Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Česi, Slovaci i Kinezi dali najbolje ponude za drugi blok TE "Pljevlja"
Dve kineske i po jedna češka i slovačka kompanija dostavile su najbolje ponude za izgradnju drugog bloka termolektrane u Pljevljima, saopštila je juče "Elektroprivreda Crne Gore" (EPCG).

Radna grupa EPCG je među devet ponuda kao najbolje odabrala ponude kompanija "Powerchina Hubei Electric Survey" i "China Mashinery Engineering Corporation" - obe iz Kine, zatim "Škoda Praha" iz Česke i "Istroenergo Group" iz Slovačke.

Do kraja januara 2014. godine, kako je saopšteno, sve ponude biće detaljno proučene i precizirana ekonomska opravdanost svakog od ta četiri projekta.

Drugi blok TE "Pljevlja", po ranijim najavama, trebalo bi da ima snagu 220 do 300 megavata.


"Župa" počela da učestvuje na tenderima
Hemijska industrija "Župa" iz Kruševca počela je da učestvuje na tenderima za isporuke hlora vodovodima u Srbiji, izjavio je danas direktor fabrike Bojan Cvetanović.

"Župu" je pre tri meseca napustilo 319 radnika, kojima su isplaćene otpremnine. U fabrici na utakanju hlora i proizvodnji ksantata radi oko 60 ljudi i redovno primaju plate.

Po rečima Cvetkovića, uz 18 stalno zaposlenih, angažovano je još 48 radnika na privremenim i povremenim poslovima.

- Radi se utakanje hlora, mesečno isporučimo 50 tona, što je prihod od oko dva miliona dinara. Počeli smo da učestvujemo na tenderima za snabdevanje vodovoda i želimo da pokažemo da možemo da ponudimo kvalitetniji hlor po nižim cenama - rekao je za Cvetković i dodao da očekuje da fabrika do sredine naredne godine duplira mesečnu isporuku hlora.


NBS: Referentna kamatna stopa 9,5%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da smanji referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, na 9,5 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja stopa inflacije u novembru iznosila 1,6 odsto, što je ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja od četiri plus-minus 1,5 odsto, saopštila je NBS.

Značajnom smanjenju inflacije, ostvarenom u uslovima ekonomskog rasta, pored mera monetarne politike i relativne stabilnosti kursa, doprineli su pad cena hrane, niska inflatorna očekivanja i niska domaća tražnja.

Na stabilnost kretanja na deviznom tržištu uticala su veoma povoljna platnobilansna kretanja, pre svega, rast izvoza, konstatovao je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je ocenio da su inflatorna očekivanja pala na istorijski minimum i da ekonomski subjekti predviđaju da će se inflacija i u narednom periodu kretati u granicama cilja.

Očekivani efekti fiskalne konsolidacije, pored toga što će delovati dezinflatorno, doprineće i smanjenju uticaja od rizika koji mogu doći iz međunarodnog okruženja.

Smanjujući referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je ocenio da će se inflacija u srednjem roku kretati blizu cilja, koji je do 2016. godine utvrđen na četiri odsto, na šta će u narednom periodu biti usmerene mere monetarne politike.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 16. januara 2014. godine.


Kraljevački "Euro-Tir" kupio imovinu "Sava remonta" iz Mačvanske Mitrovice
Imovina preduzeća "Sava remont" u stečaju iz Mačvanske Mitrovice prodata je za 5,2 miliona dinara, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Kako je saopšteno, imovinu je kupila firma "Euro-Tir" iz Kraljeva.


Prodata imovina "Centroprometa"
Preduzeće "Trend Comercce" iz Šida je kupilo imovinu "Centroprometa" za 1,1 milion dinara, saopštila je Agencija za privatizaciju.

Najznačajniji delovi imovine su porodična stambena zgrada, pomoćna zgrada i građevinsko zemljište u Adaševcima.


Turci kupili 24,38% akcija Montenegroberze
Istanbulska berza kupila je gotovo četvrtinu akcija Montenegroberze za oko 450.000 evra. Kupila je 24,38% akcija od šest manjinskih akcionara Montenegroberze, saopšteno je na konferenciji za medije.

Prosečna vrednost akcije iznosila je 587 evra.

Tržišna kapitalizacija akcija Istanbulske berze iznosi 280 milijardi dolara, a dnevna vrednost prometa na tom tržištu je 1,7 mil USD.

Istanbulska berza je akcionar i Sarajevske berze, ali sa manjim učešćem nego što je to slučaj u Crnoj Gori.

Vlasnik Montenegroberze je "Atlas grupa" crnogorskog biznismena Duška Kneževića.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta