Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Eko Wood" izvozi pelet u Italiju - U Petrovcu na Mlavi otvorena nova fabrika
U Petrovcu na Mlavi je krajem oktobra otvorena fabrika peleta "Eko Wood", prenosi portal eBranicevo.com. Tokom 2012. godine kompletno je adaptirana fabrika nameštaja "Javor" Petrovac koja je bila u stečaju i priligođena za potrebe tehnologije proizvodnje peleta. U aprilu 2013. godine stigle su mašine na 37 šlepera koje su tokom leta namontirane i probna proizvodnja je krenula tokom septembra.

Direktor firme "Eko Wood" Željko Popović je za portal eBranicevo.com izjavio da je osnovna ideja za ulaganje u projekat Petrovac i proizvodnju peleta u Srbiji rastuća potražnja za peletima u zemljama Evropske unije, posebno u Italiji koja već uvozi veću količinu peleta sa prostora zapadnog Balkana i Srbije.

Tako da je i za "Eko Wood" zbog blizine tržište Italije najinteresantnije, jer Italija godišnje manjka za 400.000 tona peleta. Takođe je značajno da pelet ima povoljnu i stabilnu prodajnu cenu.

Novoizgrađena proizvonja peleta ima instalisan kapacitet do 5 tona na sat, odnosno 43.200 tona godišnje, uz planirano korišćenje kapaciteta od 90% i neprekidan rad u tri smene. Zapošljava 25 radnika.

Takođe je posredno angažovano preko 100 radnika iz oblasti šumarstva, transporta, servisa, trgovine i usluga koji svakodnevno rade i pružaju usluge.


"Telekom Srbije" isplaćuje 7,6 milijardi dinara akcionarima na ime privremene dividende
Nadzorni odbor "Telekoma Srbija" sazvao je za 18. decembar vanrednu skupštinu akcionara gde će glavna tačka dnevnog reda biti usvajanje odluke o isplati privremene dividende (međudividende) iz tekuće dobiti. Predlogom odluke akcionarima će se raspodeliti bruto iznos dividende od 7,57 milijardi dinara odnosno 9,46 dinara po akciji.

Građani su po zakonu o pravu na besplatne akcije dobili 31 akciju "Telekoma" te će im putem dividende, ukoliko odluka bude usvojena, pripasti bruto iznos od 293,4 dinara odnosno neto iznos od 249,4 dinara. Pravo učešća u radu skupštine imaće akcionari ili punomoćnici koji raspolažu sa najmanje 0,1% od ukupnog broja akcija odnosno najmanje 1 milion akcija.

Najveći akcionar "Telekoma" je Republika Srbija sa 58,1% akcija, 20% akcija je u rukama same kompanije (sopstvene akcije), dok se preostalih 21,9% nalazi u rukama sadašnjih i bivših zaposlenih te građana Srbije.


Radnici fabrike "Nissal" ponovo u pogonima
Švajcarska kompanija "Newmet AG" je novi većinski vlasnik industrije aluminijuma "Nissal" u Nišu.

Svih 350 radnika kojima je uplaćena jedna od devet neisplaćenih zarada, posle skoro mesec dana, vratilo se na posao.

Obezbeđeno je 700 tona sirovine mesečno, a proizvodnja se normalizuje.


Srbija dobila 273,8 mil EUR kredita za obnovu puteva
Srbija je danas dobila ukupno 273,8 mil EUR kredita od međunarodnih banaka za obnovu i povećanje bezbednosti puteva, saopštili su kreditori.

Kako se navodi u saopštenju, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Svetska banka potpisale su ugovore o tri kredita sa Ministarstvom finansija Srbije.

Projekat će obuhvatiti obnovu oko 1.100 kilometara puteva u Srbiji u narednih pet godina i realizovaće ga Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Ukupna vrednost projekta je 390 mil EUR, od čega će 367 mil EUR biti iskorišćeno za redovne radove na obnovi puteva, a 23 mil EUR za projektovanje, jačanje institucija i tehničku pomoć.

EBRD i EIB su dale kredite od po 100 mil EUR, a Svetska banka 73,8 mil EUR, a Vlada Srbije će obezbediti 116,2 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta