Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pet ponuda za "Mercator" - "Agrokor" ponudio 125 EUR po deonici
Danas je istekao rok za predaju neobvezujućih ponuda za 53% udela u najvećem slovenskom maloprodajnom lancu "Mercator"-u.

Prema pisanju dnevnika "Finance" stiglo je pet ponuda od kojih je, prema njihovim informacijama najviša ona "Agrokora", 125 EUR po deonici, kolika je i približna cena deonica na berzi.

Nakon izbora najbolje neobvezujuće ponude, zainteresovanom ponuđaču biće omogućeno dubinsko analiziranje kompanije, a završetak pregovora očekuje se u jesen 2013.

Vlasnici, navodi "Delo", tvrde da su zainteresovani za posao, ali da to najviše zavisi od ponuđene cene. Kako je navedeno, mogu se očekivati znatno niže ponude nego pre, zbog slabijih poslovnih rezultata "Mercator"-a i teškoća sa otplatom njihovog duga.

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da se može očekivati da će "Agrokor" dati višu neobvezujuću ponudu za "Mercator"-ove deonice od finansijskih fondova, jer kao strateški investitor može da računa na sinergijske učinke u slučaju preuzimanja.

No, prihvatanje "Agrokorove" ponude produžilo bi prodajni postupak, jer bi hrvatski konzorcijum morao da osigura izvore finansiranja kreditima, dok je prednost financijskih fondova da sredstva već imaju, navodi "Dnevnik", koji procjenjuje da bi zato "Agrokor" morao da ponudi najmanje 150 EUR za deonicu, kako bi vlasnici prihvatili njegovu ponudu.


Rusi ne dolaze u "Železaru Smederevo"? - Vlada Srbije sprema rezervni plan
Ruski "Uralvagon zavod", iako je najavljeno, još nije spremio ponudu za "Železaru Smederevo". Kako je "Blicu" rečeno u Nemanjinoj 11, više detalja će se znati krajem ovog meseca. Dodaju i da Vlada "sprema i alternativno rešenje - za svaki slučaj".

Pregovori sa ruskim partnerom, a koji je na pretkvalifikacionom tenderu jedini pokazao interesovanje za kupovinu "Železare", trebalo je da započnu sredinom ovog meseca. Prema poslednjim, nezvaničnim informacijama iz Moskve, "Uralvagon zavod" je odustao od ideje da postane stoprocentni vlasnik smederevske "Železare".

Urađene analize ukazuju im, tvrde izvori "Blica", da je mnogo bolje ukoliko država Srbija, sa "Uralvagon zavodom" napravi sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća, sličnom onom koji danas imamo sa "Fiat-om o proizvodnji automobila u Kragujevcu.

- Takva ideja se pominjala i prilikom posete naše delegacije Moskvi. Međutim, ništa slično zvanično nam nije upućeno - tvrde izvori "Blica" u Vladi Srbije.

Koja su to alternativna rešenja za "Železaru Smederevo", zvanično u Vladi ne žele da govore. Sačekaće, kažu, do kraja meseca. Ali, nezvanično se može čuti da je u pitanju ulaganje u novi program "Železare" koji bi omogućio da njeni proizvodi nađu kupce u ovom delu Evrope, pa i u Srbiji.


Russians not coming to Smederevo? - Serbian government prepares backup plan for steel mill
Despite the announcements, Russia's Uralvagonzavod has not yet prepared an offer for Zelezara Smederevo steelworks. As Blic was told by people at 11 Nemanjina Street, more details will be unveiled later this month. They also added that the government was "preparing an alternative solution - just in case."

Negotiations with the Russian partner, which was the only company to express interest in the acquisition of Zelezara Smederevo in the pre-qualification process, were supposed to commence in mid-February. According to the latest, unofficial information from Moscow, Uralvagonzavod has given up the idea to become the 100-percent owner of Smederevo's steelworks.

Blic cites its sources as claiming that the analysis performed has shown that it would be much better if the state of Serbia was to conclude an agreement with Uralvagonzavod to establish a joint venture, similar to the one that the government formed with Fiat for the purpose of producing cars in Kragujevac.

- Such idea was also mentioned to us during the visit of our delegation to Moscow. However, nothing similar has been officially suggested to us - Blic cites its sources in the Serbian government as claiming.

Unofficially, one of the possible alternative solutions is to invest in Zelezara Smederevo's new portfolio, which would make it possible for its products to find their way to buyers in this part of Europe as well as Serbia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta