Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Agrokor jedini strateški kupac za Mercator, ponuda će biti znatno ispod 221 eura
Agrokor je jedini mogući strateški partner među zainteresiranim, doznaje se neslužbeno.
Belgijski Delhaize, koji je također "prirodni staretški partner" je zbog posljedica preuzimanja srpskog lanca Maxi Delta daljnja ulaganja u regiji zaustavio nakon otpisa gotovo polovine investicije u srpskog trgovca.

Streteški partneri zbog očekivane sinergije obično nude više od financijskih kupaca - što se potvrdilo prošle godine, kada je Agrokor za dionicu Mercatora ponudio 221 euro, a naajbolji privatni investicijski fond najviše 150 eura. Ovaj put se očekuju znatno niže ponude, smatraju dobro obaviješteni izvori.

U središtu prezentacije je bila prije svega visoka zaduženost Mercatora i slabljenje tržišnog potencijala na domaćem tržištu, gdje ovaj trgovac stvara najviše prihoda.

Privatni investicijski fondovi su, po ocjeni izvora iz financijske industrije, izračunali maksimalan 7-postotni bruto novčani tok iz poslovanja (EBITDA).

Kako se EBITDA Mercatoru lani smanjila, omjer neto financijskog duga povećan je na 9,2 posto (što znači da s takvim bruto novčanim tokom obaveze može otplatiti za više od devet godina). Neto vrijednost poduzeća je još jedan od metoda vrednovanja, ali nitko ne uzima u obzir tržišnu cijenu društva, jer je prvi put postala negativna, iznosi 241 milijun eura. Doznaje se da te brojke brinu Agrokorve financijere, EBRD, JP Morgan i UniCredit.

Kako su u prošlogodišnjim poslovnim rezultatima vidljivi učinci otpisa pogrešaka iz minulih godina, pogledali smo što prodajni rezultati, koje uprava planira za ovu godinu, znače. Očekivani novčani tok se uzima pri vrednovanju ciljeva preuzimanja. Mercator je nakon propasti projekta monetizacije nekretnina, kojima bi se po planu Uprave razdužio za oko 300 milijuna eura, objavio očekivano neto zaduženje do kraja ove godine.

Mercator će dug u pregovoru s bankama vjerovnicima o refinanciranju morati smanjiti za 50 do 100 milijuna eura. U izračunu smo uzeli najveću procjenu o smanjenju duga. Brojevi prema procjenama pokazuju da će se očekivano značajno popraviti odnos između bruto novčanog toka i neto duga, neto vrijednost poduzeća će se podići na 88 milijuna eura.

Nakon odabira neobavezujućih ponuda bit će omogućen dubinski pregled Mercatora, a obvezujuće ponude se očekuju krajem ljeta 2013. godine. Slijede završni pregovori, a prodaja bi mogla biti okončana najesen. Ako je bude.


Neto dobit NIS-a porasla 22% u 2012. - Kompanija investirala 50,8 milijardi dinara
Na osnovu pojedinačnih i nerevidiranih finansijskih izveštaja za 2012. godinu, "Naftna industrija Srbije" ostvarila je neto dobit od 49,5 milijardi dinara, što je godišnji rast od 22%. Rast profita je rezultat efikasnijeg poslovanja i smanjenja troškova, kao i rasta udela na domaćem tržištu nafte i naftnih derivata, objavio je NIS danas.

EBITDA za 2012. godinu iznosi 66,5 milijardi dinara, što je 27% više u odnosu na isti period 2011. godine. Na rast EBITDA su, osim povećanja efikasnosti poslovanja, uticali i realizacija ranijih ulaganja u obnovu resursne baze i rast proizvodnje domaće nafte i gasa.

NIS je ostao pojedinačno najveći poreski davalac u zemlji. Iznos obračunatih poreza, naknada i ostalih fiskalnih obaveza NIS-a za 2012. je 91,4 milijarde dinara, što je 8% više od iznosa uplaćenog u istu svrhu tokom 2011. godine.

Prošla godina je za NIS bila u znaku uvođenja savremenih tehnologija u sve vidove poslovanja i širenja maloprodajne mreže u zemlji i regionu. Ukupne investicije na nivou NIS grupe (NIS i novoosnovana zavisna društva) u prošloj godini su dostigle rekordni nivo od 50,8 milijardi dinara, ili 48% više nego u 2011. godini. Kompanija je najviše novca, 20,4 milijarde dinara, uložila u ekološke projekte i dovršetak modernizacije Rafinerije nafte Pančevo. Još 13,2 milijarde dinara je uloženo u razvoj maloprodajne mreže. Kompletno je rekonstruisano devet benzinskih stanica i rebrendirana je 231 benzinska stanica. U sklopu razvoja maloprodajne mreže u regionu, što je strateški cilj NIS-a, kompanija je kupila skladište u Bugarskoj, mrežu od 28 benzinskih stanica u Bosni i Hercegovini i jednu u Rumuniji. Konačno, 10,1 milijarda dinara je investirana u geološka istraživanja i projekte povećanja proizvodnje nafte i gasa i povećanja rezervi.

Tokom prošle godine je ukupna zaduženost kompanije prema bankama (dug prema bankama i akreditivi) smanjena 10% u odnosu na kraj 2011. godine, i na kraju 2012. godine je iznosila ukupno 403 mil USD. Odnos duga prema EBITDA je iznosio 0,45%.

Prema pojedinačnim finansijskim izveštajima operativni novčani tok (OCF) je povećan sa 35 milijardi dinara u 2011. godini na 36,8 milijardi dinara na kraju 2012. godine, što je povećanje od 5%.

NIS je tokom prošle godine nastavio trend rasta u proizvodnji domaće nafte i gasa, pa je u 2012. godini proizvedeno 1.694 "uslovnih" tona nafte i gasa, što je 11% više u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno, obim potvrđenih zaliha ugljovodonika porastao je u 2012. godini za 12,1%, objavila je kompanija.

Obim prerade sirove nafte u Rafineriji nafte Pančevo u 2012. godini iznosio je 2.142 miliona tona nafte, a ukupan promet naftnih derivata dostigao je nivo od 2.395 hiljada tona. Bez obzira na pad obima nacionalnog tržišta, NIS je povećao obim maloprodaje za 15%, uz porast udela kompanije na maloprodajnom tržištu za 5,9%.

- Finansijski rezultati za 2012. godinu su pokazali da je ta godina bila najuspešnija od kada NIS postoji. Uspeli smo, ne samo da sačuvamo, već i da povećamo profitabilnost Kompanije, istovremeno smanjivši nivo bankarskog duga. I to u uslovima kada je u 2012. godini Srbija oborila dva neslavna rekorda – u dubini recesije u Jugoistočnoj Evropi i po visini stope inflacije u Evropi. Ključni razlog uspešnog poslovanja NIS-a je konstantni rast investicija u nove tehnologije, razvoj maloprodajne mreže u zemlji i regionu, kao i istraživanje i povećanje rezervi nafte i gasa. Još jednom se potvrdilo da dogovor kuću gradi, a naša kuća je prošle godine jačala zahvaljujući dogovoru dva akcionara – "Gazprom Neft"-a i Vlade Srbije - izjavio je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.


Serbian government approves new EUR 131.8 million loan for RTB Bor
The Serbian government has approved a new EUR 131.8 million loan to the Mining and Smelter Basin (RTB) Bor for the reconstruction of the copper smelter and the construction of a sulfuric acid factory, which has increased the value of that project to about EUR 301.8 million, RTB said in a release on Friday (8 February 2013).

According to the Serbian government's conclusion, which was presented to the media by RTB Bor Deputy CEO Milinko Zivkovic, RTB Bor will secure new funds by "taking out an additional loan or by selling copper and other metals from the gangue in ore deposits in Bor and Majdanpek in advance."

- The plan is to provide EUR 210 million for the smelter and the sulfuric acid plant, whereas the rest should be used to build a slag flotation, wastewater treatment plant, power plant, accompanying infrastructure, as well as to pay various taxes, duties and insurance bills - said Zivkovic.

He explained that about EUR 40 million from the new loan would be set aside for new projects of Canada's SNC-Lavalin, which is building a new smelter, whereas the rest would be used to satisfy the needs of accompanying factories without which the smelter could not operate.

People at RTB Bor pointed out that the primary works on the new smelter project would be completed by the year's end, assessing that the smelter would start operating at full capacity in the first months of 2014.


Vlada Srbije odobrila novo zaduživanje RTB "Bor" od 131,8 mil EUR
Vlada Srbije odobrila je Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) "Bor" dodatno zaduženje od 131,8 mil EUR, za rekonstrukciju topionice bakra i izgradnju fabrike sumporne kiseline, čime je vredost tog projekta povećana na oko 301,8 mil EUR, saopštio je u petak (8. februara 2013. godine) RTB.

Kako se navodi u zaključku Vlade Srbije, koji je medijima preneo zamenik generalnog direktora RTB Milinko Živković, basen Bor će nova sredstva obezbediti "dodatnim zaduženjem ili avansnom prodajom bakra i drugih metala iz postojećih ležišta raskrivke u Boru i Majdanpeku".

- Za topionicu i fabriku sumporne kiseline predivđeno je 210 mil EUR, a ostatak za izgradnju flotacije šljake, pogona za tretman otpadnih voda, energane, prateće infrastrukture, raznih taksi, carina i osiguranja - izjavio je Živković.

On je objasnio da će se od iznosa novog zaduživanja, oko 40 mil EUR izdvojiti za nove projekte kanadske kompanije "SNC-Lavalin", koja gradi novu topionicu, a ostatak će biti za potrebe pratećih fabrike bez koje topionica ne bi mogla da radi.

- To je neophodno kako bi se dokazali i pokazali svi parametri zbog kojih se nova topionica gradi, kako bi iskorišćenje bakra bilo 98%, a sumpor-dioksida 98,5% -napomenuo je Živković.

U RTB su napomenuli da će osnovni radovi na projektu nove topionice biti završeni do kraja ove godine i procenili da će u prvim mesecima 2014. ona početi da radi punim kapacitetom.

- Do kraja 2014. planira se da topionica preradi 300.000 tona koncentrata iz sopstvenih sirovina, a pun kapacitet i prerada 400.000 tona koncentrata godišnje očekuje se od 2016. godine - naveli su u borskoj kompaniji.


NIS makes record high investments of RSD 50.8 bn
aftna Industrija Srbije (NIS), Serbia's national oil company, recorded a RSD 49.5 billion net income in 2012, which is up by 22 percent compared to the previous year, NIS Director General Kirill Kravchenko stated on Monday.

The last year was the most successful year for NIS, and the investments reached record high of RSD 50.8 billion or 48 percent more than in 2011, he said at a press conference. NIS invested the greatest amount of funds in completion of modernization of the Pancevo-based oil refinery, ecological projects and modernization of retail network, Kravchenko said.

NIS is planning to make even greater investments in 2013 amounting to RSD 59 billion, and RSD 65 billion in 2014, he said.
Kravchenko said that based on taxes and other fiscal levies, NIS paid RSD 91.4 billion in the Serbian budget, which is eight percent more than in 2011, and the company reduced its bank indebtedness by 10 percent setting it at USD 403 billion.

NIS will continue the second phase of the modernization of the Pancevo-based oil refinery, modernization of base oil refinery in Novi Sad and spreading of the retail network in the region, Kravchenko said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta