počne da radi. Značajan deo zemljišta na kojem će one biti je, naime, sada pretvoren u gradilište samog mosta, a gradnja koja je poverena špansko-italijanskom konzorcijumu "Azvi" kasni čak dvadeset meseci. Što se, pak, samog izvođača radova na pristupnim saobraćajnicama tiče, on će se, naravno, znati po završetku tendera, ali nije isključena mogućnost da prednost dobiju srpske kompanije.

- O tome ću ovih dana da razgovaram sa Majklom Devenportom, šefom EK u Beogradu - najavljuje Aleksandar Antić, ministar saobraćaja u Vladi Srbije.

- Uspešnom revitalizacijom starog mosta kod Beške i nizom drugih poslova, one su, uveren sam, potvrdile ospobljenost za velike poduhvate.

Pohvale od Francuza

Priznanje službama ZIG za efikasnu i sveobuhvatnu pripremu dokumentacije potrebne za raspisivanje tendera, odala je i francuska firma "Egis". Štaviše, njeni predstavnici su istakli da je ta dokumentacija i sveobuhvatnija nego što je formalno bilo potrebno.

Ubrzano i most?

Što se radova na gradnji samog mosta tiče, oni su već morali da budu okončani (rok je bio 13. novembar), ali se procenjuje da će potrajati još najmanje godinu dana.

- Prema našim informacijama, sa predstavnicima konzorcijuma "Azvi" se stalno razgovara i oni bi radove trebalo bitno da ubrzaju - kaže ministar Antić.I Banatski Karlovac dobija solarnu elektranu - Radove obavlja "Petaže Wind"

Preduzeće "Petaže Wind" počelo je pripremu industrijskog krova za izgradnju prve solarne elektrane na području južnog Banata. Ona će biti izgrađena na teritoriji opštine Alibunar, u Banatskom Karlovcu. Kapacitet će u prvoj fazi biti 30 kilovata (kW), a planirano ulaganje je veće od 40.000 EUR, prenosi portal "eVršac".

- Reč je o prvom projektu ove vrste na području južnog Banata, čiji su investitori građani Srbije. On će biti realizovan zahvaljujući stručno osposobljenom timu firme "Petaže Wind", koja se na tržištu reklamira pod prepoznatljivim brendom na tržištu "pare na sunce" - piše "eVršac".

Solarna elektrana imaće ukupno 126 panela, čiji će proizvodni kapacitet iznositi 28.9 kilovata (kWh). Planirano je da se radovi obave veoma brzo i da nova elektrana počne da radi već početkom decembra ove godine.Vlada: Mere kreditne podrške za tri preduzeća

Vlada Srbije jutros je usvojila Program mera kreditne podrške za tri preduzeća u restrukturiranju - kruševačku Industriju mašina i komponenata "14 oktobar", smederevskom FŽV "Želvozu" a.d. i "Petru Drapšinu"a.d. u Mladenovcu.

Vlada je zadužila ova privredna društva da najkasnije do 30. novembra ove godine dostave Ministarstvu privrede sve podatke po obrascu lične karte za preduzeća i popis i procenu imovine u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, spisak zaposlenih sa godinama radnog staža i bruto mesečnim osnovicama, kao i predlog za socijalni program, navedeno je u saopštenju vlade.

Radnici IMK "14.oktobar" iz Kruševca danas su nastavili protest jer im, kako su saopštili, nije isplaćen jedan minimalac do 15. novembra, kako je bilo dogovoreno.
Zaposleni u toj fabrici su, na nedavnom sastanku sa ministrom privrede Sašom Radulovićem, prihvatili da se problem "14.oktobra" rešava po modelu Fabrike automobila (FAP) iz Priboja, i da im do 15.novembra bude isplaćen jedan minimalac, a drugi mesec dana kasnije.Zaključci 12. Međunarodne konferencije Beogradske berze


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta