Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Fond energetske efikasnosti počinje da radi 1. januara
Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Fond energetske efikasnosti početi da funkcioniše od 1. janaura sledeće godine.

Ona je novinarima, uoči skupa Biznis energetske efikasnosti u Sava centru, rekla da se očekivalo da će biti više sredstava iz budžeta za taj fond, odnosno da će biti 900 miliona dinara ali da neće biti toliko novca.

U budžetu za narednu godinu za te namene predviđeno je 400 miliona dinara, rekla je i dodala da ministarstvo razgovara sa donatorima kako bi se omogućilo da bude više novca u fondu.

Ona je rekla da će kompletan pravilnik o tome kako neko može da aplicira za novac iz fonda biti objavljen za sedam do 10 dana.

Predstavnici Ministarstva energetike razgovaraće sa bankama o dugoročnim i subvencionisanim kreditima, odnosno kako da se, pre svega pomogne domaćinstvima. To će pomoći da se za 30 do 35% smanje računi za utrošenu energiju u domaćinstvima, navela je ministarka.


Odbor direktora NIS-a usvojio biznis-plan kompanije za 2014.
Odbor direktora Naftne industrije Srbije (NIS) usvojio je danas biznis-plan kompanije za 2014. godinu.

Glavni prioriteti kompanije ostaće i dalje nastavak programa povećanja efikasnosti poslovanja i razvoj projekata u oblasti prometa naftnih derivata, kao i istraživanja i prozvodnje na Balkanu, navodi se u saopštenju.

Ključni elementi za dalji rast efikasnosti NIS-a u 2014. godini biće smanjenje proizvodnih troškova i optimizacija biznis-procesa, kao i povećanje energetske efikasnosti proizvodnog bloka i dodatni razvoj logističke mreže.

Odbor direktora kompanije doneo je odluku o očuvanju investicionog programa NIS u 2014. na nivou tekuće godine.
Najveći deo investicija biće usmeren na projekte u oblasti istraživanja i prozvodnje ugljovodonika, kao i u nastavak programa modernizacije prerađivačkih kapaciteta.

U 2014. godini kompanija NIS će uložiti sve napore kako bi se očuvala profitabilnost poslovanja i ključnih finansijskih pokazatelja na nivou 2013. u okolnostima negativne makroekonomske situacije na svetskom i regionalnom tržištu.

Jednim od faktora neizvesnosti kompanija smatra cene ugljovodonika.

Ipak, u 2014. godini, NIS planira blagi rast osnovnih proizvodnih pokazatelja - obima proizvodnje nafte i gasa, prerade i prodaje naftnih derivata.

Odbor direktora je takođe usvojio i finansijski izveštaj NIS za devet meseci 2013. godine i Kvartalni izveštaj kompanije za treći kvartal.
"Za poslednjih nekoliko godina NIS je napravio značajni skok u povećanju kvaliteta i profitabilnosti poslovanja. Danas je kompanija postala ne samo najveći investitor i budžetski davalac Srbije, koji planira da to ostane dugi niz godina, već i brzo učvršćuje svoje liderstvo u čitavom balkanskom regionu. Nama je važno da se ne zaustavljamo i da idemo dalje, nastavljajući sa širenjem razmera biznisa i poboljšavanjem postojećih pokazatelja“, rekao je predsednik Odbora direktora Vadim Jakovljev, a navodi se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta