Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Utva" će raditi za "Boeing" i "Airbus"?
Predstavnici kompanije "Mubadala" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata žele da uključe "Utvu" u proizvodnju delova za "Airbus" i "Boeing", saznaje "Blic".

Tim "Mubadale" koji je prethodna dva dana u Beogradu razgovarao sa predstavnicima Srbije o ulaganju u našoj zemlji, posetilo je i zemunsku fabriku "Utva", piše "Blic".

Prema saznanjima lista, fabrika iz Zemuna biće uključena u proizvodnju avio-komponenata za "Airbus" i "Boeing", posao ukupne vrednosti 5 mlrd USD, koji je kompanija iz Emirata ugovorila za narednu deceniju.

Izvršni direktor "Mubadale" Valid al Muhairi ulazio je čak i u školski avion "lasta". Ovo je samo jedan od poslova o kom se razgovara sa "Mubadalom".

Kako za "Blic" kaže zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa UAE, Mlađan Dinkić, predstavnici "Mubadale" su posetili i "Galeniku".

- Iznenađeni su kako je moguće da je takva fabrika u problemima. Rekli su da će u narednom periodu ozbiljno proučiti mogućnost preuzimanja većinskog vlasništva u "Galenici" - ali da su za to potrebne dodatne analize - tvrdi Dinkić.


Utva to make parts for Boeing and Airbus?
Representatives of the Mubadala company from the United Arab Emirates want to involve Utva in the production of parts for Airbus and Boeing aircraft, the daily Blic reports.

A Mubadala team that has been talking for the last two days with the representatives of Serbia about investments in our country also visited the Zemun-based factory Utva, Blic writes.

Acccording to that daily newspaper, the factory in Zemun will be hired to make airplane parts for Airbus and Boeing. The value of this ten-year deal is USD 5 billion.


Italijanski "Moretto" gradi pogon u Batočini vredan 4 mil EUR - Posao za 130 radnika
Italijanska kompanija " Moretto" gradi u industrijskoj zoni Brzan u Batočini pogon za proizvodnju kovanih limova i odlivaka, pre svega za potrebe automobilske industrije.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je 22. novembra prilikom obilaska radova u Batočini da je nezaposlenost, koja iznosi 24%, osnovni problem u Srbiji, za čije je rešavanje od velikog značaja dolazak stranih investitora u našu zemlju, saopštila je Vlada Srbije.

Dačić je, u prisustvu vlasnika kompanije Alfredina Moreta i direktora pogona u Brzanu Milašina Arsića, istakao da je u uslovima ekonomske krize otvaranje radnih mesta herojsko delo.

- Toga nema bez investicija, domaćih ili stranih, i svaki investitor je dobrodošao u Srbiji - poručio je premijer.

On je naglasio da ga posebno raduje investicija iz prijateljske Italije, koja je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije.

Opština Batočina i firma "Moretto" su početkom septembra ove godine potpisali ugovor o izgradnji fabričkog postrojenja u industrijskoj zoni "Brzan" u vrednosti od 4 mil EUR.

"MoretTo" je proizvođač kovanih limova i odlivaka, sa poslovnom tradicijom dugom 30 godina. "Moretto" je 2008. godine imao promet u iznosu od 11,7 mil EUR, pri čemu je prošle godine zabeležio povećanje prometa od 50%.

Vlasnik kompanije Alfredino Moreto istakao je da je zadovoljan time što je u kratkom roku dobio dozvole za izgradnju pogona u Batočini, uz ocenu da je prisustvo premijera Dačića na gradilištu dobra poruka i poziv ostalim investitorima da dođu u Srbiju.

Izradnja pogona na površini od dva hektara počela je u oktobru, a proizvodnja bi trebalo da krene sledeće godine.

Opština je tu kompaniju, kao i druge investitore, oslobodila plaćanja dažbina koje su u nadležnosti lokalne samouprave.

Investitor je u obavezi da odmah zaposli 50 radnika, a kasnije još 80. Od ukupnog broja zaposlenih 70% treba da ima prebivalište u opštini Batočina.

Dačić se pre obilaska radova sastao sa predsednikom opštine Batočina Radišom Miloševićem. Sastanku su prisustvovali i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković, ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco, kao i predsednici i predstavnici opština u okruženju.


Italy's Moretto builds EUR 4 million factory in Batocina - Jobs for 130 workers
Italian company Moretto is building a factory for the production of forged sheet metal and castings in the Brzan industrial zone in Batocina, primarily for the needs of the automotive industry.

While touring the construction site in Batocina on November 22th, Serbian Prime Minister Ivica Dacic said that low unemployment rate of 24 percent represented the main problem in Serbia, pointing out that the arrival of foreign investors in our country was essential to tackling that issue, the Serbian government announced in a release.

In the presence of Moretto's owner Alfredino Moretto and Milasin Arsic, director of the factory in Brzan, Dacic stressed that the creation of new jobs in the time of economic crisis was a heroic deed.

The Batocina municipality and the Moretto company signed an agreement in early September 2013 to build a EUR 4 million factory in the Brzan industrial zone.

Construction of this factory on an area of two hectares commenced in October, whereas production should begin next year.

The investor is obligated to hire 50 workers immediately and another 80 later on. Of the total number of employees, 70 percent should reside in the municipality of Batocina.


Srbija druga u svetu po brzini rasta izvoza
Srbija je po brzini rasta izvoza druga u svetu, a prema prvim procenama, ove godine prihod od prodaje u inostranstvu dostići će 11 mlrd EUR.

To je 30% više nego prošle godine.

Izvoz iz Srbije za devet meseci ove godine bio je 26,7% veći nego u istom periodu prošle godine, što je, pre svega, rezultat rasta izvoza automobilske industrije, u kojoj je zajednička italijansko-srpska kompanija "Fiat automobili Srbija" (FAS) iz Kragujevca zauzela lidersku poziciju na listi najvećih srpskih izvoznika, prenela je RTS.

Pre dva dana u luci Bar u Crnoj Gori svečano je obeležen pretovar 100.000-og kragujevačkog "fiata" na putu za svet, čime je ta kompanija zauzela lidersku poziciju na listi najvećih srpskih izvoznika.

Šumadija je postala region s najvećim izvozom, a poljoprivreda više nije jedina grana koja ima veći izvoz od uvoza. Analitičari naglašavaju da je dobro što uvoz raste sporije, pa je pokrivenost uvoza izvozom za godinu-dve povećana oko 14 odsto, na 73 procenta.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihajlo Vesović rekao je RTS-u da to pokazuje da su se određene investicije iz prethodnog perioda počele isplaćivati na način da smo postali izvoznici proizvoda višeg stepena prerade.

Ekonomista Miroslav Zdravković rekao je da je Srbija do juna imala tri do pet puta manju vrednost izvoza od Slovenije ili Hrvatske pojedinačno, da bismo sad imali nagli skok rasta, gde je naša vrednost veća od njihove zajedno.

Osim "Fiat"-a, na listi najvećih izvoznika su NIS, "Tigar", "Petrohemija", "Hemofarm", "Gorenje", "Tarkett" i oni su najzaslužniji za to što je za devet meseci ove godine izvoz bio 26,7% veći nego u istom periodu prošle godine, pri čemu je rastao i uvoz, ali nepunih 5%.

Spoljnotrgovinski deficit sa svetom Srbija je tako smanjila za oko 27 odsto, na blizu 3,2 milijarde evra.

Prema zvaničnim statističkim podacima, od januara do septembra ostvarena vrednost izvoza bila je 8,1 milijardi evra, što predstavlja rast od 26,7 odsto u odnosu na isti period lane, dok je uvoz iznosio 11,3 milijardi uz rast od 4,8 odsto.

- Naš najveći problem u zadnjih 10 godina bio je izuzetno veliki spoljnotrgovinski deficit. Ako se nastavi ovaj trend, možemo da očekuemo da se bar jedan problem otkloni i da postanemo izvozno orjentisana privreda - smatra Vesović.

Ekonomista Jurij Bajec ocenio je da Srbija i dalje više uvozi, nego što izvozi, ali ta razlika između uvoza i izvoza se smanjuje i prema projekcijama za tri godine ona će se još više smanjiti.

- Ako budemo nastavili s ovom orijentacijom, 2016. godine učešće izvoza u BDP-u biće preko 50 odsto - procenio je Bajec.

Prema oceni ekonomista, narednih meseci izvoz će rasti, ali sporije.Eksperti su skrenuli pažnju da nema razloga za euforiju, jer je startna pozicija Srbije loša.

Ekonomista Zdravković ukazao je da Srbija ima najmanji izvoz po glavi stanovnika u celoj Evropi od nekih 40 zemalja.

- Sa ovako visokom stopom rasta, godinu ćemo završiti s malo većim izvozom po stanovniku od Makedonije i Bosne i Hercegovine - ocenio je Zdravković.

Sa očekivanih 11 milijardi evra ove godine imaćemo izvoz od oko 1.500 po evra po glavi stanovnika, u odnosu na, recimo, slovenačkih šest, sedam hiljada evra.


Počela gradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju
Gradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji, u koju će biti uloženo 1,9 mlrd EUR, počela je 24. novembra posle podne u vojvođanskom selu Šajkaš.

- Početak izgradnje gasovoda Južni tok osim energetske sigurnosti i zapošljavanja ljudi, omogućava Srbiji da pošalje jasnu poruku da je zemlja u koju vredi investirati i da ima radnike koji mogu da iznesu kapitalne projekte - kazao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pre nego što je dao signal za početak zavarivanja prvih cevi na trasi Južnog toka kroz Srbiju.

Nikolić je rekao da će iz Srbije biti direktno angažovano oko 2.500 radnika, a indirektno oko 100.000, a da će zahvaljujući Južnom toku dugoročno biti rešeno snabdevanje gasom za oko 35 miliona domaćinstava širom Evrope.

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da će taj gasovod dati veliki doprinos unapređenju međunarodne energetske bezbednosti.

Putin je u izjavi, koju je u Beogradu pročitao ministar energetike Rusije Aleksandar Novak, naveo da je će gasovod "osigurati stabilno snabdevanje energentom za evropske potrošače bez rizika vezanih za tranzit".

Ruski predsednik je dodao da će izgradnja do sada najvećeg gasovoda u Srbiju i druge zemlje regiona privući velike investicije, omogućiti otvaranje novih radnih mesta i doprineti daljem društvenom i ekonomskom razvoju.

Ceremoniju početka radova u Palati Srbija u Beogradu prisustvovali su i srpski premijer Ivica Dačić, ministrka energetike Srbije Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora "Gazrpom"-a Aleksej Miler i generalni direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović.

Deonica Južnog toka kroz Srbiju biće duga 421 kilometar, a predviđena je i gradnja dva kraka - za Hrvatsku dugog 52 kilometra i za Republiku Srpsku dugog 105 kilometara. Radi se i projekat juznog kraka prema Makedoniji.

Gradnja Južnog toka u Srbiji trebalo bi da budu završena za dve godine. Kapacitet tog gasovoda u Srbiji biće 40,5 milijardi kubnih metara godišnje.

Na ceremoniji u Beogradu potpisana su tri ugovora za Juzni tok - ugovori o finansiranju, transportu i proglašnju deonice gasovoda za projekat od nacionalnog značaja.

Planirano je da Izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj - Južni tok Srbija, u kojem Srbijagas ima 49 odsto, a ruski Gasprom 51 odsto vlasništva.

Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državne kompanije "Gazprom", vredan je više od 16 milijardi evra i dovešće ruski gas cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske do potrošača u Zapadnoj Evropi.

Kako je napredovao razvoj projekta Južni tok od pregovora do dobijanja građevinske dozvole pogledajte ovde.


South Stream gas pipeline construction kicks off in Serbia
Construction of South Stream gas pipeline in Serbia, in which EUR 1.9 billion is going to be invested, commenced in the afternoon hours on November 24th in a Vojvodina village called Sajkas.

- Apart from guaranting power supply and jobs, construction of South Stream gas pipeline also sends out a clear message that Serbia is a country worthy of investment, and that its manpower is capable of implementing capital projects - Serbian President Tomislav Nikolic said before giving workers a signal to start welding the first pipes on the Serbian stretch of South Stream.

Nikolic said that about 2,500 workers from Serbia would be engaged in this project directly and another 100,000 indirectly, adding that South Stream would allow for a long-term supply of gas to about 35 million households across Europe.

In a statement read by Russian Energy Minister Alexandar Novak in Belgrade, Russian President Vladimir Putin stressed that the gas pipeline would give a great contribution to the improvement of international energy security.

South Stream construction in Serbia should take two years to complete. The capacity of that gas pipeline will be at 40.5 billion cubic meters a year.

The ceremony in Belgrade also saw three agreements signed - funding agreement, transportation agreement, and the one to declare this gas pipeline stretch a project of national importance.

International gas pipeline South Stream is a project launched by the Russian state-owned company Gazprom. Valued at over EUR 16 billion, it will be used to transport Russian gas to Bulgaria, Serbia, Hungary and Western Europe.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta