Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Hrvatska osniva naftnu kompaniju?
Vlada Hrvatske planira da osnuje novu državnu naftnu kompaniju, čime bi vratila deo ovlašćenja u ekspoataciji nafte i plina, koja je izgubila privatizacijom Ine

Nova državna kompanija bila bi ključno telo državnog tehničkog i stručnog nadzora nad koncesionarima za eksploataciju ugljovodonika, koju je u prošlosti sprovodilo Ministarstvo privrede, izveštava hrvatski Večernji list.

U Vladi su se na takvo rešenje odlučili nakon brojnih konsultacija sa stručnom javnošću, a na osnivanje posebne državne institucije za ovu svrhu nedavno je pozvano i Naučno veće za naftu i plin Hrvatske akademije nauke i umetnosti, kao i Hrvatsko udruženje naftnih inženjera i geologa, navodi se u tekstu.

Privatizovana naftna kompanija Ina je decenijama funkcionisala kao neformalno ministarstvo nafte i gasa, obavljajući niz javnih funkcija. Kako te funkcije i delatnosti iz kompanije nisu izdvojene pri privatizaciji, proteklih godina na snazi je bio čudan dogovor, pa je kompanija praktično i dalje funkcionisala kao državni monopolista – jedini koncesionar za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u zenlji – ali u privatnom vlasništvu i uz potpuno komercijalne ciljeve.

Zakon koji bi omogućio osnivanje nove državne naftne kompanije mogao bi da se nađe pred hrvatskim Saborom već u martu ove godine.


Kineski gigant spasava "Neobus"
Najveći proizvođač autobusa na svetu, kineski konglomerat "Yutong", planira da uđe u strateško partnerstvo sa novosadskim "Neobusom", saznaje Radio 021.

Kako je za 021 potvrdio zastupnik firme Zoran Kijac, model prema kojem bi ova kompanija uložila svoj kapital u "Neobus" bio bi veoma sličan ugovoru koji kragujevačka "Zastava" ima sa "Fiat"-om, gde bi "Yutong" u Novi Sad slao novac i delove, kao i obezbeđivao dalji plasman autobusa.

- Dogovoreno je da nam "Yutong" dostavlja sve elemente, koje bi naši radnici sastavljali u fabrici - kaže Kijac.

Dosadašnji većinski vlasnik, saudijski šeik Ali Magrabi Mohamedali, nije zainteresovan da ostane na čelu firme koja je od novembra u stečaju i saglasan je da u vlasništvo fabrike umesto njega uđe "Yutong".

Odbor poverilaca dao je zeleno svetlo za ulazak kineskog kapitala u novosadsku firmu, a dolazak "Yutong"-a podržavaju i radnici, kaže za 021 predsednik sindikata "Solidarnost" u "Neobusu" Milko Drobnjaković.

- Svako ko dođe sa dobrom ponudom i uposli radnike "Neobusa" je dobrodošao i ima podršku sindikata - navodi Drobnjaković.


Crodux Derivati takes over OMV's filling stations in Croatia
Austrian oil and gas group OMV said on Friday it had signed an agreement to sell its OMV Hrvatska subsidiary to a unit of Croatia's Crodux Plin Group.

Crodux Derivati will take over all 63 employees and 62 filling stations as well as the local head office of OMV Hrvatska in Zagreb, OMV said in a statement.

The deal is expected to be closed in the first half of 2013 following approval by the competition authorities. The companies have agreed not to disclose the purchase price.

Following the completion of this transaction, OMV will have no further Refining and Marketing activities in Croatia, the statement said.

In December 2011, OMV said it was planning to shed its retail and commercial business in Croatia and Bosnia and Herzegovina as they do not fit optimally into its supply chain. The OMV strategy is aimed at achieving a sharpened and simplified company portfolio which includes gradually shifting the portfolio away from Refining and Marketing towards Exploration and Production.

In November last year, the Austrian group signed a deal to sell its 28 filling stations in Bosnia to Serbian peer NIS.

OMV has been active in the retail and commercial business in Croatia since 1992. OMV Hrvatska currently has a market share of around 13%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta