Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Matijević" otkupljuje preostale akcije bajmočkog preduzeća "Ravnica"
Industrija mesa "Matijević" iz Novog Sada, nakon što je realizacijom ponude za preuzimanje prešla prag od 90% vlasništva, uskoro počinje sa prinudnim otkupom preostalih akcija u preduzeću "Ravnica" iz Bajmoka.

Naime, za 27. decembar zakazana je vanredna Skupština akcionara bajmočke "Ravnice" na kojoj je jedna od tačaka dnevnog reda prinudni otkup preostalih akcija malih akcionara.

Ovoj odluci prethodila je ponuda preuzimanje preostalih akcija od strane većinskog vlasnika ovog preduzeća, Industrije mesa "Matijević" iz Novog Sada, koja je uspela, jer "Matijević" prešao prag od 90% vlasništva i sada poseduje 93,67% akcija ovog preduzeća. To mu omogućava prinudni otkup preostalih akcija.

Za ove akcije, prema predlogu odluke objavljenom na Beogradskoj berzi, "Matijević" nudi 640 dinara po jednoj akciji, koliko je bilo ponuđeno i u poslednjoj ponudi za preuzimanje, a što je opet manje od jučerašnje cene akcija na berzi od 699 dinara.

Međutim, po podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, u prvih deset akcionara po broju akcija nalaze se ukupno četiri preduzeća, odnosno pojedinaca, čije akcije su pod zalogom i ne mogu biti predmet prinudnog otkupa, osim u slučaju dogovora većinskog i vlasnika akcija.

U tom slučaju, prema dosadašnjoj berzanskoj praksi, akcije će biti otkupljivane po njihovoj obračunskoj vrednosti, koja je skoro trostruko veća i iznosi 1.991,75 dinara.

Preduzeće "Ravnica" iz Bajmoka bavi se ratarskom i stočarskom proizvodnjom, a zapošljava 140 radnika.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta