Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Triglav Grupa" ostvarila 56,6 mil EUR dobiti
Grupa "Triglav" objavila je da je u prvih devet meseci ove godine, zadržala visok nivo finansijske stabilnosti i profitabilnosti i ostvarila 56,6 mil EUR neto dobiti.

"Triglav Grupa" je obračunala 702,8 mil EUR bruto premije osiguranja i saosiguranja, što je za 4% manje nego u istom periodu prošle godine. Obračunata bruto premija osiguranja i saosiguranja matičnog društva je iznosila 478,2 mil EUR. Kombinovani koeficijenti imovinskih osiguranja "Triglav Grupe" i "Zavarovalnice Triglav" su krajem trećeg tromesečja iznosili 92,3 odsto odnosno 87,8 odsto.

Predsednik Uprave Andrej Slapar je konstatovao daje uprkos teškoj privrednoj situaciji "Triglav Grupa" je u prvih devet meseci poslovala uspešno, mada se nastavak ekonomske krize i dalje odražava na visinu obračunate premije osiguranja.

Na otežane prilike na tržištu "Zavarovalnica Triglav" odgovara raznim prodajnim merama, kreiranjem novih i preoblikovanjem postojećih produkata, kazao je on.

"Triglav Grupa" je na kraju trećeg tromesečja 2013. godine zabeležila ukupnu aktivu sredstava u visini od 3,12 mlrd EUR, što u poređenju sa krajem prošle godine predstavlja smanjenje za 1%.

Obim tehničkih rezervi, koje su krajem septembra, iznosile 2,31 mlrd EUR, ostaje na približno istom nivou kao i krajem 2012. godine. Za jedan odsto se smanjio kapital "Triglav Grupe", koji je krajem septembra, iznosio 569,6 mil EUR.

Za akciju "Zavarovalnice Triglav", koja se kotira u najvišoj prvoj kotaciji tržišta Ljubljanske berze, u prvih devet meseci je zabeležen značajan rast vrednosti i prosečnog prometa. Zaključena vrednost akcije je od kraja 2012. godine do septembra 2013. godine porasla za 10%, pa je 30. septembra iznosila 18,2 EUR.


Ugovoren novi posao "Energoprojekt Niskogradnje" u Ugandi vredan 52 mil USD
"Energoprojekt Niskogradnja" i Državna direkcija za puteve Ugande ("Uganda National Roads Authority") zaključili su u novembru mesecu tekuće godine ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji puta Mpigi - Kanoni u centralnom delu Ugande.

Dužina deonice iznosi 64 km. Ugovorena vrednost radova iznosi 52 mil USD. Rok za realizaciju projekta je 36 meseci.


Energoprojekt Niskogradnja wins new USD 52 million contract for work in Uganda
Energoprojekt Niskogradnja and the Uganda National Roads Authority signed a contract in November 2013 for the reconstruction of the Mpigi-Kanoni road in the central part of Uganda.

This stretch is 64 kilometers in length. The agreed value of this project, which is set to be completed in 36 months, is USD 52 million.


Američka "Luvata" otvara pogon u Zrenjaninu - Posao za 200 radnika
Gradsko veće u Zrenjaninu usvojilo je danas predlog elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini u industrijskoj zoni "Jugoistok" bez naknade u korist američke firme "Luvata Heat Transfer Solutions".

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Čedomir Janjić je kazao da je to prvi korak ka potpisivanju ugovora s tom kompanijom koja će 2014. otvoriti pogon od 10.000 kvadrata u industrijskoj zoni.

- Kako je rečeno, najpre će biti zaposleno oko 200 ljudi, a zatim će biti otvorena nova hala i zaposleno još radnika - rekao je Janjić.

Pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević je objasnio da je ta američka firma, koja se bavi izradom toplotnih izmenjivača i tehnološkim elementima koji se koriste u termodinamičkim uređajima, uputila pismo o namerama i da će graditi dve hale, a zemljište koje je predmet otuđenja u industrijskoj zoni "Jugoistok" je površine oko 5,6 hektara.

- Po svim kriterijumima uredbe Vlade Srbije ispunjavaju se uslovi da američka kompanija dobije zemljište bez naknade - istakao je Dević.

On je kazao da je ta investicija, ako ne ekonomski najveća u Zrenjaninu, sigurno najzvučnija jer je reč o kompanija koja ima 45 fabrika u svetu.

- Doneli smo odluku o usvajanju elaborata o ekonomskoj opravdanosti i on će iću u javnu raspravu. Zatim sledi konačan tekst elaborata koji će biti dat na usvajanje Skupštini grada, a zatim i Vladi Srbije, koja donosi konačnu odluku - rekao je Dević.


Indonežani ulažu 11 mil. € u Inđiju
Indonežanska kompanija "Indoadriatik industri" (Indoadriatic industry) investiraće 11 miliona evra u izgradnju fabrike testenina u Inđiji.

"Indoadriatik industri" je u inđijskoj industrijskoj zoni kupila građevinsku parcelu površine 50.000 metara kvadratnih, na kojoj će u prvoj fazi graditi fabriku za proizvodnju testenina - nudli pod brendom "Indomi", a pod licencom "Indofud" (Indofood).

Vrednost investicije iznosi oko 11 miliona evra, a plan investitora je da započne gradnju na proleće 2014. godine i da ona bude završena početkom 2015. godine, saopštila je opština Inđija.

U novoj fabrici bi trebalo da bude zaposleno između 140 i 200 ljudi, a proširenjem proizvodnog kapaciteta planirano je zapošljavanje 140 novih radnika.

Svečano potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta između kompanije "Indoadriatik industri", koju je osnovala i registrovala kompanija "Salim & Wazaran Group" iz Indonezije, i opštine Inđija biće održano sutra.

Potpisivanju ugovora prisustvovaće ambasador Republike Indonezije u Republici Srbiji Semuel Samson i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Goran Ješić.

Proizvodi "Indomie Nudle" uspešno se prodaju u zemljama bivše Jugoslavije, a u poslednje tri godine i u Srbiji, preko kompanije "Indo Srbija fud" koju je takođe osnovala "Salim&Wazaran Group" iz Indonezije.

"Indo Srbija fud" je uvoznik i distributer za Srbiju, Makedoniju, Bugarsku i Rumuniju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta