Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Italijani preuzimaju Agroživ?
rbijagas, vlasnik žitištanske kompanije Agroživ, najavljuje strateškog partnera koji bi mogao da preuzme domaćeg lidera u proizvodnji pilećeg mesa.

Prema izjavi generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića, kupac iz inostranstva, zainteresovan za preuzimanje Agroživa, već je pronađen.

Sada preostaje da se država izjasni o ovom poslovnom aranžmanu.

"Agroživ će za gazdu dobiti Italijana, ako se Vlada Srbije sa tim složi. Reč je o kompaniji koja ima 1,2 milijarde evra godišnji promet u mesu", otkrio je Bajatović, ali nije izneo detalje o ovoj prodaji.
 
U “Agroživu”, koji je nosilac privrednog razvoja male i nerazvijene banatske opštine Žitište, pažljivo prate sve informacije o potrazi za strateškim partnerom. Kompaniji je doskora pretila dezintegracija zbog najavljene prodaje privrednih društava u stečaju, koja su usko povezana sa radom “Agroživa”.

U Vladi je krajem januara postignut dogovor da se spreči urušavanje poslovnog sistema. Odložena je i prodaja preduzeća u stečaju, čije objekte trenutno koristi “Agroživ”. Najavljena je potraga za strateškim partnerom, koji jedino može da odredi budućnost “Agroživa” i domaće proizvodnje živinskog mesa.


Viktorija grupi kredit od 75 mil. $
"Victoria Group" i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) potpisali su danas Sporazum o kreditu od 75 mil USD, što je najveći zajam IFC-a nekoj srpskoj firmi. Kredit će biti namenjen refinansiranju kratkoročnih pozajmica kompanije i proširenju kapaciteta proizvodnje.

Sporazum su potpisali generalni direktor "Victoria Group" Zoran Mitrović i direktor IFC-a za proizvodnju i agroposlove za region Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike Gi Elena (Guy Ellena).

Mitrović je rekao da je danas kompaniji "Victoria Group" poverenje ukazala jedna od najvećih finansijskih organizacija na globalnom nivou - IFC, koja je deo Svetske banke.

- To je jedan od najvećih finansijskih aražmana odobren nekoj srpskoj firmi - rekao je Mitrović i dodao da je to pokazatelj kako se u međunarodnim poslovnim krugovima percipiraju poslovni rezultati "Victoria Group".

U proteklih 10 godina, "Victoria Group" je u poljoprivredni sektor uložila više od 200 mil EUR, a novi kredit će upotrebiti za nove projekte u poljoprivredi i nove biznis strategije.

Elena je istakao da je IFC kreditom od 75 mil USD (oko 57 mil EUR), želeo da podrži nove projekte "Victoria Group", kao što je poboljšanje kvaliteta hrane, ulaganjem u nove farme i nove tehnologije.

Snaga "Victoria Group" je iskazana i učešćem EBRD-a u vlasničkoj strukturi i podršci njenom razvoju, rekao je Elena.

- Kredit IFC daje dugoročnu perspektivu razvoju "Victoria Group" i to je samo početak, nadam se, uspešne saradnje sa ovom kompanijom - rekao je Elena.


Financial Times advises investors to invest in Serbian and Croatian capital markets
The London Financial Times has pointed to the potential of so-called Frontier Markets, among which are Croatia and Serbia. According to this newspaper, aforementioned markets (there are also Vietnam, Pakistan, Nigeria, Sri Lanka, Romania) show signs of recovering in 2013 – after a long period of underperformance stretching back to 2009, and the frontier market index has outpaced its mainstream emerging market equivalent by a significant margin in the weeks since the start of January and reported an 8.3 per cent return over this period against a 1 per cent return for Brazil, Russia, India, China and the other big emerging markets.

This improvement in performance may not be drastic, but bullish equity strategists argue that frontier markets merit a glance now that they have swung into positive territory, FT reports.

- People have realised that this forgotten space within global equities is worth a look - says Slim Feriani, manager of the Advance Frontier Markets fund.

- Some of these markets are the cheapest they have ever been - he notes and goes on to say: “You’re getting decent, if not strong economic growth from a number of frontier countries and you’re also getting earnings growth in the range of 15 to 20 per cent plus healthy dividend yields of 4 to 5 per cent.”

The case for investing rests largely on the strength of the dividend yields frontier markets are throwing up, FT writes.

- We have argued that in a low interest rate world, dividend yield is likely to be an increasing focus for investors – and this clearly plays to the strengths of frontier markets - wrote John Lomax, an investment strategist, in the HSBC report.

Strategists are already taking overweight positions in both consumer discretionary and financial sectors across frontier markets.

- Emerging markets have already passed through the early stages of development, and growth rates have eased back. Frontier markets are in the very early stages, where growth rates tend to be higher - says Nick Wilson, chairman of London-listed Qatar Investment Fund.


"Financial Times" savetuje investitore da ulažu u srpsko i hrvatsko tržište kapitala
Londonski "Financial Times" istakao je potencijal tzv. "Frontier markets"-a a među ostalima i hrvatskog i srpskog tržišta kapitala. Pomenuta tržišta (tu su i Vijetnam, Pakistan, Nigerija i Rumunija) pokazuju znakove oporavka u ovoj godini i u njih se isplati ulagati. Ako se uspoređuju indeksi koji prate tzv. "Frontier tržišta" i ona brzorastuća u koji pripadaju zemlje BRIC-a (Brazil Rusija, Indija i Kina), "Frontier" je od početka godine ulagačima ostvario povrat od 8,3%, dok su indeksi brzorastućih tržišta imali povrat na ulaganje od samo 1%.

Investitori su shvatili da postoji prostor za ulaganja i zaradu na koji su odavno već zaboravili, budući da su tržišta kapitala poput Srbije, Hrvatske, Vijetnama i Nigerije u poslednjih četiri do pet godina većinom padala.

- Neka od tih tržišta nikada nisu bila jeftinija - smatra Slim Feriani, menadžer fonda "Advance Frontier Markets".

Neki od ovih indeksa od početka godine beleže rast između 15 i 20%, a dividendni prinosi su oko solidnih 4 do 5%. Analitičari ukazuju na to da budući da su referentne kamatne stope u svetu na izuzetno niskom nivou, dividendni prinosi postaju primarni fokus ulagača i stoga se "isplati ulagati u tzv. "Frontier tržišta"", piše FT.

Stratezi velikih fondova počeli su da zauzimaju pozicije u sektorima potrošačkih roba i banaka.

- "Frontier tržišta" su u vrlo ranim fazama razvoja na kojima se očekuju više stope rasta - kazao je Nick Wilson, čelni čovek fonda "Qatar Investments".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta