Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Za "Galeniku" zainteresovano 10 investitora
Više od deset potencijalnih investitora zainteresovano je da kupi srpsku "Galeniku", za čiju prodaju je saglasnost zvanično dala i Vlada Srbije. Nepunih šest meseci otkako je američki "Valeant" odustao od kupovine domaće farmaceutske kuće, i to zato što je u međuvremenu preuzeo kanadsku kompaniju za 8,7 mlrd USD, domaća fabrika ponovo traži strateškog partnera.

Ministar privrede Saša Radulović najavio je pokretanje restrukturiranja u "Galenici", jer smatra da se na ovaj način ona može postaviti na zdrave noge:

- Vlada je u skladu sa Zakonom o privatizaciji, donela oduku o privatizaciji "Galenike" i uslediće pokretanje restrukturiranja, kako bi se to preduzeće oslobodilo. Ni "Galenika" neće biti privatizovana budzašto, niti data bilo kome. Nas interesuje budućnost "Galenike" sa njenim proizvodima.

Prema njegovim rečima, privatizacija će biti sprovedena u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji, koji bi trebalo da uđe u Skupštinu početkom decembra i da bude izglasan.

Država je, inače, vlasnik 85% kapitala "Galenike", a ako se prodaja sprovede po novom zakonu koji bi, prema najavama, trebalo da se usvoji do kraja godine, minimalna cena neće smeti da bude ispod 70% procenjene vrednosti ove farmaceutske kompanije. Problem je, međutim, loša "lična karta" "Galenike" zbog koje je teško utvrditi pravu vrednost kompanije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Galenike", Živomir Novaković je rekao da je rukovodstvo pre nekoliko dana dostavilo kompletiranu ličnu kartu poslovanja preduzeća resornom ministarstvu, i dodao da očekuje da će na osnovu toga vlada izaći sa konkretnim planom mera.

Nećemo dozvoliti da neko privatizuje "Galeniku" samo da bi došao do tržišta u Srbiji, pa da onda ugasi njene proizvode i uvede neke druge - kaže ministar Saša Radulović. - Novi zakon omogućiće da država može da ostane u velikom delu i dalje vlasnik, a da menadžment može da se prenese na druge investitore.


Traži se kupac za Čačansku banku - Od ukupnog kapitala vrednog oko 44,5 mil EUR prodaje se 76,74% ak
Agencija za osiguranje depozita otvorila je 25. novembra postupak prodaje osnovnih akcija Čačanske banke koje su sada u posedu Republike Srbije, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije i Beogradske banke u stečaju. Reč je o najmanje 76,74% akcijskog kapitala čijom bi kupovinom investitor stekao potpunu upravljačku kontrolu nad bankom čije je sedište u Čačku. Ukupan kapital banke danas iznosi 44,48 mil EUR, a ukupna aktiva na kraju septembra bila je 294,4 mil EUR.

Finansijski savetnik Agencije u ovom poslu, kompanija "Ernst & Young" iz Beograda, pozvala je investitore da podnesu izjavu o zainteresovanosti za ovu kupovinu putem tendera.

Na početku, u pretkvalifikacionoj fazi, kupci su dužni da Narodnoj banci Srbije podnesu zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sticanje direktnog vlasništva u banci, sa propisanom dokumentacijom radi ocene boniteta. Posle te ocene, sprovedene u NBS, potpisuje se ugovor o poverljivosti i investitori koji su se kvalifikovali biće pozvani da otkupe tendersku dokumentaciju. Ona sadrži detalje o predloženoj prodaji.

Rok za dostavljanje izjave o zainteresovanosti je 24. decembar ove, a za podnošenje dokumentacije za procenu boniteta 22. januar iduće godine. Tome sledi raspisivanje konkursa za prodaju pomenutog paketa akcija banke. Predsednik Izvršnog odbora banke Dragan Jovanović kaže da je bruto dobitak banke u prvoj polovini 2013. godine bio 14,3 miliona dinara. Bilansna suma banke krajem juna 2013. godine dostigla je 34,1 milijardu dinara, dok je tržišno učešće u ukupnoj bilansnoj aktivi bankarskog sektora u Srbiji povećano sa 1,14 na 1,18%. Ova banka je na 19. mestu po visini bilansne aktive među ukupno 30 banaka koje imaju dozvolu za rad na srpskom tržištu.

– Postoji interesovanje za kupovinu naše banke, ali još nema zvaničnih ponuda. Taj postupak mogao bi da bude okončan polovinom 2014. godine i uveren sam da će privatizacija biti uspešna, jer banka dobro posluje – kazao je Jovanović.

Čačanska banka ima 24 filijale u Srbiji, ukupno 385 zaposlenih i zgradu direkcije od 3.186 kvadrata u centru Čačka. Neprekidno radi od 1956. godine, a vrednost jedne akcije na Beogradskoj berzi na kraju prošle sedmice bila je 12.500 dinara. Najveća vrednost akcije zabeležena je 13. avgusta 2007. godine (109.500 dinara), najmanja 20. decembra prošle godine (4.499).

Po podacima iz prospekta Čačanske banke na Beogradskoj berzi, prvih deset akcionara na kraju prošle godine bili su Republika Srbija (28,47%), Evropska banka za obnovu i razvoj iz Londona (24,98), Međunarodna finansijska korporacija iz Vašingtona (19,98), Skandinavska Enskilda banka (3,78), Beogradska banka u stečaju (3,27), KVEST Ltd iz Limasola (2,69), "Metalac" iz Gornjeg Milanovca (1,67), Organik fuds – drinks iz Bristola (1,61), "Mandat" DOO iz Beograda (1,28) i Privredna banka DD iz Zagreba (1,15).


Ruski Delo želi da kupi Simpo
Osnivač i vlasnik ruske grupe kompanija "Delo" iz Moskve Sergej Nikolajevič Šiškarjov zainteresovan je da kupi državni paket akcija kompanije Simpo.

Sa Nikolajevičem i njegovim saradnicima danas se sastao prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, i tom prilikom ova kompanija, jedna od vodećih u Rusiji, izrazila je interes i spremnost da kupi državni paket akcija „Simpo“ ad, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Na sastanku u Vladi Republike Srbije, koji je nastavak ranije započetih razgovora u Kabinetu prvog potpredsednika Vlade, kompanija „Delo“ izrazila je interes da, nakon kupovine državnog paketa akcija, unapredi poslovanje "Simpa“ povećanjem priozvodnje i prodajom, naročito na tržištu Ruske Federacije. Ruski partner izrazio je i spremnost da putem dokapitalizacije investira u poboljšanje i unapređenje tehnologije, povećanje kapaciteta i očuvanje svih radnih mesta u „Simpu“.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić podržao je predloge predstavnika grupe kompanija „Delo“ vezane za privatizaciju „Simpa“. On je naglasio značaj očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mesta, kao i razvoja "Simpa“.

Svi učesnici sastanka saglasili su se da se u cilju podrške realizaciji ovog dogovora maksimalno brzo, transparentno i u skladu sa relevantnim zakonima ubrzaju svi postupci nadležnih državnih organa u postupku konverzije poreskih obaveza „Simpa“ u vlasništvo države. Takođe, postignuta je saglasnost da se do okončanja procesa prodaje državnog paketa akcija, obezbede potrebni uslovi da „Simpo“ nastavi nesmetan proces proizvodnje i realizaciju svih ugovorenih, a naročito izvoznih poslova.

U nastavku aktivnosti predstavnici kompanije „Delo“ boraviće u Vranju i obići sve fabrike i pogone u sastavu "Simpa“, navodi se na kraju saopštenja.


Uskoro objava prospekata "Politike" i "Galenike"
Agencija za privatizaciju danas je najavila da će uskoro u sredstavima javnog informisanja objaviti prospekte akcionarskih društva "Politika" i "Galenika", kako bi se prikupila pisma o zainteresovanosti potencijalnih kupaca.

Prospekti će biti objavljeni u skladu sa važećim Zakonom o privatizaciji.

Ministarstvo privrede je saopštilo da će privatizacija "Politike" i "Galenike" biti obavljena u skladu s budućim zakonom čije se donošenje očekuje do kraja ove godine.

Pokretanje postupka privatizacije ta dva preduzeća Vlada Srbije je odobrila 22. novembra, na inicijativu Ministarstva privrede od 14. novembra.

Država je vlasnik 85% "Galenike". U "Politici" AD, direktno ima udeo od 31%, u vlasništvu Akcionarskog fonda je 21% kapitala, a PIO fonda 4%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta