Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rast industrijske proizvodnje 4,2%
Industrijska proizvodnja u Srbiji u novembru je bila za 4,2 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Industrijska proizvodnja je u novembru, u odnosu na prosek 2012. godine, bila veća za 13,9 odsto, navodi RZS.

U periodu januar-novembar je ostvaren rast industrijske proizvodnje od šest odsto u poređenju sa istih 11 meseci prošle godine.

Na godišnjem nivou je u novembru, posmatrano po sektorima, rast zabeležen u snabdevanju strujom, gasom, parom i klimatizaciji - 6,6 odsto, a u prerađivačkoj industriji od četiri odsto, dok je u rudarstvu zabeležen pad od 0,3 odsto.

Gledano po namenskim grupama, u novembru ove u odnosu na novembar prethodne godine, rast je registrovan u proizvodnji energije za 8,1 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije za 6,2 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,3 odsto, dok je pad registrovan u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju (0,4 odsto) i kapitalnih proizvoda (0,7 odsto).

Kako je naveo RZS, obim industrijske proizvodnje u novembru 2013. godine u poređenju s novembrom 2012. bio je u rastu kod 16 oblasti, koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 73 odsto, a u padu kod 13 oblasti.

Novembarskom rastu industrijske proizvodnje najviše su doprineli proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja električne energije, osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda i proizvodnja derivata nafte.

Industrijska proizvodnja u novembru 2013. godine, u odnosu na prosek 2012. kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za šest odsto, a kod prerađivačke industrije veća je za 5,7 odsto.


Usvojeno više ekonomskih zakona
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o privatizaciji i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju.

Kako je saopštila Kancelarija Vlade za saradnju s medijima, usvojeni su i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za privatizaciju i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije.

Ti predlozi zakona upućeni su Skupštini na razmatranje po hitnom postupku.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o završnom računu budžeta za 2012. godinu, Predlog zakona o izmenema i dopunama Zakona o osiguranju depozita, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima.

Usvojeni su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o hemikalijama, Predlog zakona izmenama i dopunama Zakona o biocidnim proizvodima i Predlog zakona o izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Vlada je Ivana Simiča razrešila sa mesta vršioca dužnosti direktora Poreske uprave Srbije, na lični zahtev.


"Energoprojekt" ugovorio nove poslove vredne skoro 22 mil USD
"Energoprojekt Entel" zaključio je u poslednjem kvartalu tekuće godine nove značajne konsultantske ugovore u arapskim zemljama.

Ukupna vrednost ugovorenih poslova iznosi 21,95 mil USD. Od toga, u Dubaiju i Kataru će se realizovati poslovi vredni 17, 25 mil USD.

U Kataru je sa investitorom KAHRAMAA zaključen ugovor o pružanju konsultantskih usluga na realizaciji projekta unapređenja rezervi vode za piće u Kataru.

U Dubaiu je sa investitorom DEWA zaključen ugovor o pružanju konsultantskih usluga na preusmeravanju 132 kV kablovskih vodova sa instalacijama u dva novoizgrađena tunela ispod Business Bay Creak-a".

"Energoprojekt Entel", član "Energoprojekt hodinga", je zaključio nove poslove i u Abu Dabiu i Omanu ukupne vrednosti 4,7 mil USD.

U Abu Dabiu je sa investitorom TRANSCO zaključen ugovor o pružanju konsultantskih usluga za dve trafo stanice 132/11 kV i 15 km kablovskih vodova 132 kV, dok je u Omanu sa investitorom PAEW zaključen ugovor o pružanju konsultantskih usluga na razvoju vodovodnih sistema u više oblasti.

Rok za realizaciju svih projekata je od 12 do 36 meseci.

Generalni direktor "Energoprojekt holding", Vladimir Milovanović, izjavio je za NIN da je "poslovni rezultat ove kompanije u 2013. nešto niži od plana, te da se nada da će akcionari imati razumevanja jer je, na primer, samo zbog uredbe o promeni obračuna poreza i doprinosa na inozarade dobit niža za oko 700.000 EUR".

- U toku je priprema finalnih poslovnih bilansa i očekujem da ćemo ostvariti više od 230 mil EUR prihoda i preko 4 miliona EUR dobiti, a da ćemo u naredni period preneti ugovorene poslove u vrednosti od preko 400 mil EUR koje ćemo tek realizovati - rekao je Milovanović.


'Energoproject' agreed on new projects worth 22 million USD
" Energoprojekt Entel ,"has made in the last quarter of this year, a major consulting contracts in the Arab countries .
The total value of contracted projects is $ 21.95 million. From that , projects in Dubai and Qatar to be realized are worth 17, 25 million USD .
They signed a contract for consultancy services in the project of improving drinking water supplies in Qatar with the investor KAHRAMAA.
In Dubai, with the investor DEWA, they made an agreement on consultancy services in the project of diversion of 132 kV cable lines with installations in two newly built tunnels under the Business Bay Creak.
" Energoprojekt Entel ", a member of " Energoprojekt Holding " agreed on new projects in Abu Dhabi and Oman of total value 4.7 million USD.
With the investor TRANSCO, in Abu Dhabi, they signed contract for consultancy services for two substations 132/11 kV and 15 km 132 kV cable lines , while in Oman, with the investor PAEW, they made an agreement for consulting services for the development of water supply systems in several areas .
The deadline for the implementation of all projects is from 12 to 36 months .


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta