Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stečajni upravnik "Jugoremedije" prošao kontrolu
U postupku vođenja stečaja u fabrici lekova "Jugoremedija" nije bilo nepravilnosti u radu Radovana Savića, zaključila je supervizorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Snežana Okolišanov, u izveštaju sačinjenom povodom pritužbe "Blue rose fonda".

U tužbi podnetoj 19. septembra, a dopunjenoj 2. oktobra 2013, "Blue rose fund" je naveo da je stečajni upravnik Savić narušio načelo hitnosti davanjem u zakup imovine "Jugoremedije" u toku podnošenja plana reorganzacije, a po nerealno niskoj ceni, za šta nije tražio saglasnost Odbora poverilaca.

Savić je u subotu (30. novembra 2013. godine) izjavio Tanjugu da je supervizorka Agencije privhvatila objašnjenje i razloge za izdavanje pogona fabrike lekova u zakup do okončanja stečaja, odnosno da je odbacila pritužbe kao neosnovane.

"Blue rose fund", iza kojeg stoji vlasnik Dušan David Mladen, bio je podnosilac prvobitnog plana reogranizacije "Jugoremedije", sa najvećim poveriocem Hypo Alpe Adria bankom, a zatim je svoja prava prodao zakupcu- novosadskoj firmi "Union medic", koja je 18. novembra pokrenula zrenjaninske pogone za proizvodnju lekova.

Stečajni upravnik kaže da se proizvdnja lekova odvija po planu, da se čeka odobrenje cena, posebno za najtraženiji lek "aminofilin", kako bi se posle dužeg vremnena, kao jedini domaći lek te vrste, pojavio na tržištu.

U toku je nova procena celokupne imovine "Jugoremedije", uključujući i intelektualnu svojinu, koju obavlja beogradski Zavod za veštačenje, na osnovu rešenja stečajnog sudije.


"Agrokor" u Sloveniji dobio zeleno svetlo za preuzimanje lanca "Mercator"
Slovenačka agencija za zaštitu konkurencije (AVK) objavila je u petak (29. novembra 2013. godine) da je pozitivno rešila prijavu hrvatskog koncerna "Agrokora" o koncentraciji, u vezi sa povezivanjem sa najvećim slovenačkim trgovinskim lancem "Mercator"-om.

Agencija, pritom, od "Agrokora" nije zahtevala nikakve dodatne mere, jer smatra da koncentracija neće na slovenačkom tržištu dovesti do bitnog smanjenja konkurencije, prenosi "Tportal".

- AVK je o toj odluci obavestila stranke u postupku - rekao je na konferenciji za novinare direktor agencije Andrej Krašek.

On je dodao da je prilikom odlučivanja Agencija proverila da li je koncentracija podložna proceni Evropske komisije.

- Kupoprodajni ugovor "Agrokora" i većinskih vlasnika "Mercator"-a bio je sklopljen pred ulazak Hrvatske u EU, što znači da EU nije nadležna za ocenu koncentracije - tvrdi Krašek.

Što se tiče vertikalnih posledica koncentracije zbog povezivanja "Agrokora" i "Mercator"-a, slovenački regulator konstatuje da zajednička firma ne bi imala dovoljno snage da, uz ostvarivanje profita, odbija isporuku svojih proizvoda konkurentima u maloprodaji, jer bi time smanjila vlastitu prodaju.

Krašek je rekao da je nedavno posetio Komisiju za zaštitu konkurencije u Srbiji i kazao da nije dobio odgovor na pitanje kada će doneti odluku o koncentraciji "Agrokora" i "Mercator"-a na tržištu Srbije. On je rekao da je skeptičan u vezi sa navodima medija da bi se to moglo dogoditi već 6. decembra.

Kako je ranije objavljeno, hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog nadmetarnja (AZTN) je pokrenula drugi nivo ocene koncentracije kompanija "Agrokor" i "Mercator", što podrazumeva dubinsku pravnu i ekonomsku analizu posledica tog udruživanja kompanija. Inače, jedan od uslova da preuzimanje bude okončano, jeste da ga odobre regulatori na svim tržištima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta