Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Poslovna dobit FAM-a 250.000 evra
Fabrika maziva (FAM) iz Kruševca u 2013. godini je poslovala pozitivno i ostvarila dobit od 250.000 evra.

"Kada podvučemo crtu, razlika između toga koliko smo platili sirovine i naplatili gotove proizvode je 250.000 evra", rekao je danas novinarima generalni direktor FAM-a, Vladica Petrović, dodajući da je izvoz ove godine povećan za 28 odsto.

Prema planu poslovanja, FAM je ove godine trebalo da proizvede i proda 7.900 tona ulja i mazivnih masti, ali su prodaja i proizvodnja ostvareni na nivou od 8.250 tona što je, kako je naglasio, za osam odsto više u odnosu na 2012.godinu.
"Ove godine osvojili smo preko 100 tendera bitnih ne samo za funkcionisanje FAM-a, već i za druge sisteme u kojima smo prisutni, kao što su, Kolubara, Kostolac, RTB Bor, Sartid, Vojska Srbije...". kazao je Petrović.

Komentarišući odnose sa NIS-om, na čijim pumpama se više ne nalaze FAM-ovi proizvodi, Petrović je ocenio da bi država trebalo da obezbedi prisustvo njihovih proizvoda srazmerno vlasničkom udelu u NIS-u.

Plan je da se u 2014. godini održi postojeći obim proizvodnje, saopšteno je na konferenciji za novinare, uz napomenu da je FAM već predao Agenciji za privatizaciju "ličnu kartu", koju je tražilo Ministarstvo privrede.

Fabrika maziva ima 181 radnika na neodređeno i 39 na određeno vreme sa prosečnom platom od 61.500 dinara.


Dobit RTB-a Bor 11 miliona dolara
Rudarsko-topioničarski basen (RTB) "Bor" objavio je da će 2013. godinu završiti sa 11 miliona dolara dobiti iz tekućeg poslovanja.

"Iako smo u 2013. godini investirali 37 miliona evra, od čega 28 miliona iz sopstvenih sredstava, prema preliminarnim podacima završićemo godinu sa 11 miliona dolara dobiti", rekao je novinarima generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski na konferenciji za novinare tog preduzeća u restrukturiranju.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini proizvedeno je 1.154 kilograma zlata, 5,8 tona srebra i 36.000 tona katodnog bakra, a otkopano je ukupno 16,8 miliona tona rude.

U projekat nove topionice bakra, rekonstrukciju "flotacije" rudnika bakra Veliki krivelj, rudarske mašine za površinske kopove i rudnik "Jamu", i opremu za rudnik "Cerovo" najveći srpski proizvođač bakra i zlata je, kako je navedeno, uložio više od 37 miliona evra.

Prema rečima Spaskovskog, "neistinite su i zlonamerne" tvrdnje da borska topionica neće biti ekonomski isplativa, budući da će moći da prerađuje bakarni koncentrat iz svetskih rudnika.

On je dodao da će do polovine 2014. godine RTB "Bor" izaći iz procesa restrukturiranja, ali da to ne znači da će radnici koji rade pod ugovorom dobiti otkaze.

"Iz tih raazloga je u toku izrada sistematizacija radnih mesta i izrada ugovora o radu, a edukujemo kadrove za promenu Zakona o javnim nabavkama. Sve korake koje preduzimamo činom u saradnji", kazao je prvi čovek borskog kombinata bakra Blagoje Spaskovski.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta