Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Indonežani kupili zemljište u Inđiji - "Indoadriatic Industry" počeće proizvodnju nudli 2015. godine
Indonežanska kompanija "Indoadriatic Industry" od 29. novembra je zvanično vlasnik parcele od 500 ari u inđijskoj industrijskoj zoni. Svečanom potpisivanju ugovora o kupoprodaji zemljišta prisustvovali su i amabasador Indonezije u Srbiji, Semuel Samson i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Goran Ješić, objavljeno je na sajtu opštine Inđija.

Kao predstavnici investitora, prisustvovali su Faisal Abud Bavazir (Faisal Abud Bawazir) i Antonijus Trisna Vanda (Antonius Trisna Wanda). Delegaciju su primili predsednik opštine Inđija, Petar Filipović i direktor Direkcije za izgradnju opštine Inđija, Uroš Ćuruvija.

Filipović je objasnio da su pregovori o kupovini zemljišta vođeni dva meseca.

- Očekujem da ćemo kasnije i proširiti saradnju. Oni su rezervisali još dva hektara, a verujem i da će druge indonežanske kompanije doći u Inđiju - rekao je Filipović.

Ambasador Indonezije u Srbiji, Samuel Samson, izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje ovoj, kako je rekao, prekretnici u saradnji dve zemlje.

Uroš Ćuruvija i Antonius Trisna Wanda (foto: indjija.net)
- Ukoliko se bavite proizvodnjom hrane, povezani ste sa prinosima žitarica koje predstavljaju glavnu sirovinu za paste. Zbog toga "Indoadriatic Industry" želi da se proširi i da poveća obim poslovanja u Srbiji – istakao je ambasador, naglašavajući da veoma zadovoljan podrškom lokalne samouprave i uslovima za investiranje.

Kompanija "Indoadriatic Industry", koju je osnovala i registrovala kompanija "Salim&Wazaran Group" iz Indonezije, u prvoj fazi gradiće fabriku za proizvodnju nudli pod brendom "Indomi", a pod licencom "Indofood".

Vrednost investicije iznosi 11 mil EUR. Plan investitora je da započne gradnju fabrike na proleće 2014. godine i da ona bude završena početkom 2015. godine. Tada bi u njoj trebalo da bude zaposleno između 140 i 200 ljudi. Proširenjem proizvodnog kapaciteta planirano je zapošljavanje još 140 radnika, objavljeno je na opštinskom sajtu.

Proizvodi "Indomie Nudle" uspešno se prodaju u zemljama bivše Jugoslavije, a poslednje tri godine i u Srbiji preko kompanije "Indo Serbia Food" koju je takođe osnovala kompanija "Salim&Wazaran Group" iz Indonezije. "Indo Serbia Food" je uvoznik i distributer za Srbiju, Makedoniju, Bugarsku i Rumuniju, objavljeno je na sajtu opštine Inđija.


Indonesians buy land in Indija - Indoadriatic Industry to start noodle production in 2015
Indonesian company Indoadriatic Industry officially became the owner of a 500-are land lot in Indjija's industrial zone on November 29th. The land acquisition agreement signing ceremony was attended by Indonesian Ambassador to Serbia Samuel Samson and Provincial Secretary of Agriculture Goran Jesic, it was announced on the website of the Indjija municipality.
Among the attendees were also Faisal Abud Bawazir and Antonius Trisna Wanda, representatives of the investor, whose delegation was received by Indjija Mayor Petar Filipovic and Uros Curuvija, the director of the Indjija Development Directorate.

Filipovic explained that the land acquisition negotiations had taken two months to complete.

- I expect that we will later expand our cooperation. They have booked additional two hectares, and I also believe that other Indonesian companies will come to Indjija soon - said Filipovic.

Samuel Samson, the Indonesian ambassador to Serbia, expressed satisfaction with getting a chance to be involved in this turning point in the cooperation between the two countries.

Uros Curuvija and Antonius Trisna Wanda (photo: indjija.net)
- If you are engaged in food production, you are in connection with crop yields that represent the main raw material for pasta. Therefore, Indoadriatic Industry wants to expand and boost its scope of operations in Serbia – the ambassador said and stressed that he was very satisfied with both support provided by the local self-government and investment conditions.
In the first phase, Indoadriatic Industry, which was established and registered by the Salim&Wazaran Group from Indonesia, is going to build a factory for producing Indomi noodles under the Indofood license.

This investment is valued at EUR 11 million. The investor plans to start building the factory in the spring 2014 and to have it finished in early 2015, when it should hire between 140 and 200 people. With the expansion of the production capacity, the factory should hire additional 140 workers, it was announced on the municipal website.

Indomie Nudle products can be bought in all countries of former Yugoslavia including Serbia, where they first appeared three years ago thanks to the Indo Serbia Food company that was also established by the Salim&Wazaran Group from Indonesia. Indo Serbia Food is the importer and distributor for Serbia, Macedonia, Bulgaria and Romania.


Prvi avion kompanije "Air Serbia" sleteo u Banja Luku
Avion nacionalne kompanije "Air Serbia" "airbus A 319" sleteo je u nedelju (1. decembra 2013. godine) u 13.10 na aerodrom u Banjoj Luci, čime je zvanično ponovo uspostavljen vazdušni saobraćaj izmedu Srbije i Republike Srpske.

Avion je iz Beograda poleteo u 12.15, a dočekan je tradicionalnim vodenim topovima, kao i presecanjem vrpce, kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prvim letom "Air Serbia", u Banja Luku su stigli ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić i generalni direktor kompanije "Air Serbia" Dane Kondić.

Po sletanju na aerodrom u Banjoj Luci, Dodik je rekao da je ovo važan dan "ne samo u saobraćajnom, već i u emotivnom smislu" i da je značaj ove linije ogroman i dugo čekan.

- Učinićemo sve da logistika bude pojačana kako bi na pravi način primili kompaniju "Air Serbia" - rekao je Dodik.

On je dodao da je "Air Serbia" jedna od retkih avio-kompanija koja kreće u ekspanziju, dok su druge u krizi i da je zato važno što će avion te kuće svakodnevno biti na pisti u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da će biti učinjeno sve da let na toj liniji bude održiv i ekonomski isplativ i da će vladini službenici biti upućivani na linije "Air Serbia".

Direktor "Aerodroma Banja Luka" Miroslav Janjić podsetio je da će avion kompanije "Air Serbia" svakodnevno leteti od Beograda do Banja Luke, a potom i na druge destinacije.

Dane Kondić objasnio je da će ova linija omogućiti odličnu povezanost sa međunarodnim destinacijama: Pariz - Amsterdam - Prag - Štutgart - Cirih - Moskva i da će red letenja biti napravljen tako da nudi dobru povezanost sa ostalim svetskim destinacijama.

Vožnja avionom od Beograd-Banja Luka traje 35 minuta. Let za Banja Luku biće organizovan svakodnevno iz Beograda u 14 sati, dok je povratak iz Banja Luke planiran u 15.25 sati. Cena povratne karte sa svim taksama biće 89 EUR.

U avionu su se služili tradicionalni srpski sendviči, pečenica sa paprikom, a sletanje na pistu u Banjoj Luci propraćeno je aplauzom putnika u avionu.


Misija MMF-a u Srbiji od 3. do 17. decembra
Tehnička misija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće u Srbiji od utorka 3. do 17. decembra, kako bi sagledala stanje u javnim finansijama zemlje.

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je ranije da će MMF srpskim vlastima pomoći da sagledaju načine za bolje planiranje i naplatu prihoda, kao i planiranje i sprovođenje rashoda budžeta.


On je precizirao da se sa MMF-om još ne razgovara o novom aražmanu, ali da bi za Srbiju bilo dobro da ima aranžman sa tom institucijom i to aranžman iz predostrožnosti, a ne onaj koji podrazumeva bilo kakav zajam.


Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Kim Daehaeng rekao je Tanjugu da se radi o misiji za tehničku pomoć, koju vodi Odeljenje MMF-a za fiskalne poslove.


Misija će sagledati stanje u upravljanju sistemom javnih finansija u Srbiji i dati određene preporuke u toj oblasti, uključujući planiranje i kontrolu izvršenja budžeta, precizirao je Daehaeng


Misija MMF-a prethodno je boravila u Srbiji od 1. do 7. oktobra, na zahtev srpskih vlasti, sa kojima je razgovarala o najnovijim ekonomskim kretanjima, kao i planovima vlade za 2014. godinu i za naredni srednjoročni period.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta